Indikatorsæt

4. Klimaændringer

På lang sigt skal atmosfærens indhold af drivhusgasser stabiliseres på et niveau som kan forhindre farlig menneskeskabt indvirkning på klimasystemet. De klimaændringer der synes uundgåelige, skal ske så langsomt at økosystemerne kan tilpasse sig, og uden at fødevareproduktionen trues. Samtidig skal den økonomiske udvikling fortsætte på et bæredygtigt grundlag.

Danmark har internationalt set et højt udslip af CO2 pr. indbygger. Det giver os en særlig forpligtelse. Med aftalen om at begrænse udslippet af seks drivhusgasser med 21 procent fra 1990 til 2008-12 vil Danmark derfor yde et væsentligt bidrag til Kyoto-protokollen og dermed til at imødegå de globale klimaændringer. På grund af problemets omfang er der et markant behov for at mindske udledningerne yderligere efter 2012. Derfor er regeringens pejlemærke at Danmarks udledning af CO2 skal halveres inden 2030.

For alle emissioner angives hvor det er relevant, dels tal korrigeret for variationer der er klimatisk betingede, og for variationer der skyldes udsving i nettoeksporten af el, dels ukorrigerede tal.

Perspektiver

Det er et vigtigt mål for Danmark at yde sit bidrag til Kyoto-protokollen og dermed bidrage til at imødegå de globale klimaændringer. Dansk bistand skal bidrage til at hjælpe udviklingslande og østlande med at efterleve Klimakonventionen, og det kan derfor være relevant at se på mulighederne for at udvikle en indikator for omfanget af reduceret tons CO2-ækvivalenter uden for Danmark som skyldes dansk bistand. Der skal også arbejdes med at udvikle flere indikatorer for effekter af klimaændringer i Danmark.

Mål og indsats

Indikatorer

Atmosfærens indhold af drivhusgasser stabiliseres på et niveau som kan forhindre farlig menneskeskabt indvirkning på klimasystemet

1.

Atmosfærens koncentration af drivhusgasser i ppmv.

De klimaændringer der synes uundgåelige, skal ske så langsomt at økosystemerne kan tilpasse sig

2.

Gennemsnitstemperatur i verden og i Danmark

3.

Effekter af klimaændringer i  Danmark udtrykt ved pollensæsonens indtræden

Danmark har internationalt set et højt udslip af CO2 pr. indbygger, hvilket giver os en særlig forpligtelse

4.

CO2-udledningen per indbygger i verden samt i en række regioner og lande, herunder Danmark

Danmark skal yde et væsentligt bidrag til Kyoto-protokollen CO2-udledningen fra energi skal reduceres (20% fra 1988 til 2005)
Drivhusgasudledningerne skal reduceres (21% fra 1990 til 2008-12)

5.

Bruttoemissioner af drivhusgasser i alt udtrykt i mill. tons CO2-ækvivalenter - samt fordelt på CO2, N2O, CH4, HFC, PFC og SF6

6.

CO2-optag i mill. tons.

7.

Bruttoemissioner i alt i mill. tons CO2-ækvivalenter ift. BNP i faste priser

8.

Nettoemissioner (=brutto minus optag) af drivhusgasser i alt udtrykt i mill. tons CO2-ækvivalenter

Alle reduktionsmuligheder for drivhusgasser inddrages på den mest omkostningseffektive måde

9.

Bruttoemissioner i mill. tons CO2-ækvivalenter fordelt på erhverv transport, husholdninger og affald