Indikatorsæt

6. Miljø og sundhed - kemikalier, miljøforurening, fødevarer, arbejdsmiljø og indeklima

Alle indikatorer 6-6.5 vedrører miljø og sundhed.

Danmark skal være et land hvor befolkningens livskvalitet og sundhed i stadig mindre grad påvirkes af forurening fra produkter, fødevarer, arbejdsmiljø, trafik og indeklima. Skader på dyr og planter fra forurening bør også begrænses. Beskyttelsesniveauet skal tage højde for særligt følsomme mennesker - børn og gravide, allergikere og kronisk syge - og for særligt sårbare økosystemer.

Mål og indsats

Indikatorer

Mindske de skadelige påvirkninger på menneskets sundhed og på miljøet mest muligt, uanset hvad kilden er

1.

Forekomsten af astma, allergi og overfølsomhedslidelser


Perspektiver

Der nedsættes en tværfaglig gruppe, der skal belyse muligheder for at udvikle et bredere sæt af indikatorer. Den foreslåede indikator for astma og allergi tilstræbes udviklet i takt med at datagrundlaget indbefatter en væsentligt bredere registrering. Herudover vil WHO's udvikling af miljø og sundhedsindikatorer følges nøje med henblik på at anvende relevante nye indikatorer til at belyse målene.

6.1 Kemikalier

Kemikalier der anvendes i samfundet, må hverken give uønskede virkninger som kræft, mindsket forplantningsevne, ændret arvemasse eller påvirke sårbare økosystemer. I 2020 indeholder ingen produkter eller varer på markedet kemikalier med særligt problematiske sundheds- eller miljøeffekter.

Mål og indsats

Indikatorer

Brugen af kemikalier skal begrænses, og hvor det er relevant, skal kemikalier som har skadelig effekter på menneskers og dyrs sundhed og på naturen, forbydes.

1.

Antallet af kemikalier der er blevet klassificeret eller reguleret

Fastholde et højt beskyttelsesniveau ved vurderingen af plantebeskyttelsesmidler og biociders sundheds- og miljømæssige virkninger

2.

Mængde pesticidaktivstoffer der er klassificeret som særligt farlige


Perspektiver

Der vil være behov for at videreudvikle en indikator for at inkludere samtlige markedsførte kemikalier. Tilsvarende vil det være relevant at se på mulighederne for at udvikle en indikator for antal biocider der giver anledning til bekymring, som er blevet udfaset eller nægtet adgang til det danske marked som følge af godkendelsesordningen. Målet vil være at belyse beskyttelsesniveauet ved vurderingen af plantebeskyttelsesmidlers og biociders sundheds- og miljømæssige virkninger.

6.2. Miljøkvalitet og andre miljøfaktorer

Miljøet skal have en høj kvalitet i Danmark så forurening ikke påvirker menneskers sundhed eller dyr og planter. Forurenet jord må ikke true drikkevandet eller den menneskelige sundhed. I 2020 er der ikke miljø- og sundhedsskadelige udledninger til luft, jord og vand. Sygdomsfremkaldende mikroorganismer er i 2020 begrænset til et niveau der ikke giver sundhedseffekter for mennesket.

Mål og indsats

Indikatorer

Begrænse forsuring, eutrofiering og ozon ved jordens overflade

1.

Emission af SO2, NOx, VOC og NH3

Ozonlagets nedbrydning højt oppe i atmosfæren skal standses

2.

Ozonlagets tykkelse

Fastholde indsatsen over for jordforurening

3.

Antal lokaliteter hvor der er sket oprydning af jordforurening for at sikre boliganvendelse og/eller drikkevandsforsyning (antal oprydninger pr. år/totalt oprydningsbehov)

Fastholde indsatsen for at sikre rent drikkevand

4.

Antal af fund over grænseværdien for drikkevand

Sygdomsfremkaldende mikroorganismer skal ikke spredes i miljøet i et omfang som er skadeligt

5.

Badesteder hvor vandets kvalitet er så ringe at badning frarådes


Perspektiver

Der vil løbende blive arbejdet med at udvikle flere og bedre indikatorer. Der vil for eksempel være behov for at udvikle en indikator for luftens indhold af fine partikler (PM2,5).

Der vil også blive set på mulighederne for at udvikle en indikator der kan belyse udledning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer som ophobes i fødekæden, til vandmiljøet.

Endvidere vil der blive arbejdet for at udvikle en indikator for sygdomstilfælde som skyldes sygdomsfremkaldende mikroorganismer i miljøet.

6.3. Fødevarer

Forbrugerne skal kunne få sikre og sunde fødevarer af høj kvalitet. Fødevaresikkerheden skal være ubetinget høj, og tilstedeværelsen af kemiske forureninger begrænset til et minimum. Vi skal være i stand til at vurdere omfanget af risici og have en effektiv kontrol med forekomsten af sundhedsskadelige stoffer.

Mål og indsats

Indikatorer

Sikkerhedsvurdering, risikoanalyse og kontrol af kemiske forureninger og midler som indgår i produktionen, vil blive videreført og styrket

1.

Niveau for udvalgte kemiske forureninger

2.

Fund af reststoffer i fødevarer, opdelt efter indenlandsk og udenlandsk oprindelse, der overskrider grænseværdierne


6.4. Arbejdsmiljø

Alle danske arbejdspladser bør udgøre en sikker og sund ramme for kreativitet, kvalitet og produktivitet. I 2020 bliver ingen udsat for kemiske stoffer, organiske opløsningsmidler, tungmetaller eller andre sundhedsskadelige påvirkninger under arbejdet.

Mål og indsats

Indikatorer

Arbejdsbetingede skader på grund af udsættelse for kræftfremkaldende stoffer og organiske opløsningsmidler eller tungmetaller

1.

Udvalgte anmeldte arbejdsbetingede lidelser

2.

Forbruget af kræftfremkaldende stoffer i industrien skal undgås


Perspektiver

Der vil blive arbejdet for at udvikle flere og bedre indikatorer for arbejdsmiljøindsatsen.

6.5. Indeklima

Indeklimaet i boliger må ikke give gener for beboerne. Bygge- og boligmaterialer skal have en kvalitet så der ikke afgives eller udvikles skadelige stoffer.

Perspektiver

Mulighederne for at udvikle redskaber til at dokumentere byggevarers virkninger på miljø og indeklima vil blive belyst. Mærkningsordningen Dansk Indeklima Mærkning og en planlagt ordning for miljødeklaration af byggevarer kan senere benyttes i udvikling af indikatorer.