Indikatorsæt

18. Forklaring af begreber Mål for produktionen og indkomsten i samfundet

I dette indikatorsæt bruges BNP og BVT som mål for den økonomiske velstand. Ved tværgående emner der dækker over emissioner fra flere sektorer bruges BNP. Det er for eksempel transport. Når det gælder sektorer som for eksempel landbrug, industri og service anvendes BVT for den pågældende sektor.

I nationalregnskabet indgår flere mål for den økonomiske vækst, dvs. indkomsten og produktionsstigningen i samfundet som det er nyttigt at kende sammenhængen mellem for at kunne vælge det relevante begreb.

I denne forbindelse er det nyttigt at skelne mellem følgende fire begreber:
BNP
BVT
BFI
BNI

De tre første mål adskiller sig ved at være opgjort i forskellige "priser", hvorimod det sidste tager højde for overførsler til og fra udlandet.

Bruttonationalproduktet, BNP, er det mest udbredte mål for værditilvæksten i samfundet. BNP opgøres i markedspriser, dvs. de priser som varer og tjenester omsættes til. BVT og BFI er afledte begreber af BNP.

Bruttoværditilvæksten, BVT, opgøres i basispriser, dvs. i forhold til BNP er der fratrukket proportionale indirekte skatter (såsom moms, forbrugsafgifter mv.) og proportionale subsidier. Proportionale skatter er defineret ved at udgøre en fast andel af mængden eller værdien af en vare eller tjeneste.

Bruttofaktorindkomsten, BFI, opgøres i faktorpriser, dvs. forbrugerpriser eksklusive produktskatter fratrukket produktsubsidier. BFI fås altså ved at BNP korrigeres for såvel proportionale som ikke-proportionale (såsom vægtafgifter, ejendomsskatter mv.) indirekte skatter og subsidier.

Bruttonationalindkomsten, BNI, forholder sig til BNP ved at der er korrigeret for overførsler til og fra udlandet i form af løn, formueindkomst, produktions- og importskatter og -subsidier.

For at sikre sammenlignelighed med internationale indikatorer anvendes BNP når det gælder forurening fra flere sektorer. Når vi ser på enkeltsektorer bruges BVT fordi sammenligningsgrundlaget ikke påvirkes af ændringer i proportionale afgiftssatser, herunder miljøafgifter. BVT er et velegnet mål for de enkelte erhvervs og sektorers vækst.

Et eksempel

Hvis energiafgifterne stiger, vil indikatoren "erhvervenes affaldsmængde/BNP" falde, da BNP bliver påvirket i opadgående retning. Men indikatoren "erhvervenes affaldsmængde/BVT" vil være upåvirket, da energiafgiften ikke umiddelbart påvirker BVT.

Danmarks internationale indsats opgøres i forhold til bruttonationalindkomsten (BNI). Det samme gør indikatoren "udviklingsbistand i % af BNI". BNI udtrykker den indkomst, der skabes i Danmark på grundlag af værdien af produktionen (BNP). For at få BNI fratrækkes BNP den del af indkomsten, der tilfalder udlandet i form af renter og udbytter på grund af udlandsgælden. BNI er væsentlig mindre end BNP, da arbejds- og formueindkomster ud af landet er større end indkomsterne ind i landet - det skyldes bl.a. tidligere års betalingsbalanceunderskud.