Måling af indtrængningen af gasformige forbindelser fra forurenet jord til indeluften: Foliemetoden Del 1. Laboratorieundersøgelse

6. Konklusion

Den opbyggede laboratorieopstilling blev fundet anvendelig til test af foliemetoden. Ud fra sporstofdosering og tryksætning af forsøgsopstillingens bundkammer blev det konstateret, at der ikke var målelige revner i betonen. Fluxen af stof fra bund- til topkammer konkluderes derfor som ønsket at være helt domineret af diffusiv transport.

Beregnede massebalancer har vist, at der var et betydeligt tab af TCE og toluen til betonpladen i opstillingen. Det beregnede tab var af størrelsesordenen 20%-30%. Dette tab blev fundet efter, at der i flere måneder havde været konstant dosering af TCE og toluen til bundkammeret. Dette bekræfter resultatet af nyere undersøgelser, der har vist, at beton har en meget høj sorptionskapacitet over for VOC. En egentlig undersøgelse af den aktuelle betontypes evne til at adsorbere VOC ligger uden for dette projekts rammer og er ikke nærmere vurderet.

Adsorptionen til betonen kunne ikke påvises at have nogen betydende indflydelse på variationen af den målte flux over de forholdsvis korte tidsrum, som de enkelte forsøg blev udført over (typisk 1-2 uger).

Med henblik på at vurdere om den adsorberede mængde TCE og toluen til betonen kunne afgives ved højere temperaturer, blev den målte flux sammenlignet med temperaturen i forsøgsopstillingen. Der kunne i temperaturområdet 19°C – 23°C ikke påvises at være en sammenhæng mellem den målte flux gennem betonen og temperaturen.

Fluxen målt med foliemetoden blev sammenlignet med fluxen, der kunne måles til topkammeret. Der blev fundet overensstemmelse inden for 10%-40%, hvilket vurderes at være tilfredsstillende, når den generelle usikkerhed på måleresultaterne tages i betragtning.

Det kunne ikke påvises at have signifikant indflydelse på den målte flux, om der benyttedes TEDLAR folie eller Nalophan folie. Der blev heller ikke fundet signifikant effekt af flowvariationer i området 0,07 m3/h/m2 – 0,28 m3/h/m2. Det konkluderes derfor, at såvel Tedlar som Nalophan er egnet til afdækning ved brug af foliemetoden, og flowindstilling kan foretages i området 0,07 m3/h/m2 – 0,28 m3/h/m2.

Der er ikke fundet nævneværdige tab af TCE og toluen til folievæg af TEDLAR. Tabet af TCE og toluen via absorption til den anvendte tape konkluderes ud fra forsøgene at være uden betydning for målingen.

Den målte flux i de enkelte delforsøg er sammenlignet med den beregnede, teoretiske flux. Beregningen er foretaget i henhold til Miljøstyrelsens vejledning nr. 6 af 1998 og under antagelse af, at transporten af stof fra bundkammer til topkammer er diffusiv. Som angivet i vejledningen for beton af passiv type er der anvendt en materialekonstant på N = 0,002. Den målte flux er i de første 4 forsøgsrækker 2-3 gange højere end den beregnede flux. Dette gælder for såvel TCE som for toluen. I de sidste 10 forsøgsrækker er der inden for en variation på ± 50% overensstemmelse mellem den målte og den beregnede flux.

Forsøgsbetingelserne har været uændrede under alle forsøgene, og der er ikke fundet nogen forklaring på, at den målte flux falder. Doseringen til bundkammeret har ikke været faldende, og en reduktion i fluxen kan heller ikke forklares ud fra temperaturen i forsøgsopstillingen, der under alle forsøgene var i området 19°C – 23°C. Der var ud fra forsøgene ikke tegn på, at den målte flux aftager, når der udføres forsøg med åbent topkammer, hvorved vandindholdet i betonpladen i nogen grad vil øges, idet betonarealet uden om folien vil være i kontakt med rumluften, der har et noget højere vandindhold end doseringsluften til bundkammer og folie.

Temperatur og vandindhold i betonen kan have afgørende betydning for forureningsbidraget til indeluften på forurenede grunde, hvor såvel temperaturen som vandindholdet i betonen vil kunne variere betydeligt hen over årstiderne på vore breddegrader. I modsætning til beregningsmodellen har betonens temperatur og vandindhold ingen betydning for målemetoden.

Ud fra gentagne forsøg med foliemetoden findes en tilfældig variation på 15%-50%. Det vurderes på denne baggrund, at metoden er anvendelig til målinger af fluxen fra betonarealer med en skønnet præcision på op til ± 50%. Med andre ord vil der ved gentagne målinger på samme lokalitet kunne opnås en tilfældig variation mellem de enkelte målinger, der er mindre end ±50%. Denne præcision skal sammenlignes med den variation, der i praksis vil være i den faktiske flux hen over et betongulv på en forurenet lokalitet. Fluxen vil variere afhængig af bla. koncentrationerne under gulvet, af betongulvets beskaffenhed og indhold af revner. Den faktiske flux vurderes ud fra erfaringer med fra poreluftmålinger typisk at variere hen over gulvet med langt mere end ±50% under feltforhold, og foliemetodens præcision vurderes derfor at være fuldt acceptabel.

En fastlæggelse af proceduren for gennemførelse af fluxmålinger med foliemetoden vil blive foretaget i forbindelse med en planlagt felttest.

Ud over at kunne anvendes til gulvarealer, forventes foliemetoden at kunne bruges til måling omkring afgrænsede områder på gulve, hvor der kan forekomme en særlig kraftig stoftransport fra jordforurening under gulv. Sådanne områder kan f.ex. være rørgennemføringer og samlinger langs paneler. Det forventes, at særligt forurenende områder kan afdækkes med folie og kortlægges ved måling efter samme princip som for gulvarealer. En test af metodens anvendelighed til måling på særligt forurenende områder vil blive udført i forbindelse med feltafprøvningen af metoden.