Metode til risikovurdering af gasproducerende lossepladser 

6 Risikoanalytiske forhold

I forbindelse med godkendelse af industrielle anlæg udarbejdes koncepter for og krav til risikoanalyser. En risikoanalyse er en systematisk gennemgang af et anlæg, hvor der foretages identifikation af mulige farer, opstilling af scenarier, der kan føre til den identificerede fare, vurdering af scenariernes hyppighed og konsekvens samt en samlet vurdering af de herved fremkommende risici.

For lossepladser kunne dele af denne metodik anvendes. Farerne i forbindelse med lossepladser begrænsede sig dog til én type, eksplosion på grund af indtrængende gas, idet emission af methan til det fri ikke ville kunne føre til en eksplosion, men alene en overfladebrand. Vurdering af mulighederne for eksplosion i et hus i et område, hvor der forelå gasmålinger fra jorden, ville kunne foretages.

I forbindelse med vurdering og beslutningstagen var følgende model en mulighed:

Udgangspunkt: Der var foretaget målinger af tilstedeværelsen af methan.

  1. Hvis målingen var < a, blev ingen yderligere aktiviteter foreslået
  2. Hvis målingen var > a, blev yderligere målinger i husets indflydelseszone og under huset samt en indeklimaundersøgelse foreslået udført.
  3. Hvis der blandt målingerne i poreluften var værdier > b eller målingerne i indeklimaet er > c, blev der foreslået etableret afværgeforanstaltninger, ellers blev der ikke foreslået nogen aktion.

Fastsættelse af grænseværdierne a, b og c krævede en nøje gennemgang af tilgængelige data for indtrufne uheld samt viden om indtrængningsmekanismer fra indtrængen af radon og en længerevarende observation af en kendt losseplads, hvor disse målinger allerede var i gang.

Den samlede model skulle således omfatte:

  1. Delmodel for gasdannelse ved kilden, dvs. en kvalitativ vurdering af gasdannelsen, overtryk og potentiale for gasdannelse.
  2. Delmodel for horisontal transport i jord
  3. Indtrængning i bygninger, dvs. indtrængningssted og –rate
  4. Huskarakteristika
  5. Spredning af indtrængende gas som funktion af indtrængningsrate og ventilationsforhold
  6. Vurdering af koncentrationsniveauer
  7. Antændelse

Gennemregning af et antal scenarier til belysning af eksplosions- problematikken blev anbefalet foretaget.