Metode til risikovurdering af gasproducerende lossepladser 

5 Skadetyper

5.1 Indledning
5.2 Kategorisering af skadetyper
5.3 Udvælgelse af relevante konsekvensklasser

5.1 Indledning

I dette kapitel gennemgås de skadetyper, der har fundet sted, og sammenhængen med de tilhørende konsekvensklasser, som er beskrevet i bilag 3 kapitel 1.5. Skadetyperne opdeles i 5 konsekvensklasser, som vist i nedenstående tabel.

Tabel 5.1
Oversigt over "K"-værdier/konsekvensklasser og omfang af konsekvenserne

"K-værdi"
Konsekvens-
klasse

Omfang

Beskrivelse

0

Ingen
konsekvenser

Hændelser, som ikke medfører farer.

1

Ubetydelig
konsekvenser

Hændelser, der medfører mindre forstyrrelser, men ikke farer.

2

Mærkbare
konsekvenser

Der er ikke tale om skader på personer eller miljø, men kun i mindre omfang skade på bygninger/bygværker på eller i nærheden af lossepladsen.

3

Betydelige
konsekvenser

Der er mulighed for mindre alvorlige personskader og/eller betydelig beskadigelse af bygninger/bygværker på eller i nærheden af lossepladsen.

4

Alvorlige
konsekvenser

Der mulighed for dødsfald eller varigt skade blandt ansatte, der har en relation til lossepladsen.

5

Stor ulykke

Der er mulighed for dødsfald eller varigt skadede blandt personer uden relation til lossepladsen.


I afsnit 0 er der på baggrund af de udsendte spørgeskemaer oplistet ca. 50 rapporteringer af hændelser, som har involveret lossepladsgasser.

For seks af ulykkerne er der ikke anført konsekvenser af hændelserne, heraf har fem hændelser fundet sted i Østrig. For disse anføres blot, at der har været gasindtrængen i boliger. Den sjette rapportering er fra Tjekkiet, som ikke har udleveret oplysninger om ulykker, men blot oplyst, at de har kendskab til ulykker.

I Kildare i Irland er der oplysninger om gasindtrængen i en beboelse, hvorfra familien er evakueret. Det er ikke oplyst, om evakueringen skyldes risiko for gaseksplosion eller blot skyldes gener.

Bortset fra disse lidt upræcise hændelser handler alle de øvrige hændelser om brand og/eller eksplosion. I Danmark er der kendskab til en bolig, hvor beboerne blev evakueret pga. gener forårsaget af lossepladsgas, men ellers vurderes det på baggrund af spørgeskemaundersøgelsen, at det primært er hændelser, som involverer brand og eksplosion, der er de relevante skadestyper.

I det følgende er det forsøgt at kategoriserer skadetyperne fra afsnit 0 i de tilhørende konsekvensklasser. Oplysningerne i afsnit 0 er dog meget begrænsede, hvorfor nogle af kategoriseringerne kan være usikre.

5.2 Kategorisering af skadetyper

Konsekvensklasse 5

Konsekvensklasse 5 anvendes når der er mulighed for dødsfald eller varigt skadede personer i lossepladsens omgivelser. Med omgivelser menes traditionelt omgivelser uden for en virksomhed, dvs. at der kan forekomme dødsfald blandt personer, som ikke har nogen relation til lossepladsen. Af de 52 rapporteringer, der er nævnt i afsnit 0, falder minimum 4 hændelser i konsekvensklasse 5.

De fire ulykker har fundet sted i Loscoe i England, Skellingsted i Danmark, Hekimbas i Tyrkiet og Schwechat i Østrig. Med undtagelse af ulykken i Tyrkiet, hvor en eksplosion i en losseplads medførte et affaldsskred ned over en slumbebyggelse, er der tale om indendørs brande eller eksplosioner i boliger udenfor lossepladsen.

En 5. ulykke fandt sted i Biella, Italien, hvor en landmand døde af de kvæstelser han fik, ved en gaseksplosion i en vandindvindingsbrønd ca. 100 m fra lossepladsen.

Hertil kommer ulykken i Colmar i Frankrig. Ved denne ulykke blev en bygning ødelagt ved en eksplosion. Dette er i sig selv en hændelse i konsekvensklasse 3, men hvis man skal fortage en risikovurdering, vil man være nødt til at vurdere den potentielle risiko som en konsekvensklasse 5, da der kunne have været mennesker til stede i bygningen.

Konsekvensklasse 4

Konsekvensklasse 4 anvendes ved konsekvenser, hvor der er mulighed for dødsfald eller varig skade blandt ansatte, der har en relation til lossepladsen.

I afsnit 0 er refereret en ulykke i Oslo i Norge, hvor en operatør blev såret pga. en eksplosion i lossepladsens operatørhus. Det er oplyst, at han modtog hospitalsbehandling og havde 3 måneders sygeorlov. På denne baggrund er det vurderet, at der kan være tale om varig skade af operatøren. Eksplosionen kan bl.a. have forårsaget varige høreskader o.a.

Ved Wien i Østrig har der været en eksplosion i en brønd, hvor en arbejdsmand omkom. Forudsat at manden arbejdede på lossepladsen er dette en hændelse i konsekvensklasse 4. Hvis manden/brønden ikke havde relation til lossepladsen, men f.eks. havde tilknytning til en anden virksomhed nær lossepladsen, ville denne hændelse i stedet for falde i konsekvensklasse 5, jævnfør hændelsen i Biella, Italien.

I afsnit 0 er der flere rapporteringer om hændelser, der involverer arbejdere. Disse hændelser er dog rapporteret gruppevis med andre typer hændelser, og er derfor svære at kategorisere præcist. Det vurderes dog, at der er ca. 14 hændelser i afsnit 0, der hører til i konsekvensklasse 4.

Konsekvensklasse 3

Mindre alvorlig personskader, som f.eks. skyldes antændelse af mindre gasmængder i det fri, vil være et typisk eksempel på konsekvenser fra hændelser på lossepladser, som kan placeres i konsekvensklasse 3. Betydelige beskadigelse af bygninger/bygværker i på eller i nærheden af lossepladsen.

Som for konsekvensklasse 4, er en del af disse hændelser rapporteret gruppevis og er svære at kategorisere. Det skønnes, at der er 15-25 hændelser i konsekvensklasse 3.

Eksplosionen i sportshallen ved Fåborg, hvor en piloteringspæl blev ødelagt og en håndværker kom til skade, er et eksempel på en hændelse i denne konsekvensklasse. Udendørs brande og eksplosioner på lossepladser på Filippinerne og i Litauen, som gav anledning til ejendomsbeskadigelse henholdsvis sårede personer, er to andre eksempler på hændelser i konsekvensklasse 3.

Konsekvensklasse 1

Der er et enkelt eksempel på en hændelse, som kan kategoriseres i konsekvensklasse 1, ubetydelige konsekvenser, dvs. hændelser, der medfører mindre forstyrrelser, men ikke farer. Eksemplet er lossepladsen ved Tallin i Estland hvor brande forårsagede røg og luftforurening til gene for borgerne i Tallin.

5.3 Udvælgelse af relevante konsekvensklasser

På baggrund af spørgeskemaundersøgelsen vurderes det, at udendørs brande og "eksplosioner" er de eneste konsekvenser, hvor konsekvensklasse 3 kan anvendes som den værst mulige konsekvens. Selvom flere af de indendørs hændelser afsnit 0 falder i konsekvensklasse 3, vurderes det, at der ved gasindtrængen til bygninger eller bygværker, hvor personer kan være til stede, vil være mulighed for brand eller eksplosion, som kan skade personer varigt eller medføre dødsfald.

Konsekvensklasse 4 og 5 skønnes derfor, at være de klasser, man oftest skal vurdere sikkerhedsniveauet for.

Konsekvensklasse 3 kan anvendes ved risikovurdering af aktiviteter i det fri på lossepladser, f.eks. gravearbejde eller ved risikovurdering af bygninger/bygværker, hvor der ikke kommer mennesker.

Det er muligt, at der også forekommer mindre ulykker og gener, men at disse hændelser ikke rangerer så højt i folks bevidsthed, og derfor ikke er blevet registret eller meldt ind som svar på spørgeskemaundersøgelsen. Risikovurdering af gener kan evt. komme på tale, men vil i en vis udstrækning være dækket af en risikoanalyse af brand- og eksplosionsfare.