Analyserapport for brom i elektronikdele

1. Baggrund og formål

Bromerede flammehæmmere anvendes som brandhæmmere i en lang række forskellige produkter som fx tekstiler, computerskærme og husholdningsapparater. De bromerede flammehæmmere indeholder primært kulstof, hydrogen og brom. Nogle af stofferne opkoncentreres i fødekæden og er under mistanke for at være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Undersøgelsen viser indholdet af brom og antimon i produkterne. Men det er ikke undersøgt, hvilke brandhæmmere stofferne kommer fra.

Miljøstyrelsen har ønsket undersøgt en række elektronikdele og husholdningsapparater for indhold af bromerede flammehæmmere. Ved udvælgelse af apparater har Jacob Maag, Cowi, fungeret som konsulent for Miljøstyrelsen. De udvalgte apparater blev indkøbt af Teknologisk Institut, Kemiteknik, Århus, hvor analyse for indhold af brom ved røntgenteknik blev foretaget. Forinden havde Nils Nilsson, Teknologisk Institut, Miljø- og affaldsteknik, udarbejdet et notat om brom i elektronikdele, som konkluderede, at væsentlige indhold af brom i plast fra husholdningsapparater hidrørte fra komponenter tilsat plasten med det formål at virke brandhæmmende.