Manual for offentligt-privat samarbejde om projekteksport

5. Forsikringsforhold for det offentlige ved deltagelse i projekteksport

5.1 Forsikringsredegørelsen
5.2 Vejledning til forberedelse af forsikringstegning

5.1 Forsikringsredegørelsen

Der er i EPO-regi udarbejdet en forsikringsredegørelse, som giver offentlige institutioner, eksportorganisationer og projekthavere en grundig introduktion til forsikringstegningen, og dermed et forbedret udgangspunkt for beslutningsprocessen omkring forsikringstegning i forbindelse med deres deltagelse i projekteksportsamarbejder. Redegørelsen er udarbejdet af forsikringsmægler firmaet Willis I/S.

Redegørelsen indeholder 4 dele:
Vejledning til forberedelse af forsikringstegning;
Gennemgang af forsikringsforhold for hver samarbejdsmodel;
Gennemgang af indholdet af typiske forsikringer; og
Information om lokale forsikringsforhold i udvalgte lande.

Nedenstående gengiver den indledende vejledning til forberedelse af forsikringstegning, og som bilag til manualen (bilag 3) er lagt gennemgang af forsikringsforhold for hver samarbejdsmodel inkl. specifikke forsikringsforslag til eksempel situationer. Derudover henvises til redegørelsens fulde version på www.mst.dk.

5.2 Vejledning til forberedelse af forsikringstegning

Det teoretisk optimale er, at der i god tid i projektopstarten fastlægges en forsikringspolitik for projektet. Ofte vil det i praksis vise sig, at der alligevel er nogle parametre, der ikke er eller kunne være taget i betragtning, hvorfor det er vigtigt at foretage en løbende revurderinger af de risici, der truer projektet og de involverede parter.

Som det fremgår af denne gennemgang af fire samarbejdsmodeller3 og de dertil knyttede risici og de forsikringer, der bør overvejes for at hindre tab, er der mange parametre, der har indflydelse på antallet, sammensætningen og omfanget af forsikringerne.

Det er derfor vigtigt, at der følges en systematiseret og nøje tilrettelagt plan for analysen af risiciene og tegning af forsikringerne - en såkaldt forsikringspolitik. Denne politik bør indeholde en forlods stillingtagen til, hvilke tab, der er acceptable, og hvilke risici (herunder selvrisici) man ønsker selv at tage - det vil sige ikke forsikre sig for.

Desuden er det vigtigt, at der sker en forlods aftale mellem de involverede parter om, hvem der tegner forsikringerne, og hvem der skal være meddækket (sikrede) på de respektive policer og endeligt, at der er taget højde for muligheden for at kunne føre regres mod de respektive parter i projektet, hvis dette måtte være ønskeligt.

Dette arbejde kræver, at man er vant til at arbejde inden for Risk Management området.

Såfremt man ikke er vant til det, kan det anbefales at tage kontakt til en international forsikringsmægler, der har erfaringer inden for rådgivende ingeniører eller projektarbejder.

Ved henvendelse til en international forsikringsmægler sikrer man sig dels, at der bliver etableret et passende forsikringsprogram (herunder kortlægning af risici, indhentning, sammenligning og placering af forsikringer) dækkende de ønskede risici og de nødvendige lovpligtige forsikringer, dels sikrer muligheden for, at der lokalt - i de lande hvor projekterne skal etableres - er lokale afdelinger af forsikringsmæglerfirmaet, som kan tage hånd om de problemer, der måtte opstå - det være sig tegning af de lokale forsikringer og/eller lokal bistand i forbindelse med en evt. skade.

Man kan også lade sig rådgive af et (sit) forsikringsselskab. I den forbindelse skal man dog være opmærksom på, inden for hvilke område det pågældende selskab har ekspertise, og at man ikke far den samme objektivitet som ved brug af en forsikringsmægler.

Som offentlig institution kan man i samarbejde med private firmaer, der er projekthavere, benytte sig af deres viden og erfaring, herunder via aftale i kontrakten at lade projekthaveren tegne de nødvendige forsikringer.

Mulige forsikringsmæglere og forsikringsfirmaer

De tre største internationale forsikringsmæglere, der har erfaringer indenfor rådgivende ingeniører eller projektarbejder er Willis, Aon og Marsh, som alle med forskellig styrke er repræsenteret rundt om i det meste af verden. Hvis de ikke selv har kontor i landet, er der generelt en repræsentant for forsikringsmæglerfirmaet.

Derudover er der et hav af forsikringsgivere rundt omkring i verdenen. De vigtigste, som opererer på verdensplan og som også er repræsenteret i Danmark er (nævnt i en ikke-prioriteret rækkefølge): Zürich, Codan (Royal & Sun allience), AIG, Lloyd's of London, CNA, Chubb International, Winterthur, Gerling.

Dette er alle firmaer, som generelt selv er repræsenteret eller som har samarbejdspartnere i mange lande. Disse forsikringsselskaber bliver alle jævnligt vurderet af Standard and Poor's og ligger alle placeret som AAA til A+, hvilket betyder, at der er tale om finansielt meget stærke koncerner.

Med hensyn til forsikringsmæglere er der rundt om i verden flere forsikringsmæglere end forsikringsgivere - assurandørbegrebet, som vi har i Danmark, er generelt ukendt uden for Danmarks grænser.

For mere information om forsikringsforhold, se bilag 3 til manualen eller den fulde version af forsikringsredegørelsen på www.mst.dk.

3 Orlovsmodellen er ikke medtaget, da denne rent forsikringsmæssigt ikke er relevant for en offentlig institution.