Kemi i børns hverdag

Kemi i børns hverdag

Børn kan ikke undgå at komme i kontakt med kemiske stoffer i deres hverdag, og som regel udgør stofferne ikke nogen akut risiko. Men vi ved samtidig at børn er mere følsomme over for visse kemiske stoffer og at de udsættes for stofferne i større grad end voksne. For eksempel undersøger helt små børn i 0-3 års alderen deres omgivelser ved at bide, sutte og putte ting i munden.

Denne pjece fokuserer på kemiske stoffer i børns hverdag, og henvender sig især til forældre, pædagoger, sundhedsplejersker og andre der har med små børn at gøre. Målet med pjecen er ikke at vores hverdag skal være fri for kemiske stoffer og produkter. Pjecen skal derimod give forældre og pædagoger et redskab så de kan vurdere om børnene dagligt er i kontakt med unødvendigt mange kemiske stoffer.

Ved at følge pjecens råd og anbefalinger kan man reducere mængden af kemiske stoffer i børns liv ved at træffe alternative valg eller helt fravælge stofferne.

Miljøstyrelsen arbejder aktivt for at få mere viden om hvordan de kemiske stoffer påvirker børns sundhed og for at sikre så gode regler på området som muligt. Vi tager i disse år en række initiativer der skal undersøge kemiske stoffer i forbrugerprodukter, herunder hobbyartikler og andre produkter til børn. Formålet er at få mere viden om hvilke stoffer der findes i de forskellige produkter og hvorvidt de udgør en risiko for sundheden. Resultaterne fra undersøgelserne bruger vi til at vurdere om der er brug for nye regler eller information om produkterne samt om det er nødvendigt at gribe ind overfor eksisterende produkter.

I den henseende er EU-samarbejdet helt centralt og i dag bliver en stor del af kemikalieområdet reguleret via EUregler. I Danmark er det primært Miljøstyrelsen der administrerer EU's kemikalieregler. Vi tager løbende stikprøver af blandt andet legetøj og undersøger om legetøjet overholder de gældende krav.