Kemi i børns hverdag

På badeværelset

Vi bader og plejer dagligt vores børn. Plejemidlerne er ofte tilsat parfume og konserveringsmidler der er den hyppigste årsag til kosmetikallergi hos børn.

Sæbe, creme og shampoo

Man bør generelt undgå parfume i sæbe, shampoo og cremer til børn. Alle kosmetiske midler skal mærkes med en indholdsdeklaration der viser om produktet indeholder parfume. Er der parfume i, står der enten "parfum", "parfume" eller "aroma".

Der er konserveringsstoffer i de fleste plejemidler - og nogle af dem kan give allergi.

Farvestoffer i kosmetik kan være allergifremkaldende. De er deklareret som "colour index" numre, dvs. der står "CI" fulgt af et nummer på indholdsdeklarationen.

Alle kosmetiske midler skal mærkes med sikkerhedsforskrifter for hvordan man anvender dem. Det er vigtigt at man følger de advarsler eller brugsvejledninger som gælder for det kosmetiske middel.

På indholdsdeklarationen er indholdsstofferne, som hovedregel, beskrevet med deres kosmetiske navn, som også kaldes INCI-navnet. En fuld liste over de kosmetiske navne og deres rigtige kemiske navn kan findes på EU´s hjemmeside for kemiske produkter:

http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/sccp/out123cm_en.pdf.

Tandpasta

Tandpasta indeholder fluor som, sammen med børstningen af tænderne, beskytter mod huller i tænderne. Små børn har ofte svært ved at lære at spytte ud og skylle munden med vand, og derfor sluger de ofte en del af tandpastaen. Da fluor kan være sundhedsskadeligt, bør man kun bruge den mængde tandpasta der svarer til barnets lillefingernegl eller en lille ært.

Denne mængde er tilstrækkelig til at forebygge huller i tænderne. Dette gælder også for de tandpastamærker der markedsføres til børn. De indeholder ofte samme mængde fluor som almindelig tandpasta.

Anbefaling: Plejemidler
Undgå plejemidler med parfume.
Har barnet allergi, så læs indholdsdeklarationen for at sikre at produktet ikke indeholder et stof som barnet er allergisk overfor.
Lad være med at købe produktet hvis der ikke er mulighed for at få indholdsdeklarationen.
Lad være med at købe produktet hvis der ikke er mulighed for at få de advarsler eller brugsvejledninger der gælder for produktet.
Brug en mængde tandpasta der svarer til en lille ært, og husk at børstningen gør det halve arbejde.
Køb hygiejneartikler, som engangsbleer, shampoo og sæbe med det nordiske miljømærke, "Svanen".

Bideringe og sutter

Sutter kan afgive små mængder af kemiske stoffer. Mængderne er så små, at de ikke i sig selv udgør noget sundhedsproblem. Men da vi også bliver påvirket af mange andre kemiske stoffer i vores hverdag, er det en god ide at forsøge at reducere mængden af kemiske stoffer hvor det er muligt. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen at man skolder sutter inden brug - også sutter til sutteflasker.

Tidligere blev mange bideringe fremstillet af blød PVC-plast. PVC-plast er ofte tilsat phthalater for at blødgøre produktet. I dag er der forbud mod indholdet af phthalater i bideringe og andre artikler til børn under tre år.

Bleer

I moderne engangsbleer er der normalt ikke blød PVC, mens gammeldags blesnipper kan være af PVC. De kan altså afgive phthalater, så undgå dem.

Bleer med det nordiske miljømærke "Svanen" er mindre belastende for miljøet end andre bleer.

Bleer kan være tilsat lotion eller parfume. Lotion og parfume skal være deklareret på pakken. Parfume kan give allergi og hvis der bruges bleer med lotion, udsættes barnets hud konstant for en kemisk påvirkning.

Anbefaling: Bleer og sutter
Køb ikke gammeldags blesnipper af blød PVC.
Køb bleer med det nordiske miljømærke "Svanen".
Vælg bleer uden lotion og parfume.
Skold sutter inden brug.

Læs mere om phthalater i legetøj i afsnittet "I børneværelset" side 5 og afsnittet "Børneudstyr og tøj" side 21.

Vådservietter

Vådservietter er populære både til ansigtet og i forbindelse med bleskift. Vådservietter indeholder konserveringsmidler og ofte parfume. Begge dele kan give udslæt og irritationseksem på følsom hud. Emballagen skal have en indholdsdeklaration hvis servietten er tilsat kosmetiske stoffer.

Vådservietter indeholder desuden små mængder organiske opløsningsmidler. Opløsningsmidlerne udtørrer huden, og gør den mere sårbar over for andre kemiske stoffer.

Anbefaling: Vådservietter
Brug ikke parfumerede vådservietter til børn. Brug i stedet vand og engangsvaskeklude i skumgummi.
Afvaskning med sæbe er oftest kun nødvendig når dit barn har haft afføring i bleen. Brug da mild børnesæbe uden parfume.
Medbring en våd vaskeklud eller engangsklud i en plasticpose på ture i stedet for vådservietter.