Kemi i børns hverdag

Børneudstyr og tøj

De første par år er en god lur i frisk luft noget af det bedste, man kan give sit barn. Men vær opmærksom på kemiske stoffer i tøj, barnevognsindtræk og -seler.

Barnevogne

I barnevogne kan der være indtræk af blød PVC ligesom de bløde regnslag til barnevogne kan være af PVC. Da børn har en tendens til at sutte på alt, gælder det også her om at undgå materialer af blød PVC der indeholder phthalater.

Spænder og lynlåse i barnevognsseler kan også afgive nikkel der ved tæt kontakt med huden kan give nikkelallergi.

Anbefaling: Barnevogne
Undgå PVC-indtræk og -regnslag til barnevogne.
Test spænder og lynlåse i barnevognsselen for nikkelafgivelse. Det kontrolleres let med et nikkeltestsæt der kan købes på apoteket (Se side 7).

Tekstiler

Tøj, håndklæder, sengetøj m.v. kan være behandlet med konserveringsstoffer der kan fremkalde allergi. Visse farvede tekstiler kan indeholde rester af stoffer der kan være sundhedsfarlige. Alt tøj bør derfor vaskes inden det tages i brug.

Anbefaling: Tekstiler
Vask alt nyt tøj inden brug.
Køb tekstiler mærket med det europæiske miljømærke "Blomsten".

Knapper, lynlåse, nitter m.v.

På trods af reglerne om nikkelafgivelse fra metalgenstande, kan man stadigvæk komme ud for at knapper, lynlåse, nitter m.v. afgiver for store mængder nikkel. Nikkelforbuddet gælder kun metalgenstande der ved normal brug berører huden direkte.

Anbefaling: Knapper m.v.
Test metalgenstande for at se om de afgiver nikkel. Det kontrolleres nemt med et nikkeltestsæt der kan købes på apoteket.
Ved indkøb af løse knapper, nitter, lynlåse osv. er det en god idé at spørge efter nikkelfri produkter.