Kemi i børns hverdag

Når voksne bruger kemikalier

De fleste børn elsker at hjælpe til i køkkenet, værkstedet eller udenfor i haven. Når børnene hjælper til, så håndter det farlige selv, og overlad det ufarlige arbejde til børnene.

Rengøringsmidler

En række rengørings- og husholdningsprodukter bliver ofte placeret hvor de er nemt tilgængelige, for eksempel under køkkenvasken eller i lave skabe.

Alle rengørings- og husholdningskemikalier bør opbevares utilgængeligt for børn!

Bærer produktet en etiket med et orange faresymbol, er det særligt vigtigt at det opbevares utilgængeligt for børn, eventuelt i et aflåst skab. Selvom der skal være børnesikret lukning på mange af den slags produkter, er det ikke nogen garanti for at børn ikke kan åbne emballagen. Børnesikringen forsinker blot åbningen.

Anbefaling: Rengøringsmidler
Vælg så vidt muligt rengørings- og husholdningskemikalier der ikke er faremærkede.
Opbevar alle rengørings- og husholdningskemikalier utilgængeligt for børn, for eksempel i et aflåst skab.
Brug husholdnings- og rengøringsprodukter der bærer det nordiske miljømærke "Svanen" eller det europæiske "Blomsten". Disse produkter belaster miljøet mindre end andre husholdningsog rengøringsprodukter, men bør selvfølgelig også opbevares udenfor børns rækkevidde.

Voksnes kosmetik

Nogle kosmetiske produkter til voksne kan være farlige i børns hænder. Disse produkter bør derfor opbevares utilgængeligt for børn.

Hårfarver indeholder for eksempel tit allergifremkaldende stoffer i en relativt koncentreret form.

Både hårafblegningsmidler og hårfjerningsprodukter kan virke stærkt irriterende på huden. Produkter der markedsføres som sprays, for eksempel deodoranter og hårlak, kan nemt komme i øjnene, hvis man ikke er opmærksom på at vende dem rigtigt.

Anbefaling: Voksnes kosmetik
Opbevar kosmetiske produkter utilgængeligt for børn.

Lampeolie

Små klare olielamper der kan fyldes med lampeolie, er meget populære. Det førte tidligere til ulykkestilfælde, fordi børn havde drukket af den farvede lampeolie som de forvekslede med sodavand. Olien kan give kemisk lungebetændelse hvis den kommer ned i lungerne, og derfor har det siden 1984 været forbudt at sælge farvet lampeolie og farvepulver som tilbehør.

Anbefaling: Lampeolie
Hold lampeolie og fyldte olielamper uden for børns rækkevidde.
Hvis børn kommer til at drikke olien, må man ikke få dem til at kaste op fordi olien så kan komme ned i lungerne. Giv i stedet barnet mælk, og søg straks hjælp.

Mygge- og loppemidler

Hvis man bruger loppemidler på kæledyrene, er det vigtigt at gøre grundigt rent efter behandling. Selvom man skal sprøjte hvor dyret færdes, skal man ikke sprøjte steder hvor barnet er nødt til at opholde sig og derved får midlet direkte på sig. Det er for eksempel i sengen, på sofaen eller på de tilgængelige gulvflader.

Hvad angår myggemidler som af gode grunde skal i nærkontakt med huden, så nøjes med at smøre barnet der hvor myggene oftest stikker det vil sige ved anklerne og andre bare steder. Hvis huden bliver irriteret, skal man holde op med at bruge midlet.

Anbefaling: Mygge- og loppemidler
Hvis du har bekæmpelsesmidler stående, skal de opbevares utilgængeligt for børn og instrukserne på etiketten skal overholdes.
Følg brugsanvisningen på etiketten nøje
Brug ikke loppemidler, hvor barnet er nødt til at opholde sig eller færdes ofte.
Brug aldrig myggemidler på spædbørn. Anbring dem i stedet under et ikkeimprægneret myggenet.
Myggemidler skal anvendes der hvor myggene oftest stikker. Smør ikke for tit.
Brug indkapslede insektmidler - for eksempel myrelokkedåser i stedet for midler til at sprøjte ud.

Træarbejde

I træværkstedet - der ofte er et lille tillukket rum - bør både voksne og børn bruge støvmasker for at undgå træstøv når der arbejdes. Dette gælder særligt hvis man arbejder med spånplader der kan indeholde formaldehyd. Spånplader med mærket E15 eller P25B har et meget lavt indhold af formaldehyd og bør derfor anvendes.

Anbefaling: Træarbejde
Arbejder man meget med sav og høvl indendørs bør man overveje at bruge støvmaske.
Brug spånplader med E15 eller P25B mærkning.

Læs mere om kemiske stoffer i træ i afsnittet "På legepladsen" side 17 samt faremærker i afsnittet "Hvad betyder mærkerne" side 30.

Maling, lak og lim

Maling, lak og lim kan have et højt indhold af organiske opløsningsmidler og andre sundhedsskadelige stoffer. Det kan give svimmelhed, hovedpine og luftvejsirritation og i ekstreme tilfælde skader på lever, nyrer og hjerne. På emballagen er risikoen ved produktet illustreret ved en MAL-kode. En høj MAL-kode betyder at stoffet er farligt.

MAL-koden består af to tal adskilt af en bindestreg. Tallet før bindestregen angiver produktets tendens til at fordampe. Det vil sige at risikoen for at blive udsat for indholdsstofferne via luftvejene er større jo større tallet er.

Hvis tallet er 2 eller derunder, må produkterne bruges indendørs. Hvis tallet er 3, må produkterne kun bruges til gulve og badeværelsesvægge samt udendørs. Hvis tallet er 4 eller derover, må produkterne kun bruges udendørs.

Tallet efter bindestregen viser hvor skadeligt stoffet er ved for eksempel indtagelse, hudkontakt og stænk i ansigtet. Jo højere tal des farligere stof.

Lak- og malingfjerner kan indeholde klorerede eller andre organiske opløsningsmidler og kan være skadelige at indånde.

Man kan bruge vandbaseret maling til alt malerarbejde indendørs såvel som udendørs. Indendørs bør man ikke bruge maling med organiske opløsningsmidler.

Anbefaling: Maling m.v.
Brug vandbaseret maling, lak og malingfjerner med så lav MAL-kode som mulig, for eksempel 00-1. Jo lavere MAL-kode, jo lavere indhold af organiske opløsningsmidler.
Sætter man pensler i blød i glaskrukker efter brug med terpentinbaseret maling, så sæt en plasticpose over, luk tæt til og stil det så børn ikke kan få fat i det. Skal penslen ikke bruges foreløbig, er brun sæbe et velegnet alternativ til det langt giftigere terpentin eller rensebenzin. Smør penslen ind i brun sæbe og luk det hele til med en plasticpose. Et par dage senere vil penslen være ren.

Læs mere om MAL-koder i afsnittet "Hvad betyder mærkerne" side 30.

Biler

Når bilen har fået en undervognsbehandling, får man ofte en flaske med et afrensningsmiddel med hjem. Mange af de midler der bruges til afrensning af rustbeskyttelsesmidler som tectyl og lignende, indeholder petroleum og/eller opløsningsmidler. Lad ikke flasken ligge frit fremme hvor børn kan komme til at drikke af den. Selvom flasken har børnesikret lukning, er det ikke nogen garanti for at børn ikke kan åbne den.

Anbefaling: Bilplejemidler
Læs, og følg anvisningerne nøje på bilplejemidler.
Opbevar midlerne utilgængeligt for børn.

Benzin- og oliedunke

Benzin- og oliedunke man selv fylder op, er ikke mærket med faremærker, eller har børnesikret lukning til trods for at både benzin og olie er giftigt for børn. Det gælder både dunke til plæneklippere, motorsave, bilen m.v.

Som privatperson må man maksimalt opbevare 25 liter brandfarlig væske, herunder benzin.

Anbefaling: Benzin og olie
Stil altid benzindunke og andre olie- og kemikalieprodukter uden for børns rækkevidde.