Dokumentation af interne og eksterne kilder til tetrachlorethylen i boliger

9. Konklusion

Nærværende projekt har været opdelt i 5 delprojekter, som samlet belyser følgende områder indenfor problematikken omkring kemisk rensning og udsættelse for tetrachlorethylen:
normalniveauer i danske boliger, herunder baggrundsniveauer i "upåvirkede" boliger
emission af tetrachlorethylen fra rensede tekstiler
modellering af tetrachlorethylen koncentrationer efter introduktion af renset tøj til boliger

Der er anvendt spørgeskemaundersøgelser, feltmålinger, laboratorieundersøgelser samt statistiske og matematiske modelværktøjer i de gennemførte delprojekter.

Indeklimamåling

Der er udført 24 målinger af indeklimakoncentrationen af tetrachlorethylen i udvalgte boliger. Resultaterne af de 24 indeklimamålinger viser niveauer af tetrachlorethylen i indeklimaet på op til 2,1 mg/m3. De højeste koncentrationer er konstateret i boliger, hvor man i måleperioden modtog nyrenset tøj. En statistisk analyse af data viste at koncentrationen af tetrachlorethylen var signifikant afhængig af boligtype (lejlighed eller parcelhus/andet), tilførslen af kemisk rensede tekstiler samt vekselvirkningen mellem antallet af udluftningsventiler og rensede tekstiler.

Basisniveauer – eller niveauer for de upåvirkede boliger – blev statistisk bestemt til 0,15 og 0,027 µg/m3 for hhv. lejligheder og parcelhuse/andet.

Klimakammermåling

Der er foretaget klimakammermålinger på nyrensede habitter, vinterfrakke og gardin fra 2 udvalgte renserier. Målingerne viste residualindhold i tekstilerne på mellem 0,01 og 0,03 vægt%, idet residualindholdet varierer med renserier og tekstiltyper. Halveringstiden for emissionsraten varierede mellem 70 og 100 timer.

Matematisk model

Der er udviklet en matematisk model til bestemmelse af den resulterende indeklimakoncentration i boliger efter introduktion af renset tekstil. Modelkørsler viser, at introduktion af 2 stykker renset tekstil i samme rum kan resultere i indeklimakoncentrationer af tetrachlorethylen, der overskrider luftkvalitetskriteriet på 0,006 mg/m3. Modellen har en tendens til en overestimering af indeklimakoncentrationen.

Anbefalinger til kommuner

På baggrund af projektets resultater kan følgende anbefalinger opstilles for kommunerne:
Der anvendes baggrundsværdier på 0,15 mg/m3 og 0,027 mg/m3 for hhv. lejligheder og parcelhuse/andet. Baggrundsværdien fratrækkes indeklimamålingerne inden vurdering i relation til Miljøstyrelsens anbefalinger.
Forud for kontrolmålinger fremsendes et brev til beboerne, hvor man anmoder beboerne om at fjerne alt tekstil, der er renset inden for den sidste måned fra boligen.
For at tydeliggøre vigtigheden heraf anmodes beboerne om at erklære, at renset tekstil er fjernet, og at der ikke tilføres nyt renset tekstil under måleperioden.
Målingerne gennemføres som tidligere anbefalet i Miljøstyrelsens brev af 20. dec. 2000, idet målingen først igangsættes minimum 1 uge efter beboernes erklæring

Er der en jord- og grundvandsforurening i forbindelse med renseriet eller andre tetrachlorethylenforbrugende virksomheder end det nærtliggende renseri bør bidragene herfra vurderes, særligt i situationen, hvor der konstateres under 0,3 mg tetrachlorethylen/m3 i lejligheden.