Forekomst af Legionella i varmvandssystem

Forord

Hvad angår den bakteriologiske kvalitet af det kolde brugsvand som leveres fra vandværkerne er danske forbrugere godt stillet. Ser man på det varme brugsvand som leveres fra varmtvandsinstallationer i den enkelte bygning – det være sig boliger, skoler, sportsanlæg, plejehjem, etc. - er vi i Danmark ikke meget anderledes stillet end i andre civilisationer, hvor varmt vand i hanen er en selvfølge. Forskellige mikroorganismer - herunder bakterier f.eks. Legionella - finder gode vækstvilkår i nogle af disse anlæg og vil derfor kunne påvises i større eller mindre koncentrationer.

Denne rapport rummer netop resultaterne fra en stikprøveundersøgelse af forekomsten af Legionella i varmtvandsanlæg i bygningskomplekser herunder primært beboelsesejendomme men med eksempler fra institutioner og virksomheder. Undersøgelsen er tilrettelagt og gennemført af Statens Serum Institut og dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ i samarbejde med Miljøstyrelsen og med økonomisk støtte fra styrelsen.

Statens Serum Institut undersøgte allerede i 1995 varmtvandsanlæg på en række danske sygehuse og påviste forekomst af Legionella i varierende koncentrationer i næsten samtlige anlæg. Den foreliggende undersøgelse er imidlertid den første danske undersøgelse, der fokuserer på beboelsesejendomme. Stikprøveundersøgelsen viser - ligesom den tidligere undersøgelse af sygehusene – forekomst i næsten alle de undersøgte varmtvandsanlæg. Trods dens begrænsede omfang giver stikprøveundersøgelsen et fingerpeg om hvilke anlægstyper og driftsforhold, der kan have indflydelse på forekomsten af Legionella i det varme brugsvand.

Undersøgelsen bliver skelsættende, fordi den foreligger samtidig med udgivelsen af Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts vejledning (34) til embedslægerne og kommunernes miljøansvarlige, om hvordan bl.a. forekomsten skal vurderes, og hvornår afhjælpende foranstaltninger bør iværksættes. Såvel undersøgelsen som vejledningen har givet anledning til flere stikprøveundersøgelser og har ikke mindst sat gang i udvikling og afprøvning af metoder og midler til begrænsning af forekomsten i varmtvandsinstallationer.

Rapporten er udarbejdet af:

Poul Brydov, dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ
Søren Uldum, Statens Serum Institut
Nina Pringler, Statens Serum Institut
Ole B. Jepsen, Statens Serum Institut

Styregruppen for projektet udgøres af:

Poul Brydov (dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ), Carsten Raad Pedersen (Hvidovre Kommune), Hans-Jørgen Albrechtsen (DTU), Linda Bagge (Miljøstyrelsen), Anne-Marie Plesner (Sundhedsstyrelsen), Søren Uldum (SSI), Arne Scheel-Thomsen (Sundhedsstyrelsen), Ole B. Jepsen , formand (SSI).