Miljøstyring i plastindustrien

1. Indledning

Miljøstyring er blevet diskuteret med stigende interesse af myndigheder og offentlighed i de seneste år. I 1990 kom det internationale handelskammers (ICC) charter "Erhvervslivets erklæring for en bæredygtig udvikling". Charteret omfatter "miljøbevidst ledelse" og indebærer blandt andet, at virksomheder, der underskriver charteret, skal stille de samme miljømæssige krav til sine underleverandører som til sig selv.

Fremkomsten af den britiske standard BS 7750 i 1992 satte yderligere fokus på området miljøstyring, og den første danske virksomhed blev miljøcertificeret i henhold til BS 7750 i sommeren 1994. Den britiske standard blev i 1997 afløst af den internationale standard om miljøstyring, ISO 14001, der udkom i 1996.

I 1993 trådte EMAS, EU-forordningen om industrielle virksomheders deltagelse i miljøstyring og miljørevision, i kraft. Ordningen har fungeret i alle EU-lande fra april 1995 og er revideret i 2001, således at det nu er EMAS II, der gælder.

For at fremme danske virksomheders interesse for miljøstyring, iværksatte Miljøstyrelsen og Erhvervsfremmestyrelsen tilskudsordningen "Miljøstyring og miljørevision i danske virksomheder". Her kunne virksomheder og branche- og interesseorganisationer søge om tilskud til at udvikle informationsaktiviteter og uddannelsesforløb og -materialer, samt til at udvikle og afprøve værktøjer og metoder. Tilskudsordningen har bidraget økonomisk til gennemførelse af projekterne "Miljøstyring i Plastindustrien I og II".

Efter ansøgning fik Plastindustrien i slutningen af 1995 tilsagn om støtte til projektet "Miljøstyring I" om miljøstyring i plastindustrien. Formålet var, gennem en sammenhængende brancheanalyse på området miljøstyring, at fremme en stadig forbedring af miljøindsatsen i plastforarbejdende virksomheder.

Miljøstyring I blev igangsat i begyndelsen af 1996 og blev afsluttet i oktober 1998. Der deltog 23 virksomheder.

Under projektforløbet fik virksomhederne et indgående kendskab til, hvilke krav der stilles til et miljøstyringssystem ifølge ISO 14001 og EMAS og blev endvidere introduceret til miljøredegørelser.

Erfaringerne fra Miljøstyring I viste, at der var områder inden for miljøstyring, der med fordel kunne udbygges og forbedres for at sikre, at miljøtankegangen blev forankret i virksomhederne. Da der samtidig var en interesse blandt Plastindustriens medlemmer om at videreføre Miljøstyringsprojekt I søgte og modtog Plastindustrien i Danmark i 1998 støtte fra Miljøstyrelsen til projektet "Miljøstyring i Plastindustrien II". Projektet blev startet i september 1998 og er afsluttet i 2001.

Formålet med dette projekt var, udover at videreføre Miljøstyringsprojekt I på yderligere 8 plastforarbejdende virksomheder, særligt at lægge vægt på områderne uddannelse af og information til medarbejdere, information til omverdenen om virksomhedens miljøforhold, forhold til leverandører og underleverandører, miljøorienteret produktudvikling, sikkerhedsforhold og miljørevision.

Som et supplement til Miljøstyring II bevilgede Miljøstyrelsen støtte til projektet "Miljøstyring og plast - formidling og økonomi". Formålet med dette projekt var at samle erfaringerne fra både Miljøstyring I og II og præsentere dem i en "ERFA-håndbog for indarbejdelse af miljøledelse i plastindustrien", som øvrige plastforarbejdende virksomheder kunne anvende i deres fremtidige miljøarbejde. Projektet indeholdt desuden en undersøgelse af erfaringerne vedrørende det økonomiske aspekt ved indførelse af et certificeret miljøledelsessystem.

Nærværende rapport samler op på erfaringerne og resultaterne fra ovennævnte 3 projekter.

Begreberne miljøstyring og miljøledelse anvendes ofte i flæng. I denne rapport har vi anvendt begrebet miljøstyring om selve det tekniske styringsværktøj, mens begrebet miljøledelse dækker bredere og inkluderer holdninger og engagement.

Ligeledes vil der ofte være sammenfald mellem begreberne miljøkortlægning og indledende miljøgennemgang. I denne rapport har vi anvendt begrebet miljøgennemgang, som er defineret i EMAS forordningen: "En indledende, samlet og tilbundsgående undersøgelse af miljøforhold, miljøpåvirkninger og indsats på miljøområdet i forbindelse med driften af et anlægsområde (virksomhed)".