Miljøstyring i plastindustrien

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport samler op på erfaringerne fra projekterne "Miljøstyring i Plastindustrien I", "Miljøstyring i Plastindustrien II" og "Miljøstyring og plast – formidling og økonomi". Projekterne blev gennemført i perioden 1996-2001 med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsen og Erhvervsfremme Styrelsen.

Det overordnede mål med projekterne har været at fremme en stadig forbedring af miljøindsatsen i plastforarbejdende virksomheder gennem en sammenhængende brancheindsats på området miljøstyring

I projekterne Miljøstyring I og II blev der indført miljøstyring på i alt 31 plastforarbejdende virksomheder, og på baggrund heraf blev der udarbejdet en ERFA-håndbog.

Miljøstyring I og II har resulteret i flere konkrete miljøforbedringer, som har medført:
Reduktion af forbrug af råvarer og kemikalier
Reduktion af energiforbrug og dermed af CO2-udledningen
Reduktion af vandforbrug
Reduktion af udledningerne til vand
Forbedret affaldssortering og øget genanvendelse.

Det økonomiske aspekt ved at indføre et certificeret miljøledelsessystem blev undersøgt i projektet om miljøledelse og økonomi ved en spørgeskema-undersøgelse.

Undersøgelsen af de økonomiske aspekter ved indførelse af miljøledelse gav ikke noget entydigt svar. Dette kan hænge sammen med det meget begrænsede datamateriale, som undersøgelsen var baseret på. De svar, som indgår i undersøgelsen, bør således snarere vurderes som enkeltudtalelser end som udtalelser, der er generelt gældende for plastindustrien.

Mht. til de økonomiske konsekvenser ved at indføre miljøledelse, så vurdere nogle af de udspurgte virksomheder i spørgeskemaundersøgelsen, at det har været en god investering at indføre miljøledelse. Andre har ikke opnået den forventede økonomiske gevinst. Det er således formentlig meget individuelt, hvorvidt en virksomhed vil opnå økonomiske fordele ved at indføre miljøledelse.

Undersøgelsen viser derimod, at der typisk har været flere andre fordele ved at indføre miljøledelse. Virksomhederne har dog ikke haft mulighed for at beregne den økonomiske effekt af disse fordele.

De virksomheder, som i miljømæssig henseende ønsker at være på forkant, har fået deres forventninger indfriet ved at deltage i Miljøstyring I eller II. Derimod har de virksomheder, som havde store kommercielle forventninger ikke umiddelbart, fået dem indfriet. Ingen af de virksomheder, som har deltaget i et af miljøstyrings-projekterne har dog fortrudt deres deltagelse.