Regionale miljønetværk og grønne job

Netværk for Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt

Netværk for Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt er kommet godt i gang, men har haft en vanskelig fødsel. Det har krævet en stor indsats at få medlemstallet op på de nuværende 70 virksomheder. Kommunerne i amtet er medlemmer af netværket, men de deltager ikke på nuværende tidspunkt aktivt i netværkets styregruppe og er i øvrigt heller ikke med til at finansiere samarbejdet. Der er usikkerhed om finansieringen, når støtten fra Den Grønne Jobpulje ophører. For at sikre netværkets fremtidige økonomi skal såvel kommunerne som virksomhederne fremover medvirke til finansieringen.

Netværkets flagskib er det tilbud, som hedder "Miljøstyring i egen virksomhed". Her deltager virksomhederne frivilligt i et 6 dages kursusforløb, som løber over et halvt år, med henblik på at blive miljøcertificeret efter ISO 14001. I øjeblikket kører kurset for 7 virksomhedsrepræsentanter og 8 repræsentanter fra myndighederne. Undervisningen foretages af Teknologisk Institut, og netværket fungerer som arrangør og sekretariat og tilbyder derudover faglig sparring og rådgivning til deltagerne under projektforløbet. Der forventes en positiv effekt i form af dialog og erfaringsudveksling mellem deltagerne fra henholdsvis de private virksomheder og miljøsagsbehandlerne fra de offentlige virksomheder.

10 medlemsvirksomheder har siden 1. januar 2000 opnået miljøcertificering efter ISO 14001 efter deltagelse i et af netværkets projekter om indførelse af miljøstyring i egen virksomhed.

Konceptet er ikke som i de andre netværkssamarbejder (Ribe Amt, Sønderjyllands Amt og Green Network), at virksomhederne forpligter sig til at lave miljøredegørelse, når de melder sig ind.

Vi gennemførte i april/maj 2001 en brugerundersøgelse, hvor de fleste af virksomhederne bl.a. udmeldte, at de ikke er interesseret i "Green Network konceptet" med udarbejdelse af miljøredegørelse og tildeling af diplom, fortæller Lone Teglkamp, Netværk for Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt. Derfor satser netværket på at tilbyde virksomhederne et forløb, hvor man udarbejder et miljøledelsessystem, som virksomheden kan få certificeret. Netværkets medarbejdere tilbyder udover kursusgangene, rådgivning og sparring til de enkelte virksomheder. Ved deltagelse i projektet tilbydes deltagerne endvidere, at de kan gå op til Teknologisk Instituts eksamen som miljøkoordinator og få diplom som miljøkoordinator, hvis eksamenen bestås.

Netværket har i dag 70 medlemmer blandt de private virksomheder i amtet. De offentlige medlemmer omfatter: Storstrøms Amts Industrimiljø, Rovesta Miljø og 19 af de 24 kommuner. Netværket har derudover også kontakt til og samarbejde med de øvrige 5 kommuner i amtet.

Ud over "Miljøstyring i egen virksomhed" har netværket tilbud om temamøder og seminarer om emner som renere teknologi, grønne regnskaber, affald/genbrug, miljøkommunikation m.v. Tilbudene gælder såvel de private som de offentlige medlemmer.

Der er dannet en klub af miljøchefer fra de virksomheder, der arbejder med miljøstyring. Det primære formål er her erfarings- og vidensudveksling mellem virksomhederne. Derudover arrangeres virksomhedsbesøg, og der informeres via netværkets nyhedsbreve, hjemmesiden, pressen m.v.

Netværkets sekretariat har to medarbejdere, hvoraf den ene er finansieret af Den Grønne Jobpulje. Amtet finansierer den anden medarbejder.

Ikke kun de miljøpositive virksomheder

De virksomheder, der i øjeblikket deltager på kurset, kommer fra en lang række forskellige brancher omfattende såvel private som offentlige virksomheder. Et tidligere forløb har derimod været direkte rettet mod en specifik branche: Autoophuggere.

Autoophuggerne troede, vi var tossede, da vi kom og spurgte, om de ville være med i et miljøstyringsprojekt. Men da de så fandt ud af, at der var en lovændring på vej, som krævede, at de var miljøcertficeret, hvis de stadig skulle kunne hugge biler op, så var de straks mere villige, fortæller Regner Kværnø fra netværkets sekretariat. Tanken var at satse på de tunge virksomheder, der hvor man virkelig kunne hente en miljøeffekt, tilføjer Lone Teglkamp fra netværkets sekretariat. Andre netværk har koncentreret sig om de miljøpositive virksomheder. Det kan man ikke sige om vores indsats over for autoophuggerne. Men det skal dog siges, at de blev meget positive gennem forløbet, og det endte med, at alle de 6 deltagende autoophuggere blev miljøcertificeret efter ISO 14001, fortæller hun. Initiativet bragte desuden det med sig, at der blev skabt dialog og samarbejde mellem miljøsagsbehandlerne og virksomhederne.

Miljønetværket i Storstrøms Amt har nu 70 virksomhedsmedlemmer. Det har krævet en stor indsats fra netværket at få virksomhederne til at deltage. Både at få dem til at melde sig ind i netværket og til at indgå i miljøstyringsprojekterne. Der skal gøres en effektiv indsats for at få virksomhederne med i netværksaktiviteterne, fortæller Lone Teglkamp. Vi skal hele tiden være aktive. Vi har ikke hidtil været så gode til at markedsføre os selv, men det er et område, vi fremover vil gøre mere ud af. Vi skal synliggøre netværket over for virksomhederne, politikerne, offentligheden m.v.

Bag det grønne netværk sidder en styregruppe, hvor amtsborgmesteren i øjeblikket er formand. Det er styregruppens ønske at mindske amtets indflydelse i styregruppen, give mere magt til virksomhederne samt få kommunerne direkte involveret i beslutningsprocessen. Dette forhold arbejdes der på - idet man primo juni 2001 har vedtaget i amtets økonomiudvalg, at der skal ske en organisationsændring af styregruppen. Amtets 3 medlemmer skal reduceres til 2 medlemmer. Virksomhedsmedlemmerne skal øges fra 3 til 4 medlemmer, og det foreslås, at formanden vælges blandt virksomhederne. Erhvervsfremmesystemet skal stadig være repræsenteret med 2 medlemmer. Kommunerne skal igen anmodes om at deltage i netværkets styregruppe med 2 medlemmer. Et af problemerne er, at kommunerne hidtil har anset grønt netværk for amtets projekt og ikke deres eget, mener de to netværksmedarbejdere.

Hvad kan virksomhederne bruge samarbejdet til?

Corning Cabelcon A/S er en virksomhed, der producerer konnektorer til kabeltv og mobiltelefoner. De har 210 ansatte og eksporterer 80% af deres produkter. Virksomheden er ejet af en koncern, der er meget bevidste om miljøaspektet, og Corning Cabelcon besluttede derfor, at de ville miljøcertificeres efter ISO 14001. På det tidspunkt havde virksomheden været medlem af netværket i nogle år. Med beslutningen om en miljøcertificering valgte de at benytte tilbudet fra netværket om et miljøstyringsforløb.

Jeg er umiddelbart meget positiv over for samarbejdet, siger kvalitetschefen Martin Kielsgaard fra Corning Cabelcon A/S. Han har også ansvar for miljøcertificeringen, da kvalitetsstyringen og miljøstyringen integreres på virksomheden. Men jeg er også spændt på samarbejdet med det offentlige, om vi tænker og arbejder meget forskelligt. Jeg forventer, at vi gennem forløbet kan udveksle erfaringer på kryds og tværs, både mellem virksomheder og myndigheder, siger Martin Kielsgaard.

Vi er nogle af de første i branchen, der går ad miljøvejen, så vi forventer at kunne bruge miljøcertificeringen kommercielt. Derudover forventer vi at kunne spare nogle ressourcer, fx på energisiden og mindske vore affaldsmængder, siger kvalitetschef Martin Kielsgaard.

Fremtidig finansiering

Netværkets akilleshæl er finansieringen, når støtten fra Den Grønne Jobpulje udløber. Amtet vil med stor sandsynlighed fortsat støtte netværket med 600.000 kroner om året. Men det er ikke nok til at sikre samme aktivitetsniveau som nu. Virksomhederne er blevet spurgt om, de er parate til at betale et kontingent og på baggrund af de tilbagemeldinger, der er kommet, er sekretariatsmedarbejderne i tvivl om, på hvilket niveau kontingent/betaling for ydelserne skal ligge.

Bestyrelsen har foreløbig fremsat et forslag om, at virksomhederne fra 2002 skal betale 2.000 kroner om året for medlemskabet, og at kommunerne samtidig skal begynde at betale et kontingent i størrelsesorden 1 krone pr. borger i kommunen. Forslagene om kontingentbetaling færdigbehandles, når den nye styregruppe er på plads.

Håbet er, at kommunerne og deres politikere nu gennem 3 år har set, hvad både kommuner og virksomheder får ud af at deltage i netværket, og det gør forhåbentlig viljen til at støtte netværket større, siger Lone Teglkamp.

Samarbejdsrelationer

Projektet har givet anledning til mange samarbejdsrelationer. Netværkets sekretariat har blandt andet samarbejdet med Erhvervsfremmesystemet herunder TIC, miljø- og energikonsulenter, erhvervscentrene m.v. Derudover har der været et samarbejde med Miljøforum Danmark, BST, Grafisk Arbejdsgiverforening og en række rådgivende ingeniørfirmaer.

Netværk for Grøn Erhvervsudvikling ville gerne bruge Miljøforum Danmark til mere direkte erfaringsudveksling. Vi skal dele de vises sten med hinanden og fx tale om, hvordan vi bedst muligt udnytter vore ressourcer og tilpasser vores indsats, så vi på regionalt/lokalt plan matcher regeringens strategier for en bæredygtig grøn erhvervsudvikling, siger Lone Teglkamp. De to medarbejdere er tilfredse med Miljøforum Danmarks seminarer, men ville gerne supplere dem med et mere specialiseret forum for de større netværk, der ligner hinanden mere.

Storstrøms Amt har i høj grad benyttet sig af erfaringerne fra Green Network og mener, at de stadig kan hente inspiration derfra. Men vi skal ikke glemme, at de er 5 år forud for os. Og så har de haft en anden opstart med meget entusiastiske virksomheder og politikere i både kommuner og amt, der gav netværket en fantastisk start, siger Regner Kværnø.

Ny beskæftigelse?

Der har været to personer i beskæftigelse gennem hele sekretariatets virketid. En medarbejder fra amtets afdeling for Industrimiljø har desuden lagt 200 timer i projektet, som har krævet vikardækning i den anden ende. Derudover er der en beskæftigelseseffekt (som ikke er opgjort) ved de konsulentydelser, man i projektet har købt sig til.

Projektet har sandsynligvis medvirket til en jobskabelse hos de deltagende virksomheder. Fx hos autoophuggerne, der gennem netværket blev klædt på til mødet med de nye lovkrav om miljøcertificering. Et krav, der ellers kunne have krævet lukning af visse virksomheder, vurderer de to sekretariatsmedarbejdere.

Martin Kielsgaard, der er kvalitetschef hos Corning Cabelcon i Vordingborg fortæller, at virksomheden nu ansætter en medarbejder, der kan stå for det daglige kvalitetsarbejde for at aflaste ham. Det er ikke alene det ekstra arbejde med miljøcertificeringen, der er årsag til en nyansættelse, men også almindelig vækst og travlhed i virksomheden.

Nye initiativer i grafisk branche

Der ligger masser af initiativer på de to medarbejderes skriveborde. Vi skal til at gennemføre en kampagne for at få bogtrykkerne med i et miljøstyringsforløb, som Grafisk Arbejdsgiverforening står for. Indtil videre har 4 virksomheder meldt sig til. Der skal arbejdes en del for at overbevise dem om fordelene ved at deltage. Vi fortæller dem, at de er nødt til at være forberedt på det offentliges miljøkrav. Men nu har de hørt gennem flere år, at ulven kommer, uden at der sker noget, så de er ikke så motiverede for at blive miljøcertificeret. Det kræver noget bearbejdning fra vores side, fortæller Regner Kværnø.

Derudover skal netværkets hjemmeside prioriteres, så den bliver mere anvendelig for både virksomheder og sagsbehandlere. Vi skal synliggøre os nu, og vi har virkelig nogle resultater at gøre det på baggrund af, siger Lone Teglkamp. Desuden vil sekretariatsmedarbejderne gøre mere for at styrke samarbejdet med hele erhvervsfremmesystemet og få sat debatten om den grønne erhvervsudvikling mere på dagsordenen. Vi er meget inspireret af regeringens grønne erhvervsstrategi, for netop det arbejde, vi gør med netværket, er præcis, hvad den nævner af veje til fremtidig erhvervsudvikling. Det er kompetenceudvikling, samarbejde og dialog mellem myndigheder og virksomheder, siger Lone Teglkamp.

I forbindelse med debatten om den grønne erhvervsstrategi har det bl.a. været nævnt, at der burde være et netværkssamarbejde i hvert amt. Det håber vi, man fra centralt hold vil støtte med nogen midler, slutter Regner Kværnø og Lone Teglkamp fra netværk for Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt.

Projekttitel:

Netværk for Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt
Journalnummer: 0374-0017

Støttebeløb:

1.500.000 kroner

Projektansvarlige kontaktpersoner:

Netværkets faste stab, der består af:
Regner Kværnø, tlf. 54 84 47 38,
e-mail: rek@industri.stam.dk
Lone Teglkamp, tlf. 54 84 47 42,
e-mail: teg@industri.stam.dk

Interviewede:

Regner Kværnø, civilingeniør, Netværk f. Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt

Lone Teglkamp, civilingeniør, Netværk f. Grøn Erhvervsudvikling i Storstrøms Amt

Martin Kielsgaard, kvalitetschef hos Corning Cabelcon A/S i Vordingborg

Yderligere informationer:

Diverse nyhedsbreve fra Netværk for Grøn Erhvervsudvikling

Miljønetværkets hjemmeside
www.n-ge.dk