Redegørelse om jordforurening 2000

9. Amternes Videnscenter for jordforurening

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) drives af Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Videncentret arbejder med at indsamle, bearbejde og formidle viden om jord- og grundvandsforurening.

Lov om forurenet jord markerede et skift i fokus for det arbejde amterne udfører med bekæmpelse af jord- og grundvandsforurening.

Med loven blev information, rådgivning og oplysning til borgerne et centralt arbejdsområde for medarbejderne i amterne i forbindelse med kortlægningen af forurenede grunde. Som følge deraf blev informationsopgaven også en voksende opgave for AVJ. Blandt de meget synlige projekter i 2000 var en fælles informationspjece som sendes ud til grundejere der skal have deres grunde kortlagt. Pjecen blev til i et samarbejde mellem amterne/kommunerne, AVJ og Amtsrådsforeningen, og er trykt i et oplag på 57.000 stk. Pjecen blev fulgt op af 8 faktaark om typiske industriforureninger. Faktaarkene er ligesom pjecen målrettet til de grundejere som får deres grunde kortlagt.

Bladet Orientering er AVJ’s nyhedsblad til alle, der arbejder med jord- og grundvandsforurening. Det udgør sammen med to andre projekter "Formidling af dansk forskning" og litteraturdatabasen "LIX" grundstammen i AVJ’s informationsstrategi. Orientering og LIX udgives elektronisk på AVJ’s hjemmeside www.avjinfo.dk.

Depotområdets "Blå Bog" er en telefon- og e-postadressebog over alle forvaltningernes jord- og grundvandsmedarbejdere. Den udkom for tredje gang i 2000.

AVJ’s mailgrupper kom for alvor i gang i 2000. Mailgrupperne opstod som svar på et behov om udveksling af hurtig og uformel information. I forbindelse med Jordforureningslovens ikrafttræden var der mange uafklarede spørgsmål, som krævede samarbejde og koordinering. Derfor etablerede AVJ de virtuelle samarbejdsgrupper som et eksperiment. Der er høstet mange erfaringer med den nye arbejdsform, men alt i alt har mailgrupperne været en succes.

I 2000 var der planlagt en række udredninger og publikationer hvoraf en revideret udgave af Projektlederhåndbogen var den største opgave. Projektlederhåndbogen er ikke specifik for jordforureningsområdet, og den har fundet anvendelse i flere af de tilgrænsende miljøforvaltninger.

I serien af branchebeskrivelser blev der tilføjet to nye rapporter - en om pesticidanvendelse i forskellige brancher samt en om plastindustrien.

Et af de væsentligste omdrejningspunkter i bekæmpelse af jord- og grundvandsforurening er undersøgelserne af forureningernes omfang og styrke. I 2000 havde AVJ projekter om undersøgelser af chlorerede stoffer, undersøgelser af diffuse forureninger og et projekt om udredning af undersøgelser af igangværende industrier. De chlorerede stoffer er en af de alvorligste trusler mod grundvandet, og i årets løb blev det klart at de mange små renserier, som bruger chlorerede opløsningsmidler til tøjrens, er kilder til både jord-, grundvands- og indeklimaforurening.

I 2000 afholdt AVJ kurser og temamøder om aktuelle emner bl.a. en række kurser i kommunikation, projektlederkursus, kursus i chlorerede opløsningsmidler, oliekursus samt temamøder om dampoprensning, jordflytning, jordforureningslovens virkninger, kortlægning i praksis m.v.