Anvendelse af naturlige kølemidler i supermarkeder

6. Resultat

Der er - for anden gang - designet, opbygget og indkørt et køleanlæg, hvis princip er anderledes og baseret på naturlige kølemidler i supermarkedssektoren. I modsætning til første butik er der anvendt komponenter, som er velkendte for den typiske køleinstallatør, og komponenterne har vist sin funktionsduelighed.

Gennem projektet er der demonstreret anvendelse af nye konstruktionsregler for kobberrørsinstallationer, anvendelse af slanger til indirekte køling, strengreguleringsventiler på små brinekredse er overflødige, enkel installation af CO2 til lavtemperatur (uden olieudskiller og sugegaskøler ), overholdelse af EEx-installationer uden store omkostninger og fornuftig regulering af kaskadekøler.

Projektet viser, at anlægsprincippet er energineutralt i forhold til traditionelt optimerede R404A-anlæg. Køleanlæggets energiforbrug i Fakta Beder er målt direkte og sammenlignet med otte repræsentative butikkers forbrug. Anlægget har dermed reduceret det direkte ækvivalente CO2-bidrag med 357 tons ved at fjerne 90 kg R404A fra butikken.

Projektet viser, at der er mulighed for reduktion af energiforbruget ved at optimere på brinekredsen. Brinekredsen er reguleringsteknisk ikke optimal, hvilket ikke direkte har generet butikken, men har resulteret i for mange og hyppige kompressorindkoblinger. Det er derfor meget positivt, at anlægget er energineutralt på nuværende tidspunkt.

Projektet viser, at omkostningerne til komponenter og installation er ca. 20% over et traditionelt R404A anlæg, og at der er mulighed for reduktion af omkostningerne, samt at ved større anlæg vil afgiften på HFC "slå tydeligere igennem". Omkostningsstigningen vil derfor være minimal.

Køleanlægget har siden opstarten kørt uden fejl eller problemer. Anlægget har opfyldt de tilsigtede konditioner samt overholder -20°C i frostmøblerne og +2°C i kølemøblerne. Specielt under meget varme forhold har anlægget vist gode egenskaber.

Der er gennem denne rapport arbejdet og beskrevet meget omkring konstruktion af propananlægget. Dette skyldes primært, at Bekendtgørelse 743 ikke tidligere har været benyttet i forbindelse med kommerciel køling og der er derfor behov for bearbejdning, fortolkning og forståelse, som kan danne grundlag for fremtidig diskussion.

Opmærksomheden har ikke været rettet specielt mod CO2-anlægget. Dette synes en anelse uretfærdigt, da denne del fungerer rigtigt godt. CO2-anlægget havde ingen problemer med temperaturen gennem sommeren på trods af, at den dimensionerende belastning er lig med den maksimale kapacitet på frostanlægget. Kompressoren har ikke kørt med maksimal kapacitet i længere tid, heller ikke under de meget varme dage i juli. Setpunktet er –32°C for sugetryk og frostrummet skal holde –25°C .

Referenceliste

/1/ Kulbrinter i mellemstore køleanlæg. Miljøstyrelsen
[Tilbage]

/2/ Branche Energianalyse Supermarked 1994
[Tilbage]

/3/ COWI rapport Fakta 2001
[Tilbage]