Renere teknologiprojekter 1996

Retningslinier for udvikling af bæredygtig elektronik

Miljøprojekt nr. 319, 1996
Miljøstyrelsen

De senere års øgede opmærksomhed omkring miljø, arbejdsmiljø og ressourceforhold har ført til, at industrien i stigende grad bliver stillet over for krav og ønsker om produkter, som gennem deres livscyklus giver minimeret miljøbelastning og sigter mod en bæredygtig industriel produktion. Derfor er det relevant at give virksomheder mulighed for at vælge miljøvenlige alternativer og dermed bevæge sig i retning mod mere miljørigtige produkter.

Produktion vil altid belaste det ydre miljø og arbejdsmiljøet samt trække på ressourcerne i et varierende omfang. Belastningens størrelse afhænger af:
Produktets opbygning.
Anvendte materialer.
Processer i produktionen.
Transport og brug af produktet
Bortskaffelse af produktet

Disse parametre kan normalt påvirkes til gunst for miljøet, når produktet udvikles, hvis virksomheden er opmærksom på mulighederne og i øvrigt har som politik at tilgodese miljøet.

For specielt elektronikindustrien, som producerer meget sammensatte produkter, er det en meget omfattende opgave at beskrive miljøbelastninger. Mange elektronikvirksomheder har derfor svært ved at få indarbejdet miljøparametrene i deres produktudvikling. Denne vejledning er udarbejdet for at hjælpe disse virksomheder. Vejledningen indeholder to typer information:
En kort introduktion til miljøparametre og miljøbegreber.
Et sæt retningslinier med miljøinformation om materialer, komponenter og processer.

I vejledningen gennemgås først begreber og termer inden for miljøområdet herunder det ydre miljø, arbejdsmiljø og ressourceforbrug.

Kapitlet om miljøvurdering orienterer kort om fremgangsmåde og værktøjer ved en miljøvurdering af produkter. Følgende gennemgås:
Miljøhensyn i produktudviklingsprocessen, herunder livscyklusvurderinger
Mangelfuldt datagrundlag og retningslinier
Et produkts livsforløb
Miljøvurdering
UMIP-metoden

Fremgangsmåden illustreres gennem to eksempler.

I afsnittet om typiske materialer og processer illustreres livsforløbet for typiske elektronikprodukter i relation til materialeindholdet og produktionsprocesserne. Retningslinier er vejledende information om de miljømæssige konsekvenser af typiske valg vedrørende produktudformning, materialer og processer. Retningslinierne er baseret på generel viden om miljøforhold eller på erfaringer fra tidligere miljøvurderinger og indeholder information om, hvad der må anses som god miljømæssig praksis. De retningslinier, der præsenteres i vejledningen, er struktureret, så de passer til de typiske valgsituationer i udviklingen af elektronikprodukter.

Retningslinierne er opbygget som et antal specifikke informationsblade, der beskriver et vilkårligt elektrisk apparat opdelt i et antal emneområder. Information findes på følgende tre niveauer:
En generel overordnet beskrivelse af de miljømæssige begreber og konsekvenser ved produktion og bortskaffelse af elektriske apparater.
En mere detaljeret beskrivelse af de enkelte overordnede hovedbestanddele i et elektrisk apparat.
En beskrivelse på detail-, komponenttype- eller materialeniveau.

Vejledningen indeholder et omfattende appendix med informationsblade samt index.

Forfatter/udførende institution

Danfoss A/S, M-Tec ApS og Instituttet for Produktudvikling.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-574-9