Renere teknologiprojekter 1996

Udvikling af værktøj til evaluering af virksomheders miljøpræstation

Arbejdsrapport nr. 25, 1996
Miljøstyrelsen

I forbindelse med Miljøstyrelsens høringer om EU´s Eco Management and Audit Scheme i 1993 påpegede Foreningen af Rådgivende Ingeniører nødvendigheden af at udvikle generelle retningslinier til vurdering af miljømæssige præstationer i danske virksomheder. Værktøjet skulle være en forudsætning for en vellykket implementering af EMAS-forordningen i Danmark.

Miljøstyrelsen har på den baggrund gennemført et projekt, hvis formål er at opstille et generelt dansk værktøj for evaluering af virksomheders miljøpræstation. Projektet undersøger muligheden for at etablere enkle og operationelle retningslinier for miljøledelse og –styring i små og mellemstore virksomheder på branche- eller delbrancheniveau. Med udgangspunkt i disse udarbejdes en vejledning i opstilling af branchenormer for miljøpræstation.

Projektet fokuserer på den grafiske branche samt træ- og møbelbranchen. Grunden er, at der i disse brancher eksisterer et godt datagrundlag om miljøforhold. Samtidig er brancherne sammensat af mange små virksomheder.

Projektet er rettet mod virksomheder og brancher, der på et systematisk grundlag arbejder mod at indføre renere teknologi og miljøledelse, danske myndigheder der arbejder med etableringen af hensigtsmæssige regler for miljøledelse i virksomheder og organisationer samt danske deltagere i europæisk og internationalt standardiseringsarbejde om miljøledelse.

I projektet præsenteres det generelle værktøj til evaluering af virksomheders miljøpræstationer samt fremgangsmåden ved værktøjets tilblivelse. For at gøre værktøjet branchespecifikt gennemgås en klassificering af branchespecifikke miljøindikatorer samt en brancheafprøvning af værktøjet i den grafiske branche samt træ- og møbelbranchen.

Det er muligt at etablere et generelt dansk værktøj til evaluering af virksomheders miljøpræstation. De afprøvede brancher er positive og vurderer, at værktøjet kan hjælpe virksomheder, der ønsker at forbedre deres miljøpræstation. Det konkluderes samtidig, at etableringen af branchespecifikke værktøjer målrettet små og mellemstore virksomheder også kan benyttes i andre brancher eller delbrancher. Derfor kan projektets resultater i de kommende år få væsentlig betydning for den fremtidige udvikling på områderne miljøledelse, miljørapportering og -regnskaber i Danmark.

Projektet udmøntes i en generel vejledning til udformning af branchespecifikke værktøjer til evaluering af miljøpræstation. Denne er publiceret særskilt som miljøprojektet: "Værktøj til evaluering af virksomheders miljøpræstation."

Forfatter/udførende institution

Henrik Kærgaard, COWIconsult A/S, Hanne Christensen, Rambøll, Birgit Friis og Carl Bro Miljø A/S.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-477-7