Renere teknologiprojekter 1996

Anlæg til forbehandling af husholdningskøleskabe og frysere inden forbrænding

Arbejdsrapport nr. 56, 1996
Miljøstyrelsen

Københavns Kommune har udarbejdet en model med et centralt anlæg, hvor kølemøbler kan bortskaffes miljømæssigt forsvarligt og i overensstemmelse med kommunens affaldsplan. Rapporten omhandler en beskrivelse af projektet med forsøg med behandling af kølemøbler efter den udarbejdede model.

Miljøkontrollen i København udarbejdede 1989 en handlingsplan til begrænsning af udledning af CFC. Et af indsatsområderne var indsamling af kasserede kølemøbler. I Københavns Kommunes affaldsplan 1990 indgik bestemmelser om udvikling af teknikker til genanvendelse eller destruktion af CFC-holdigt affald.

Indsamling af kølemøbler på genbrugsstationer blev iværksat, og kølemøblerne blev aftappet for CFC-12. Sideløbende blev der arbejdet med udvikling af en behandlingsmulighed, som skulle omfatte destruktionen af CFC-11 i isoleringsskummet. Der blev udarbejdet en model med et centralt anlæg, hvor kølemøbler bortskaffes miljømæssigt forsvarligt. Projektet er støttet af Miljøministeriets udviklingsprogram for reduktion af CFC-forbruget.

I Københavns Kommune blev såvel en udvikling af eksisterende metoder til miljømæssig forsvarlig behandling af kasserede kølemøbler som en udvikling af nye metoder efterlyst, som tog hensyn til lovgivningskrav og Københavns Kommunes Affaldsplan.

I 1992 nedsattes en arbejdsgruppe med henblik på dette. Arbejdsgruppen gennemgik de eksisterende bortskaffelsesmetoder og undersøgte tre alternative modeller til bortskaffelse. Udfra en miljømæssig og genbrugsmæssig vurdering anbefalede arbejdsgruppen, at model 3 blev etableret. Resultatet fremgår af Miljøkontrollens arbejdsrapport af 4. oktober 1993.

I model 3 fjernes alle genanvendelige dele, alle løse dele samt miljøbelastende dele. Kabinettet opskæres og tilføres forbrændingsanlæg.

Den største fordel er, at der anvendes en simpel teknologi, som ikke medfører de store investeringer og, at den ønskede virkning samtidig opnås. Desuden er kapaciteten af anlægget fleksibel.

Anlægget har behandlet mere end 6000 kølemøbler, svarende til ca. 270 tons i en periode på 8 måneder. Det svarer til en samlet håndtering af 360 kg. CFC-12 og 1320 kg. CFC-11.

Investeringsbehovet er lavt, og decentral placering af denne type anlæg kan reducere lange transportafstande.

En forudsætning for modellen er, at der findes overskydende forbrændingskapacitet på et moderne affaldsforbrændingsanlæg.

Der indgår i projektet en detailleret beskrivelse af arbejdsprocessen.

Der er taget hensyn til arbejdsmiljø, hvad angår udsugning, støjkilder og løft.

I forbindelse med forbrændingen redegøres for håndtering og påvirkning af forbrænding, og det vurderes ikke at give anledning til særlige problemer at forbrænde kabinetterne. Både anlægs- og driftsbudget er estimerede budgetter, der afspejler omkostninger ved etableringen af et tilsvarende anlæg.

Forudsætninger for anlægsbudgettet er en hal på 4000 m2, kontorareal med omklædningsrum, modtagelses- og afsendelsesfaciliteter. De totale omkostninger bliver på DKK 2.640.000.

Forudsætningen for driftsbudgettet er 17.500 kølemøbler pr. år i etholdsskift. De totale omkostninger er på DKK 3.370.000.

Rapporten indeholder 5 bilag.

Forfatter/udførende institution

Cathrin Dunker, Miljøkontrollen, Niels Møller Pedersen, I/S Amagerforbrænding,

Claus H. G. Jensen, Renholdningsselskabet af 1898.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Miljøstyrelsens udviklingsprogram for reduktion af CFC-forbruget.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-655-9