Renere teknologiprojekter 1996

Forprojekt for etablering af Danmarks første økologiske hotel på Bornholm

Arbejdsrapport nr. 57, 1996
Miljøstyrelsen

Hotel- og restauranterhvervet har gennem de sidste år oplevet en forværret finansiel og driftsøkonomisk situation. Erfaringen med opførelse af nye hoteller er, at det kan være yderst problematisk at bringe rentabilitet i et givet foretagende – med mindre overnatningsstedet er nyskabende i sit koncept.

Set i lyset af hotel- og restauranterhvervets økonomiske problemer blev ideen om et økologisk hotel i Svaneke på Bornholm vurderet realistisk netop på grund af et unikt og nyskabende koncept: Det økologiske hotel skulle tilbyde en "grøn" ferieoplevelse, hvorfor hotellet blev planlagt opført i forbindelse med et miljøcenter tiltænkt flere funktioner.

For at undgå, at opførelsen af et økologisk hotel blot ville bidrage til forøgelsen af en allerede eksisterende overkapacitet i den bornholmske hotelbranche, blev det besluttet at indlede planerne om etablering af et økologisk hotel med et forprojekt. Forprojektet havde til formål at klarlægge den markedsmæssige, økonomiske og idemæssige bæredygtighed af etableringen af et økologisk hotel i Svaneke på Bornholm.

Forprojektet blev sammensat af følgende tre faser:

    Fase 1: Markedsundersøgelse
Udarbejdelse af drifts- og likviditetsbudgetter
Udarbejdelse af ramme for et grønt regnskab
Fase 2: Foreløbig fundraising
Fase 3: Udbudsmateriale til arkitektkonkurrence
Afholdelse af arkitektkonkurrence
Fundraising

Fase 1 blev afsluttet primo april 1996.

Der blev opstillet følgende succeskriterier for resultaterne af fase 1:
Der skal påvises sandsynlighed for, at et økologisk hotel på Bornholm vil kunne tiltrække nye kundegrupper til øen i et omfang, der kan sikre hotellet en rentabel drift.
Selvom anlægsomkostningerne til etablering af det økologiske hotel efter al sandsynlighed overvejende vil blive dækket af statslige midler, pensionskasser mv., må hotellet ikke drives på konkurrenceforvridende vilkår. Det økologiske hotel skal derfor standardmæssigt modsvare et dansk 1. klasses hotel og adskille sig fra øens øvrige hoteller ved en højere standard og tilsvarende højere pris. Driften skal i øvrigt baseres på almindelige kommercielle vilkår.

Forprojektet skulle således være garant for det økologiske hotel som en økonomisk, miljømæssigt og socialt acceptabel virksomhed.

I dag gennemføres der stort set ingen forsøg inden for hotel- og restaurantområdet med henblik på at klarlægge ressourceforbruget (bl.a. energi og vand) blandt erhvervets virksomheder. Det var derfor intentionen, at det økologiske hotel skulle bruges som et eksempelprojekt, hvor driftsresultater skulle være tilgængelige for alle turisterhvervets interessenter. I forbindelse med indførelsen af de grønne afgifter for erhvervslivet pr. 1. januar 1996 opnåede projektet yderligere aktualitet og betydning for branchen.

Der har været gennemført undersøgelser af markedspotentialet for det økologiske hotel som henholdsvis familiehotel og kursus- og konferencehotel. En spørgeskemaundersøgelse blandt tyske børnefamilier indikerede, at børnefamilierne nok kan siges at være miljøbevidste, men ikke i en sådan grad at økologi for nuværende er en vægtig parameter i forbindelse med valg af ferieovernatningssted. En interviewrunde blandt danske, svenske og tyske kursus- og konferencearrangører viste, at ideen om et økologisk hotel af mange findes interessant, men at placeringen på Bornholm ikke opfylder kundernes krav og behov i forbindelse med central beliggenhed og prisbillighed.

Danmarks Turistråd gennemfører hvert andet år screeningsanalyser på 7 europæiske ferierejsemarkeder med henblik på at afdække befolkningernes feriemotiver. Ved gennemgang af resultaterne for det svenske og det tyske ferierejsemarked viste det sig ikke muligt at påvise nogen særlig interesse for miljøbevidsthed i forbindelse med ferieplanlægning. Ej heller var det muligt at segmentere de enkelte markeder med henblik på at identificere en eller flere målgrupper med større interesse for miljøbevidst ferie end gennemsnittet. Sammenholdes resultaterne fra de forskellige markedsundersøgelser, må det konkluderes, at der på baggrund af det foreliggende materiale ikke kan påvises sandsynlighed for, at et økologisk hotel på Bornholm vil kunne tiltrække nye kundesegmenter til øen i et tilstrækkeligt omfang til at sikre hotellet en rentabel drift.

De udarbejdede drifts- og likviditetsbudgetter for det økologiske hotel på Bornholm er lagt på baggrund af to målgruppekoncepter, der gennem markedsundersøgelsen viste sig ikke-eksisterende. Budgetterne må derfor siges at være påhæftet med stor usikkerhed. Dette gælder også de anslåede budgetresultater, der med en i forvejen lav forrentning af den i hotellet investerede kapital, må siges ikke at kunne sandsynliggøre ønsket om en rentabel drift.

Rammerne for et grønt regnskab for det økologiske hotel vurderes at kunne udgøre et udmærket grundlag for den danske hotelbranches videre arbejde med miljømæssige problemstillinger.

Resultaterne af forprojektets fase 1 kunne samlet betragtet ikke påvise sandsynlighed for, at et økologisk hotel på Bornholm vil kunne sikres en rentabel drift. Jævnfør forprojektets præmisser blev det derfor indstillet til Miljøstyrelsen, at forprojektet ønskes standset efter afrapporteringen af fase 1.

Forfatter/udførende institution

Turismens Udviklingscenter.

Forprojektets fase 1 er gennemført med støtte fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenede teknologi.

ISSN-nr. 87-7810-657-5
ISBN-nr. 0908-9195