Renere teknologiprojekter 1996

Miljø og økonomi på brancheniveau

Arbejdsrapport nr. 58, 1996
Miljøstyrelsen

Rapporten beskriver en række tværfaglige miljøøkonomiske begreber. Anvendelsen af "miljøøkonomi" skal ses som ét blandt flere værktøjer, der har til formål at prioritere miljøindsatsen. Beskrivelse og prissætning af miljøforhold skal således ikke stå alene i prioriteringen, men indgå i helhedsbetragtningen med andre relevante faktorer, før der kan træffes en endelig vurdering af indsatsen. Der er givet eksempler på anvendelsen af miljø og økonomi indenfor udvalgte brancher.

Formålet med at beskrive og sammenholde miljø og økonomi på brancheniveau er:
Gennem beregning af de samfundsøkonomiske effekter at give forslag til prioritering af den miljømæssige indsats mellem brancher og inden for en branche.
At give baggrund for at vurdere, hvorledes de enkelte brancher dels bidrager til miljøomkostningerne, dels vil blive påvirket ved tiltag som miljøafgifter mv.

I rapporten indgår miljø, arbejdsmiljø og økonomi fra følgende brancher:
Svineslagterier
Støberier
Godstransport
Engroshandel
Detailhandel

Det skal bemærkes, at branchebeskrivelserne er eksempler på beskrivelse og prissætning af miljø og arbejdsmiljø. Branchebeskrivelserne tager udgangspunkt i 1991. Forholdene kan derfor have ændret sig på nuværende tidspunkt.

Rapporten indeholder definition og beskrivelse af begreberne: eksternalitetsomkostninger, reduktionsomkostninger og virksomhedsomkostninger.

De væsentligste miljøpolitiske målsætninger, herunder udledning af CO2, SO2, og NOx, vandforbrug/spildevand, affald, arbejdsmiljø samt miljøskadelige stoffer, er gennemgået og sat i relation til de udvalgte brancher. Der er desuden opstillet scenarier for hver enkelt branche, hvor de økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved eksisterende og nye afgifter, forbud mv. er beskrevet.

Endelig indeholder rapporten, for hver af de udvalgte brancher, miljøøkonomiske "branchebilleder", der er en overbliksmæssig beskrivelse af branchers miljø- og arbejdsmiljøforhold, samt en vurdering af de samfundsøkonomiske konsekvenser heraf. Branchebeskrivelserne er baseret på direkte tilgængelige data og informationer samt i visse tilfælde interviews med nøglepersoner.

Projektets overordnede konklusion er, at det er meningsfyldt at arbejde med sammenhængene mellem miljø- og arbejdsmiljøforhold – "miljøøkonomi på brancheniveau". Herigennem er det muligt at få et overblik, som er anvendeligt i en række sammenhænge. Blandt anvendelsesmulighederne kan der peges på, at det udviklede værktøj kan anvendes af brancher og miljømyndigheder som fælles grundlag for brancheaftaler.

Generelt blev konkludet, at der altid er stor usikkerhed forbundet med opgørelsen af miljø- og arbejdsmiljøomkostninger, og den udviklede metode skal derfor opfattes som et redskab i en interaktiv proces. Det overblik, der skabes ved at benytte metoden, kan danne baggrund for at identificere områder, hvor der er specifikt behov for øget viden.

Rapporten er sidste del af projektet "Livscyklus omkostninger", der begyndte i januar 1992.

Forfatter/udførende institution

Christian Balder, Michael Munk Sørensen og Anders Stouge, COWI.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-664-8