Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering af boligforbedring og byfornyelse i Kolding

Arbejdsrapport nr. 23, 1997
Miljøstyrelsen

Dette demonstrationsprojekt, DP 12, indgår i rammeprojektet Miljørigtig Projektering, hvis formål er at medvirke til at kombinere teoretisk metodeudvikling og praktisk afprøvning af den projekteringsmetodik, som udvikles under det samlede rammeprojekt. Demonstrationsprojektet knytter sig til et projekt for byfornyelse og boligforbedring i et område i Kolding beliggende mellem Sdr. Havnegade, Kongebrogade og Kolding Å.

Formålet med DP 12 har derfor bl.a. været, under projekteringen af et markant byfornyelses- og boligforbedringsprojekt, at anvende, afprøve og medvirke til en videreudvikling af de værktøjer, primært "Håndbog i miljørigtig projektering", som gennem metodebeskrivelser sikrer, at der ved projekteringen udføres helhedsvurderinger af miljøpåvirkninger og -effekter.

Byfornyelsesprojektet består af flere projektdele:
Byfornyelse i området.
Boligforbedringer i ejendommen Solgården.
Forsøgsprojekt med 1000 m2 solceller bygningsintegreret på ejendommen, dels på taget og dels på altaner.
Rationel montering af elevatorer i ejendommens otte opgange.

Miljørigtig projektering har primært knyttet sig til projekteringsarbejdet i program- og forslagsfaserne, men med enkelte detailvurderinger i projektfasen.

Rammerne for byfornyelsesprojektet var formuleret inden opstarten af DP 12. Disse rammer er fastsat som Kolding Kommunes og lovgivningens mål for byfornyelsesindsatsen. Dette har medført, at der i demonstrationsprojektet er taget udgangspunkt i de 18 konkrete punkter i "Forslag til beslutning" for byfornyelsen, som er vedtaget af Kolding Kommune.

På baggrund af bygherremålsætninger, "input/output" vurderinger samt vurderinger af miljøpåvirkninger, -effekter og -virkemidler er der foretaget en prioritering, som har resulteret i, at der for følgende punkter er opstillet målsætninger og mål:
Gårdrydning og etablering af parkerings- og haveanlæg.
Fornyelse af tagdækningen.
Varmesystemet fornyes.
Fornyelse af vandfordelingssystemet.
Der etableres solcelleanlæg på taget.
Elinstallationer fornyes.
Badeværelser fornyes og nybestykkes.
Køkkener fornyes og nybestykkes.
Der etableres et affaldssystem.
Eksisterende jordforurening skal håndteres.

Arbejdsmiljøet har været prioriteret.

I input/output vurderingerne af de 18 konkrete opstillede punkter er der primært taget udgangspunkt i livscyklusfaserne:
Udførelse og ændringer.
Drift og vedligehold.
Nedrivning og bortskaffelse.

Ved den senere udførte detailvurdering er der også medtaget vurderinger inden for faserne: råstofudvinding samt fremstilling af bygge- og anlægsvarer.

På baggrund af kortlægningens resultat er der udarbejdet et Miljøprogram, hvor bl.a. de konkrete mål er angivet.

På basis af miljøprogrammet er der udarbejdet en Miljøplan for den videre integrering af miljøhensyn i projektet. Heri fastlægges bl.a., at der efterfølgende skal udføres detailvurderinger af:
Om renovering af badeværelser skal ske på traditionel vis ("in-situ") eller ved at anvende præfabrikerede elementer.
Om der som tagdækningsmateriale skal anvendes bitumenpap eller PVC-folie.

Detailvurderingerne er udført som en sammenligning af alternativerne gennem alle livscyklusfaserne. Som grundlag for vurderingerne har man anvendt de checklister, som blev udarbejdet under delprojekt 5. Da der ved sammenligningen indgår mange miljøbelastninger, som man ikke lige kan sammenligne, har man forsøgt at sammenligne på kvalificerbare delelementer og efterfølgende lavet en mere subjektiv vægtet helhedsvurdering.

Erfaringerne fra gennemførelsen af dette demonstrationsprojekt har bl.a. været, at den systematik for miljørigtig projektering, som "Håndbog i miljørigtig projektering" anviser, er en god måde at inddrage de miljømæssige aspekter i projekteringsfasernes vurderinger og beslutninger. Dette gælder også på et byfornyelses- og boligforbedringsprojekt som det her omtalte, selvom rammerne for projektets omfang, herunder bygningens placering og udformning, var fastlagt på forhånd.

De miljømæssige vurderinger indgår som en del af det samlede vurderingsgrundlag for et projekt, og erfaringen viser, at disse ikke vægtes så tungt som eksempelvis de tidsmæssige og økonomiske forhold. Det har endvidere vist sig, at der allerede i lovgivningen er taget højde for mange af de miljømæssige hensyn, vi er nået frem til, specielt i livscyklusfaserne: Udførelse og ændringer samt drift- og vedligeholdelse.

Forfatter/udførende institution

RAMBØLL, Kolding Kommune, Byfornyelsesselskabet DANMARK.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-766-0