Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering af byfornyelsesejendom i København

Arbejdsrapport nr. 22, 1997
Miljøstyrelsen

Med udgangspunkt i et byfornyelsesprojekt afprøves og videreudvikles en analysemodel til miljørigtig projektering, som anvendes i rådgivnings- og projekteringsfaser i byggeprojekter, hvor offentlig finansieringsstøtte gives i henhold til Lov om offentlig byfornyelse, kap. II.

Projektet er udført for de indledende projekteringsfaser i et byfornyelsesprojekt for en ejendom på Nørrebro i København. Den pågældende ejendom er en ca. 100 år gammel femetagers beboelsesejendom, som ejes af andelsboligforeningen A/B Sankt Hans Torv 30 – Nørre Allé 1.

Demonstrationsprojektet relaterer til Københavns Kommunes beslutning om byfornyelse af Ahornsgade-karréen og omfatter hovedsageligt modernisering og istandsættelse af ejendommenes klimaskærm. Projektet er således koncentreret om udskiftningen af tag, istandsættelsen af facaden samt udskiftningen og istandsættelsen af samtlige vinduer. Herunder giver beslutningen mulighed for individuel modernisering af boligen i form af indretning af bad/ wc samt udskiftning af køkkener.

Hovedformålet med projektet er:
At afprøve og medvirke til en videreudvikling af den under forprojektet udarbejdede miljøanalysemodel for byggeri anvendt på de tidlige rådgivnings- og projekteringsfaser i byggeprojekter, hvor offentlig finansieringsstøtte gives i henhold til Lov om offentlig byfornyelse, kap. II.
At afprøve og medvirke til videreudvikling af den håndbog med tilhørende værktøjer, som er blevet udarbejdet under et andet af delprojekterne.

De konkrete delformål med projektet er at:
At gennemføre miljørigtig projektering i en byfornyelsessag, idet der tages hensyn til den specielle planlægningsprocedure gældende for disse byggesager, herunder at

udføre detaljerede miljøvurderinger for udvalgte bygningsarbejder, som beboere ikke kan nedlægge veto mod på grund af den gældende byfornyelseslovgivning,
afdække barrierer dels hos private bygningsejere, dels hos godkendende kommunale myndighed , som måtte hindre udbredelsen af miljørigtig projektering i byfornyelsesejendomme.

Indledningsvis er der udført en overordnet kortlægning, hvori der bl.a. identificeres de begrænsninger, som ligger på projektet, samt en vurdering af deres betydning. En af de vigtigste begrænsninger ved dette projekt har været mydighedskrav i henhold til Lov om offentlig byfornyelse og den rolle, som Stadsarkitektens Direktorat spiller i byfornyelsessager i København. Formålet med offentlig byfornyelse er at afhjælpe de meget dårlige boligforhold samt at bevare vores kulturarv. Disse primære interesser kan være vanskelige at samordne med ideelle miljøhensyn.

Et andet vigtigt element i den overordnede kortlægning er en beskrivelse og en vurdering af ejendommens væsentligste miljørelationer i hele dens livscyklusforløb. Herunder er ejendommens ressourceforbrug i form af energi og vand samt miljøpåvirkninger i form af emissioner til luft, jord og vand opgjort og vurderet i det samlede livscyklusforløb, som i denne sag regnes fra tilførslen og indbygning af nye materialer (tag, facade, vinduer) til nedrivning om 50-80 år.

Livscyklus fase 1 er udvinding af f.eks. skifer, kalk og træ, fase 2 er forarbejdning og fremstilling af bl.a. tagsten, mørtel og vinduer, fase 3 er udførelse af byfornyelsen, fase 4 er driften af huset efter byfornyelsen, og endelig er fase 5 nedrivning og bortskaffelse af de ved byfornyelsen tilførte materialer. Opgørelsen viser, at husets driftfase udgør langt den største miljøbelastning i det samlede livscyklusforløb.

Rapporten afsluttes med en opsamling af demonstrationsprojektets erfaringer med miljørigtig projektering. Her beskrives dels erfaringer med selve arbejdsprocessen, herunder håndbogens anvendelighed, dels erfaringer med bygherresamarbejdet.

Projektet er gennemført med miljørigtig projektering i henhold til anvisningerne i håndbogen udg. C.

Forfatter/udførende institution

Erik K. Jørgensen A/S, AB Sankt Hans Torv / Nørre Allé.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-767-9