Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering af kloakfornyelse i Herning

Arbejdsrapport nr. 21, 1997
Miljøstyrelsen

I de kommende år vil der blive investeret store summer i renovering og fornyelse af kloaksystemerne bl.a. med henblik på at forbedre miljøtilstanden for grundvand og vandrecipienter. Målet med dette projekt er at medvirke til at sikre, at kloakfornyelsen gennemføres miljømæssig rigtigt, så valg af materialer, system, udførelsesmetoder, funktion og bortskaffelse mv. sker på baggrund af en samlet teknisk, økonomisk og miljømæssig vurdering.

Demonstrationsprojektet "Miljørigtig projektering af kloakfornyelsen i Herning" består af to dele:
Planlægning og udarbejdelse af projektforslag for kloakfornyelse.
Hovedprojektering og udbud af kloakfornyelse.

Projektet baseres på et konkret område i Herning by, hvor kloaksystemet skal fornyes.

Herning Kommune er med områdets udnævnelse til ’Green City Denmark’ motiveret til at medvirke i projektet og bl.a. derigennem fremme indførelsen af renere teknologi.

Formålet med demonstrationsprojektet for kloakfornyelse er:
At afprøve og medvirke til videreudvikling af metoder for miljørigtig projektering, så metoderne kan konkretiseres i vejledninger og procedurebeskrivelser for gennemførelse af miljømæssige undersøgelser og vurderinger i planlægningsprogram.

Projektet har endvidere som sekundært formål:
At belyse visse miljømæssige aspekter i livsforløbet ved to forskellige former for kloakfornyelse for et konkret projekt: Fornyelse ved opgravning og fornyelse ved opgravningsfri (nodig) metode. Endelig er formålet at belyse mulighederne for at stille miljøkrav i udbudsmaterialet.

Som sideeffekt giver projektet således et eksempel på en miljømæssig belysning af forskellige renoveringsmetoder ved kloakfornyelse samt materiale- og systemvalg for et konkret projekt. De kommende år vil der blive investeret store summer i renovering og fornyelse af kloaksystemerne. En opgave, der i høj grad gennemføres for at forbedre miljøtilstanden for bl.a. grundvand og vandrecipienter.

Det vil være af stor betydning, at denne kloakfornyelse gennemføres miljømæssig rigtigt, så valg af materialer, system, udførelsesmetoder, funktion og bortskaffelse mv. sker på baggrund af en samlet teknisk, økonomisk og miljømæssig vurdering.

Det præciseres, at den miljømæssige betydning af renoveringsmetoder og materialer er baseret på de umiddelbart tilgængelige miljødata, for de miljøpåvirkninger Herning Kommune har prioriteret. Resultatet af den miljømæssige belysning må derfor ikke opfattes som en detaljeret miljøvurdering.

I projektet er der arbejdet på to niveauer: et overordnet niveau, som gælder generelt for kloakfornyelse, og et mere detaljeret niveau i forhold til den konkrete lokalitet.

På det overordnede niveau er der – på baggrund af en kortlægning – opstillet et miljøprogram og en miljøplan for miljøindsatsen kloakfornyelse i Herning Kommune. I samarbejde med Herning Kommune er der formuleret en generel miljøpolitik og miljømålsætning for kloakfornyelse. På den baggrund har Herning Kommune prioriteret en række ligeværdige miljøpåvirkninger, som anses for at være de væsentligste:
Forbruget af råstofressourcer.
Energiforbrug og arbejdsmiljø ved fremstilling af varer.
Energiforbrug ved udførelsen.
Arbejdsmiljø og gener for borgerne ved udførelsen.
Genanvendelse af materialer i udførelsen.
Energiforbrug og arbejdsmiljø i driften.
Spildevandsbelastning af recipient.
Bortskaffelse og genanvendelse.

Derudover indgår levetider som en betydende parameter.

Erfaringerne fra projektet er, at det er væsentlig, at der foreligger eller kan fremskaffes fyldestgørende miljødata for materialer og metoder.

Udbredelsen af miljørigtig projektering kræver, at der findes frem til enkle og gennemskuelige metoder, der er anvendelsesorienteret. Samtidig skal dog bemærkes vigtigheden af, at der involveres miljøfagfolk i projekterne.

Forfatter/udførende institution

Nellemann, Nielsen & Rauschenberger A/S, Herning Kommune.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-768-7