Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering af udtjent industriområde i Herning

Arbejdsrapport nr. 37, 1997
Miljøstyrelsen

Denne arbejdsrapport indgår i en række arbejdsrapporter under fase 2 af rammeprojektet Miljørigtig projektering. Resultatet af fase 2 er "Håndbog i miljørigtig projektering", som består af metodebeskrivelser, vejledninger, miljødata og eksempler. I tilknytning til udviklingen af håndbogen er principperne i miljørigtig projektering afprøvet i konkrete demonstrationsprojekter, herunder dette demonstrationsprojekt, som handler om projektering af et udtjent industriområde i Herning.

Demonstrationsprojektet om et udtjent industriområde, også kaldet DP7, har fungeret som en integreret del af Herning Kommunes byomdannelsesprojekt for området ved Thrigesvej i Herning. Kommunens projekt konkretiserer kommuneplanen, som foreskriver, at det udtjente industriområde – tæt på Herning bykerne – skal omdannes til et bolig- og serviceområde.

Formålet med DP7 har været at afprøve og medvirke til videreudvikling af metoden, som blev udarbejdet under fase 1 af rammeprojektet Miljørigtig projektering. I DP7 er metoden blevet anvendt til miljørigtig projektering af en planlægningsopgave på bydelsniveau. Der har været arbejdet i planlægnings- og programfasen.

Herning Kommune har i relation til byomdannelsesprojektet arbejdet på en masterplan for byomdannelsen parallelt med DP7´s projektperiode. DP7 har udarbejdet miljøprogram og miljøplan i tilknytning til og med henblik på indarbejdelse i masterplanen og efterfølgende lokalplaner.

Via den miljørigtige projekteringsmetode er der udarbejdet et miljøprogram, som udstikker rammer for projektering af kommende projekter i det udtjente industriområde. Der er således både rammer for, hvordan området, som det fremstår nu, kan nedrives og rammer for nye bygge- og anlægsprojekter.

Miljømæssigt set har det helt centrale problem i DP7 været, at det ikke har været muligt at gøre miljøprogrammets miljømålsætninger og -mål juridisk bindende i masterplanen eller i lokalplaner. Det åbner planloven ikke mulighed for. Derfor lægges der i miljøplanen op til frivillighed, inspiration og goodwill.

Et andet problem er en række økonomiske barrierer for realisering af byomdannelsesprojektet. Det primære problem drejer sig om at skabe økonomisk bæredygtighed for industriområdets virksomheder både under omdannelsen og ved eventuel fraflytning. Disse barrierer har man forsøgt at imødekomme ved at foreslå etableringen af et udviklingsselskab.

Der er i miljøplanen foreslået en procedure for, hvordan udviklingsselskabet via miljøstyring kan bidrage til, at miljøprogrammets miljømålsætninger opfyldes i forbindelse med realisering af byomdannelsesprojektet. Men i princippet kan udviklingsselskabet gøre, som det vil på grund af de manglende juridiske bindinger.

Ud fra en miljømæssig betragtning kan en første etape af Herning Kommunes byomdannelsesprojekt påbegyndes nord for Tietgensgade, hvis en enkelt virksomhed foretager støjbegrænsede foranstaltninger eller flytter fra området. Det er nødvendigt med yderligere miljøundersøgelser, før efterfølgende etaper kan påbegyndes.

I DP7´s miljøprogram og -plan redegøres der for, hvordan miljøvenlige løsninger kan indarbejdes gennem brug af renere teknologi og eksempelvis genanvendelse. Endvidere er der en række forslag til virkemidler – herunder økologiske løsninger. Disse forslag stammer fra en borgergruppe, som blev nedsat i forbindelse med Byomdannelsesprojektet og dermed en del af Herning Kommunes Agenda 21-aktiviteter. Disse virkemidler skal miljøvurderes ved kommende projekter, da det ikke er sikkert, at økologiske løsninger per definition er miljørigtige i henhold til principperne i "Håndbog i miljørigtig projektering".

Metodeoplægget i håndbogen har været relevant i DP7´s arbejde, men på værktøjssiden har der ikke været megen hjælp at hente. Herning Kommune har tilkendegivet, at den styrkede miljøfokus, som miljørigtig projektering har tilført, er et væsentligt og positivt input til den almindelige planlægningspraksis.

En væsentlig erfaring fra DP7 er, at det stiller høje krav til rådgivere at præsentere miljørigtig projektering klart og præcist over for bygherrer og især konsekvenser til forskel fra traditionel projektering. En klar og tilgængelig præsentation af metode og værktøjer i "Håndbog i miljørigtig projektering" vil være et skridt på vej mod, at miljørigtig projektering bliver rutine for rådgivere og standardkrav fra bygherrer.

Forfatter/udførende institution

Herning Kommune og RAMBØLL.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-793-8