Renere teknologiprojekter 1997

Forsøg med roerensning på en stationær rensestation

Arbejdsrapport nr. 39, 1997
Miljøstyrelsen

Danisco Sugar indførte i 1993 projekt Rene Roer, hvis formål er at få sukkerroer så rene ind til fabrikkerne, at yderligere rensning på fabrikkerne bliver overflødig. Efter to indledende delprojekter, blev det besluttet at gennemføre et udviklingsarbejde med henblik på fremstilling af en prototype på en rensemaskine.

Projektet er en del af et treårigt projekt, der består af tre faser:

1994: Konstruktion af og forsøg med en stationær rensestation (kapacitet ca.15 t/h roer), som kan rense roerne til en tilfredsstillende renhedsprocent (mål: <1% restjord på roen).
1995: Konstruktion af og forsøg med en mobil rensestation (kapacitet ca.15 t/h roer).
1996: Konstruktion af og forsøg med en prototype rensestation (kapacitet ca.150 t/h roer).

Denne rapport beskriver forsøget med den stationære rensestation (fase 1).

Indførelse af ekstra mekanisk rensning af roer i marken vil forholdsvis let kunne implementeres i den fase, hvor roerne læsses på vogne og transporteres til fabrikken. Mange steder i udlandet er der i løbet af de sidste 10 år set en udvikling i brugen af de såkaldte renselæssere til denne ekstra rensning, men i Danmark har anvendelsen været begrænset. Kommercielle renselæssere fjerner typisk 30-50% af jorden på roerne, og det ville som udgangspunkt være oplagt at finde teknikker til forbedring af denne renseeffektivitet.

Som første fase i udviklingsarbejdet omkring udvikling af forbedrede renseteknikker til rensning af roerne i marken blev der derfor bygget en stationær modulopbygget rensestation med mulighed for at teste renseeffektivitet i såvel enkelte som serieforbundne mekaniske rensemoduler.

Der var tre rensemoduler: Rollenrost, gummifinger- og spiralvalser, som hver især kunne kombineres med overliggende børster. Spiralmodulet (altid det sidste trin) blev også kombineret med vanddyser.

Der blev i alt kørt ca. 1.200 tons roer gennem anlægget, svarende til godt 50 forsøg.. Fra hvert forsøg blev det frarensede materiale vejet og sorteret, så frarens af jord, grønt og rodspidser kunne opgøres i procent på roerne.

Høstbetingelserne for optagning af roer i 1994-kampagnen generelt gode, og roerne var derfor relativt rene (7-15% jord på roen) ved levering til rensestationen. I ekstreme år (meget våde) og på ekstreme jordtyper (stiv ler) kan jordniveauet mere end fordobles.

Første trin i rensningen er faktisk omlæsning og transport frem til selve rensemodulerne. Her frarenses især løs jord mellem roerne og mere løst siddende jord på roerne (ved gnubbeeffekt). 53% af totalt frarenset jord blev fjernet i fødesektionen til rensemodulerne, hvor opholdstiden var ca. 5-7 gange længere end i kommercielle renselæssere.

Sammenligningen af de to mekaniske rensemoduler viste at rollenrost og gummifingervalser var ligeværdige med hensyn til at fjerne jord. Men rollenrost var mere skånsom ved roerne og var bedre til at fjerne grønt materiale. Uafhængigt af type blev der i det første rensemodul fjernet ca. 24% af totalt frarenset jord, medens det andet rensemodul fjernede ca. 9%.

Kombination med børster forbedrede ikke rensningen på nogen af de to moduler nævneværdigt.

Spiralvalsemodulet, som var tiltænkt en afsluttende rensning primært rettet mod det mere fastsiddende jord i rodfugerne, viste sig kun at have en beskeden effekt, idet kun ca. 9% af den totalt frarensede jord blev fjernet i dette tredje trin.

Ved transporten på elevatoren fra rensestation til vogn blev der frarenset ca. 5% af totalt frarenset jord.

Det ses, at over 80% af totalt frarenset jord, frarenses i fødesektion, første rensemodul og elevator, medens under 20% frarenses i de to ekstra rensemoduler.

Tilsvarende kunne det beregnes, at godt 60% af rodspildet sker ved ettrinsrensning, mens 40% spildes i de to ekstra rensemoduler.

Anvendelse af vanddysing (ved 7 bar) til rensning af roerne i tredje trin (sammen med spiralvalserne) gav kun beskeden effekt (restjord 2,9% p.u.r. med vand mod 3,2% restjord p.u.r. uden vand), primært på grund af for kort kontakttid.

Betragtes alle forsøgene under et, har rensningen af roerne i rensestationen givet en forbedring af renhedsprocenten på 4 procentpoint (fra 83,7 til 87,4%) i forhold til urensede roer leveret fra Saunsøgaard.

Restjordprocenten for rensede roer var i gennemsnit 3,2% p.u.r. svarende til en fjernelse af godt 50% af jorden, som sad på roerne før rensning.

Det kan konkluderes, at en flertrinsrensning i tre rensemoduler resulterede i gennemsnitlig 3,2% restjord p.u.r. med acceptable rodtab (2,7% p.u.r.). Dette er ikke en markant forbedring i forhold til, hvad kommercielle renselæssere kan præstere, når rensningen optimere.

Forfatter/udførende institution

Flemming Hansen, Bjarne Fallesen og Torben Bøch Andersen, Danisco Sugar.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-794-6