Renere teknologiprojekter 1997

Undersøgelser af tre optageprincippers indflydelse på den efterfølgende rensning af sukkerroer

Arbejdsrapport nr. 40, 1997
Miljøstyrelsen

Formålet med denne rapport er at undersøge, om optagningsprincippet har betydning for roernes efterfølgende rensning med børster og trykluft (standardrensning) og hvor mange sten (samt størrelsesfordeling), der optages med det enkelte optagningsprincip.

I roekampagnen i 1996 blev der udført markforsøg med tre optageprincipper i Sverige og to i Danmark: Oppelhjul (TIM), remme (Armer), vibrerende kitskær (Edenhall). Desuden er rensbarheden af fire sorter, der blev optaget med Armer på to marker (let og svær lerjord) i nærheden af Danisco Seed, sammenlignet.

Optagerne var ændret til kun at optage en række og aflevere det optagne materiale på jorden efter optageren uden rensning. Til undersøgelserne af stenmængden kunne der udrulles en plastfilm på jordoverfladen efter optageren, hvorpå det optagne materiale kunne afleveres.

Roerne blev renset i en stationær rensestation på optagelokaliteten samme dag, som de blev optaget, og roerne fra hver optager fik samme rensning. Rensningen blev udført først i et modul med gummifingervalser og efterfølgende i et modul med børster. I børstemodulet blev roerne renset en gang med børster alene og anden gang med børster plus trykluft. Til bestemmelse af restjord blev roerne blæst rene med trykluftpistoler. Restjord udtrykkes i procent på rene roer uden bladskive.

Rensbarhed: Resultaterne er inddelt i to hovedgrupper baseret på jordtypen: let lerjord og svær lerjord.
Generelt har jordniveauet på de optagne roet været højt (50-100% p.r.r.). På let lerjord kunne roerne med standardrensningen renses til niveau 2,7-5,3% restjord p.r.r. og på svær lerjord til 17,7-25,3% restjord.
Der har ikke på nogen af de to jordtyper været væsentlig forskel på rensbarheden af roer fra oppelhjul (TIM), remme (Armer) eller kitskær (Edenhall).
Slutjorden er proportional med startjorden på svær lerjord. På let lerjord er slutjorden uafhængig af startjorden.

Sten: Optagning med remme (Armer) medfører betydeligt færre sten end med oppelhjul (TIM) og vibrerende kitskær (Edenhall). Udtrykt i procent på roer kan det beregnes, at der med oppelhjul optages 0-22% sten (>50mm) på roen (det høje niveau på stenrige jorde i Sverige), med Armer 0-0,04% og med kitskær 3,5-10% p.r.r. (målt på stenrigjord). Resultaterne viser, at der er betydelig større risiko for sten til fabrik fra oppelhjul end fra remme (antagelse: sten >50 mm udskilles i roeoptager).

Sorter: For hver roesort ca. fordobles restjorden ved at gå fra let til svær jord. Der kan ikke skelnes mellem sorterne K1428 og D5502 og mellem Marathon og Lacta. Der er dog en tendens til, at Marathon og Lacta kan renses til en lavere restjord end K1428 og D5502.

Som konklusion kan drages, at optagningsprincippet ikke har betydning for restjorden (= rensbarhed i en standardrensning). Set ud fra stenproblematikken bør optagning med remme (Armer) foretrækkes frem for oppelhjul.

Forfatter/udførende institution

Flemming Hansen, Bjarne Fallesen og Franck B. Hansen, Danisco Sugar.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-795-4