Renere teknologiprojekter 1997

Miljørigtig projektering – indhentning af data fra producenter

Arbejdsrapport nr. 54, 1997
Miljøstyrelsen

I projektet er der udviklet et materiale, som den projekterende kan anvende ved henvendelser til producenter af byggevarer med henblik på at opnå information om byggevarens miljøpåvirkninger.

Materialet består af to dele:
Materiale, der fremsendes til producenten.
Vejledning til den projekterende.

Vejledningen til projekterende beskriver anvendelsen af det samlede materiale ved henvendelsen til producenten. Det er et ønske, at en første henvendelse til en producent sker på en standardiseret form, således at producenterne vil opleve en ensartet fremgangsmåde, uanset hvilken projekterende der henvender sig. I et bilag til vejledningen er det anvist, hvorledes eventuelle, supplerende miljøspørgsmål kan stilles til producenten.

Vejledningen til den projekterende angiver ud over selve fremgangsmåden ved dialogen med producenten også, hvorledes den projekterende skal anvende producentens svar på de stillede spørgsmål i forbindelse med sin generelle viden på miljøområdet. Vejledningen påpeger også vigtigheden af, at alle projekterende henvender sig på en ensartet måde til gavn for producenten.

En række generelle miljøinformationer kan fås igennem afsnittet "miljødata", og svarene på de stillede spørgsmål vil normalt skulle sammenholdes med oplysninger herfra for at opnå tilstrækkelige informationer.

Som supplement til vejledningen er der udarbejdet en liste over miljøpåvirkninger og -effekter. Listen angiver potentielle miljøpåvirkninger i et bygværks livscyklus. For de forskellige påvirkninger er angivet, hvilke væsentligste miljøeffekter de kan forårsage.

For det tilfælde at den første henvendelse til producenten ikke giver tilstrækkelige informationer, er der udarbejdet en vejledning til formulering af supplerende spørgsmål.

Supplerende spørgsmål må stilles specifikt, så de tilgodeser de opståede behov, og kan derfor ikke ske med baggrund i standardformuleringer. I stedet angiver vejledningen forskellige grupper af miljøpåvirkninger, hvilke afgrænsninger og andre forhold, den projekterende skal være opmærksom på at få belyst for at kunne sammenligne oplysninger for andre byggevarer eller producenter.

Materialet, der fremsendes til producenten indeholder – udover en henvendelsesformulering, der har form som et standardbrev – miljørelevante spørgsmål til producenten om virksomheden og byggevaren samt miljøpåvirkning i byggevarens livscyklus. Spørgsmålene er af overordnet karakter og vil i de fleste tilfælde umiddelbart kunne besvares af producenten. Spørgsmålene indeholder alligevel så megen information, at en projekterende med generel indsigt i miljøforhold vil kunne påpege eventuelle problemområder. Spørgeskemaerne indeholder en udfyldelsesvejledning til producenten og en supplerende vejledning, som kan støtte producenten ved tvivl om forskellige definitioner.

Der er spørgsmål til beskrivelse af byggevaren og virksomheden samt spørgsmål til de fem faser i byggevarens livscyklus:
Leverancer af delmaterialer og halvfabrikata.
Produktion af byggevaren.
Byggevarens indbygning.
Byggevarens vedligeholdelse, renhold og udskiftning.
Byggevarens bortskaffelse.

Producenten skal naturligvis kun besvare spørgsmål vedrørende forhold om byggevarens indbygning, vedligeholdelse og bortskaffelse, som producenten rent faktisk har indflydelse på og kan skaffe oplysninger om.

Den supplerende vejledning til producenten består af:
Ordliste, som forklarer de vigtigste begreber, som producenten møder i forbindelse med besvarelsen af spørgeskemamaterialet.
Liste over materialegrupper, som angiver, hvilke materialegrupper byggevarens delmateriale ønskes opgjort i.
Liste over fare- og miljømærkninger, som angiver, hvilke mærkningsordninger det vil være relevant at oplyse.
Liste over beskyttelsesforanstaltninger, som er en listning af eksempler på, hvad der menes med begrebet.

Forfatter/udførende institution

DTI. Byggeri. BPS-Centret, Birch & Krogboe.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-821-7