Renere teknologiprojekter 1997

Kortlægning af PVC i bygge- og anlægsaffald fra nedbrydning og renovering

Arbejdsrapport nr. 79, 1997
Miljøstyrelsen

Formålet med projektet har været at bestemme den samlede mængde af PVC-affald fra nedbrydning og renovering for herigennem at supplere de foreliggende oplysninger om PVC i affald fra produktion af PVC-holdige byggematerialer og nybyggeri og vurdere den aktuelle anvendelsesprocent.

Baggrunden for projektet skal ses i behovet for at skabe overblik over de samlede mængder PVC i bygge- og anlægsaffald i Danmark. Ved tidligere undersøgelser er der foretaget en registrering og opgørelse af PVC-holdigt affald fra produktion af byggematerialer og nybyggeri, men der har imidlertid ikke eksisteret tilfredsstillende data for den del af PVC-affaldet, der stammer fra nedbrydning og renovering af bygninger.

Projektet er gennemført i følgende fire faser:
Projektplanlægning og indsamling af eksisterende data (viden).
Registrering på udvalgte byggepladser og samtale med entreprenører med henblik på indsamling af ny viden.
Databehandling og modellering.
Rapportering.

Projektet er bygget op omkring en omfattende kortlægning af PVC i den eksisterende bygningsbestand. En væsentlig del af projektet har således bestået i registreringen af PVC-holdige byggematerialer på et antal udvalgte nedbrydnings- og renoveringsbyggepladser.

På grund af den stramme tidsfrist har det ikke været muligt at foretage en tilbundsgående undersøgelse af alle bygningstyper, hvorfor resultaterne må behandles med forsigtighed.

For at kunne forholde de registrerede PVC-mængder til de samlede PVC-affaldsmængder, som forventes at fremkomme på landsplan fra nedbrydnings- og renoveringsarbejder i dag, er der tillige foretaget en vurdering af den eksisterende bestand af bygninger og anlæg. Dette er foregået med særlig fokus på den del af bestanden, som for tiden udskiftes eller renoveres.

Parallelt med de gennemførte bygningsregistreringer er der foretaget en vurdering af de mængder PVC, der gennem årene er tilført byggeriet. Disse tal er endelig sammenholdt med oplysninger fra affaldsbehandlerne.

De samlede mængder af PVC-affald fra nedbrydning og renovering er beregnet ved hjælp af to forskellige metoder.

Den første metode beregner mængden ud fra oplysninger om PVC-enhedsmængder i den eksisterende bygningsbestand sammenholdt med oplysninger om nedbrydnings- og renoveringsfrekvenser.

Den anden metode beregner mængden ud fra oplysninger om forbruget af PVC-holdige byggematerialer i 1970’erne og 1980’erne, idet det vurderes, at det er produkter fra denne periode, som i dag bortskaffes. Disse oplysninger sammenholdes endelig med aktuelle oplysninger om de registrerede PVC-affaldsmængder. I konklusionen benyttes først og fremmest resultaterne fra denne metode.

Den samlede PVC-affaldsmængde anslås skønsmæssigt at ligge i intervallet 9.000-18.000 tons årligt, med en sandsynlig mængde på 11.000-14.000 tons. Den aktuelle genanvendelsesprocent er fundet at være 10-15 %.

Det samlede spild ved nyinstallation er fundet at udgøre ca. 1.000 tons, hvoraf ca. 24% i dag vurderes at blive genanvendt.

Gennem hele rapporten er der regnet med vægten af PVC-compound, hvilket er inklusive diverse former for fyldstoffer m.v. Nettovægten af PVC-resin udgør derfor en væsentlig lavere andel, typisk 40-50 % af PVC-compounden for bløde PVC-produkter og 80-90 % for hårde PVC-produkter.

Forfatter/udførende institution

Erik K. Lauritzen og Niels Trap Christensen, Demex Rådgivende Ingeniører A/S

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-882-9