Renere teknologiprojekter 1997

Logbog for bomuldsråvarer

Arbejdsrapport nr. 105, 1997
Miljøstyrelsen

Rapporten gennemgår de processer, som en bomuldsvare udsættes for, inden den når frem til farveriet, herunder bomuldsdyrkning og høst, spinding, strikning, vævning samt transport. En række parametre inden for forskellige procestrin kan have indflydelse på bomuldsråvarens egenskaber og dermed på den nødvendige forbehandling. Det er disse parametre, der specielt fokuseres på, og som foreslås i en kommende logbog.

Forbehandlingen har til formål at gøre tekstilvaren klar til den efterfølgende farvnings-, tryknings- og/eller efterbehandlingsproces ved at fjerne dels naturlige ledsagestoffer, dels hjælpestoffer, som er påført under forudgående processer (spinding, sletning, vævning, strikning).

Forbehandling omfatter udvaskning, udkogning, blegning, afsletning og mercerisering. Til disse delprocesser anvendes vandige opløsninger af en række basis- og hjælpekemikalier som syrer, baser, salte, oxidations- og reduktionsmidler, enzymer, detergenter, skumdæmpningsmidler, stabiliseringsmidler og kompleksdannere.

Forbehandlingen er ansvarlig for mellem 50 og 75% af farveriernes miljøbelastning, målt som COD, og mellem 25 og 40% af vandforbruget.

Et forslag til logbogsskema med forklarende tekst gennemgås, ligesom muligheder og barrierer for indførelsen af et sådant system diskuteres. Endelig er besparelsespotentialet ved indførelse af logbogssystemet vurderet.

Det må ud fra rapporten konkluderes, at der vil være en række praktiske og til dels psykologiske barrierer og vanskeligheder ved at arbejde med et logbogssystem, men det er ikke umuligt, da oplysningerne, der efterspørges, er faktuelle, og som er kendte på et givet tidspunkt i forløbet, men ikke nødvendigvis meddelt videre til det næste led i produktionskæden.

I det øjeblik ønsket/presset fra de senere led i produktionskæden bliver tilstrækkeligt stærkt, må det forventes, at et system som det beskrevne vil kunne iværksættes. Samtidig vil det hjælpe tekstilproducenter i deres dokumentationsarbejde i forbindelse med indførelse af miljødeklarationer og miljømærker.

Forfatter/udførende institution

John Hansen

DTI Beklædning og Textil

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195