Grønne job i Danmark

Forord

Folketinget vedtog i 1997 "lov om pulje til grøn beskæftigelse", som har til formål at forbedre miljøet ved at fremme skabelsen af nye, varige arbejdspladser inden for miljøområdet. Som følge af loven blev Den Grønne Jobpulje oprettet med et budget på 305 millioner kroner fordelt med 125 millioner kroner til 1997 og 60 millioner i hvert af årene 1998, 1999 og 2000.

Den Grønne Jobpulje har siden 1997 og indtil udgangen af 2000 givet tilsagn om tilskud til 619 projekter, der tilgodeser både beskæftigelses- og milømæssige hensyn.

Ifølge lovgivningen er det forudsat, at der gennemføres både en midtvejsevaluering og en samlet evaluering af Den Grønne Jobpulje 1997-2000 for at belyse programmets resultater. I §6 i bekendtgørelsen om Den Grønne Jobpulje står, at senest ved udgangen af 1999 skal der foreligge en første ekstern evalueringsrapport ("Ny grøn beskæftigelse - Midtvejsevaluering af Den Grønne Jobpulje", januar 2000), og senest ved udgangen af 2001 skal der foreligge en ekstern evaluering for den samlede periode.

Den Grønne Jobpulje har efter offentligt udbud anmodet CASA - Center for Alternativ Samfundsanalyse - om at evaluere resultaterne af de tilskud, der er uddelt via Den Grønne Jobpulje.

Denne samlede evaluering af Den Grønne Jobpulje 1997-2000 er udarbejdet af CASA ved civilingeniør Lis Husmer, cand.techn.soc. Mette Lise Jensen og kemiingeniør Karl Vogt-Nielsen. Derudover har kulturgeograf Claus Syberg Henriksen, cand.polit, Henning Hansen, cand.scient.pol. Helle Hagemann og cand.techn.soc. Peter Hasle, alle fra CASA, bidraget med input til evalueringen. Også tak til Lars Strunge fra IDA for hans konstruktive kommentarer.

Vi vil gerne takke de personer, der har bidraget til arbejdet med evalueringen, og de, som har stillet sig til rådighed for vores nysgerrige spørgsmål ved interview, seminar og workshops, herunder tak til alle deltagerne i vores casestudier.