Vurdering af malings miljøbelastning i anvendelsesfasen

6. Anbefalinger vedrørende indkøb og adfærd ved anvendelse af maling

6.1 Resultater fra spildkortlægningen
6.1.1 Diskussion af størrelsen på spild
6.1.2 Forskelle mellem professionelle og private malere
6.1.3 Forhold vedrørende holdbarhed af maling
6.2 Anbefalinger
6.2.1 Anbefalinger til forbrugere
6.2.2 Anbefalinger til producenter og forhandlere

I spildkortlægningen for de private malere er spildmængder ved forskellige operationer og ved brug af diverse malegrej kortlagt. Både kortlægningen af disse spildværdier og beregningen af spildscenarierne har vist hvor, de største spild af maling forekommer, og i hvilke situationer de forekommer. Herudover har undersøgelsen af malerutiner hos professionelle malere påpeget nogle væsentlige forskelle mellem private og professionelle malere i adfærd og dermed også forskelle i spild. På denne baggrund er det muligt at give anbefalinger vedrørende minimering af spildmængder i forbindelse med anvendelsesfasen af maling.

6.1 Resultater fra spildkortlægningen

Spildkortlægningen har vist, at der findes mange former for spild i forbindelse med anvendelsesfasen af maling. Kortlægningen har desuden også vist hvilke former for spild, der er de største og dermed de mest betydende rent miljømæssigt. Nedenfor er forskellige former for spild listet efter størrelse med de største spild angivet først. Hvor betydende de enkelte former for spild er, er imidlertid i sidste ende afhængig af det enkelte malearbejde og hvordan, det udføres, eksempelvis hvilket malegrej, der anvendes, hvilken størrelse malegrej, der anvendes, hvor mange personer, der maler, hvor tit, der hældes op mv.

Figur 6.1:
Spild i forbindelse med anvendelsesfasen af maling (listet efter faldende spildmængde).

  1. Malingsresten ved indkøb af for meget maling

  2. Spild ved brug af ruller

  3. Malingsrest i "tom" emballage (store)

  4. Spild ved brug af speedpaint bakker

  5. Spild ved brug af plastpose om almindelige rullebakker

  6. Spild ved brug af almindelige rullebakker

  7. Spild ved brug af puder fra speedpaintsystem

  8. Malingsrest i "tom" emballage (små)

  9. Spild ved brug af pensler

  10. Malingsrest på låg efter åbning

  11. Spild ved brug af mellememballage (dyppebæger)

  12. Spild ved ophæld af maling

  13. Malingsrest på rørepinde efter omrøring af maling

  14. Spild til jord eller afdækning


6.1.1 Diskussion af størrelsen på spild

Af Figur 6.1 ses det, at det største enkelte spild, der forekommer i forbindelse med anvendelsesfasen af maling, er den mængde maling, der bliver til overs, når der indkøbes for store mængder maling. Hvor betydende, dette spild er i forhold til det samlede spild, afhænger selvfølgelig af den enkelte situation. Ved små malearbejder vil en stor malingsrest betyde mere for det samlede spild. Der er naturligvis også store variationer i hvor store malingsrester, der er tilbage ved forskellige malearbejder.

Hvor stor malingsresten er efter endt malearbejde, afhænger af flere ting. Ved spørgerunden hos forhandlerne angav disse, at den hyppigste årsag til, at folk køber for meget eller for lidt maling ind, er, at de ikke på forhånd har målt eller udregnet hvor stort et areal, der skal males. Det er klart, at en sådan udregning vil give et meget bedre udgangspunkt, når malingen skal indkøbes. Men selvom der inden indkøb udregnes, hvor stort et areal, der skal males, er det stadig svært at undgå en eller anden form for malingsrest eller mangel på maling, da forbruget af maling også er meget afhængig af overfladens ruhed, overfladens tidligere farve samt selve personen, der maler. Spildkortlægningen har netop vist, at der kan være store malingsrester, selvom det areal, der skal males, er givet på forhånd. Spildkortlægningen har også vist, at der kan være stor individuel forskel i både spild på afdækning og malingsforbrug.

Størrelsen af malingsresten afhænger desuden af hvilke emballagestørrelser, det er muligt at købe malingen i. Det er klart, at hvis man har brug for 3,5 liter maling, og der kun findes emballagestørrelser på 3 eller 5 liter, så vil køb af 5 liter maling give et stort spild i form af malingsresten set relativt i forhold til maleopgavens størrelse.

Der findes imidlertid også mindre emballagestørrelser end 3 liter. Eksempelvis ½ eller ¾ liter. Hvilke emballagestørrelser, der eksisterer, afhænger af de enkelte forhandlere. I eksemplet ovenfor skulle man derfor mene, at det så ville være det mest rigtige at indkøbe en 3 liters bøtte plus enten en ½ eller ¾ liters bøtte, da den samlede mængde her ligger væsentligt tættere på 3,5 liter. Men spørgerunden hos forhandlerne viste, at det ofte forholder sig sådan, at der ikke er den store prismæssige forskel mellem køb af en stor emballage og to mindre. Ofte er prisforskellen så lille, at det i praksis betyder, at folk indkøber den store mængde maling. Rundspørgen hos forhandlerne viste, at forhandlerne også gør opmærksom på dette prisforhold. Rundspørgen viste desuden, at hovedparten af kunderne køber den store bøtte maling for at være på den sikre side fremfor den mængde, de måske i virkeligheden har brug for. Det betyder derfor, at allerede indkøbet til maleopgaven resulterer i en stor malingsrest, der højst sandsynligt ender som affald på et tidspunkt.

Af spild i forbindelse med malegrej er den malingsrest, der kan sidde i ruller langt den største. Puderne, der anvendes i speedpaintsystemet, kan også indeholde en del maling men ikke af helt samme størrelsesorden som rullerne. De små puder i speedpaintsystemet giver et spild svarende til pensler ved afvaskning. Pensler er den type malegrej, der kan indeholde den mindste mængde maling, og som dermed giver det mindste spild af de tre typer malegrej. Malingsresten i malegrejet afhænger dog stærkt af størrelsen, da en meget stor pensel kan give samme spild ved afvaskning som en meget lille rulle.

Spildkortlægningen har desuden vist, at malingsresten i malegrejet kan reduceres en del ved at afskrabe eller aftørre malegrejet inden rengøring. Er der mulighed for at aftørre malegrejet på en flade, der skal males senere, er dette selvfølgelig det optimale, da malingen ender på den tiltænkte flade i stedet for i kloakken. Malingsresten i malegrejet kan også reduceres en smule ved at aftørre det på en netop malet overflade. Ved aftørring på afdækningsmateriale eller en avis kan malingsresten i malegrejet reduceres til halvdelen. Dette reducerer malingsspildet til vandfasen men flytter samtidig noget af spildet til affaldsfasen, da afdækningsmateriale eller avis bliver smidt ud. En direkte reduktion af malingsresten i malegrejet opnås således kun ved at afskrabe malegrejet på kanten af malebøtten eller ved på anden måde at få malingen i malegrejet til at blive brugbar igen. Dette gøres imidlertid bedst med pensler eller for speedpaintsystem. Det er noget sværere for ruller.

Af Figur 6.1 ses det, at brug af rullebakker også medfører en del spild. Det er værd at bemærke, at speedpaintbakker giver et væsentligt større spild end almindelige rullebakker alene af den årsag, at de er uhensigtsmæssigt opbygget. Påføringshjulet, der sidder i rullebakken til speedpaintsystemet, gør, at der "gemmer" sig maling i rullebakken, og der er derfor ikke samme mulighed for at "tømme" den for maling som for de almindelige rullebakker. Desuden bliver selve påføringshjulet fyldt med maling, hvilket også er svært at tømme inden rengøring.

Et andet interessant resultat fra spildkortlægningen er, at hvis man anvender en plastpose om rullebakken for at undgå at vaske denne, fås der et lidt større spild, end hvis der blot hældes maling direkte op i rullebakken (hvis bakken "tømmes" for maling i begge tilfælde). Ved brug af plastpose om rullebakke spares en masse vand til rengøring, og spildet flyttes til affaldsfasen i stedet for til vandfasen. Men der fås imidlertid et lidt større spild af maling på denne måde.

Det spild, der vurderes at være det mindst betydende, er spild på afdækning eller jord. Spildkortlægningen har vist, at dette spild i mange tilfælde er meget lille, og at spildet er mindre end spild ved for eksempel ophældning af maling eller spild ved brug af rørepind til omrøring af maling.

6.1.2 Forskelle mellem professionelle og private malere

Undersøgelsen af malerutiner hos professionelle malere har vist, at der primært er to forskelle mellem professionelle og private malere, der giver en væsentlig forskel i spildmængder.

Den væsentligste forskel er, at professionelle malere har mulighed for at bruge overskydende maling fra en maleopgave til en anden. De professionelle har dermed en langt mindre malingsrest end den rest, der ses hos de private ved indkøb af for meget maling.

Der, hvor private malere har mulighed for at lære noget af de professionelle, er for opbevaringen af malegrej, især ruller, under en maleopgave. De professionelle pakker rullerne ind i plastposer, der holder rullen våd til næste dag, hvorefter den kan tages i brug igen. Det betyder, at der ikke er det forholdsvis store spild til vandfasen ved rengøring af rullen efter hver arbejdsdag. Denne metode reducerer spildet væsentligt, da malingsresten i ruller som vist i spildkortlægningen og i Figur 6.1 er et af de meget store enkelt spild, der forekommer ved malearbejde.

I forbindelse med spildkortlægningen blev det anbefalet af forskellige forhandlere, at pakke også pensler ind i plastposer til opbevaring til dagen efter. Det blev oven i købet anbefalet, at penslerne skulle pakkes i plastposer og så i fryseren. Dette anbefales imidlertid ikke. Der er ingen grund til at komme maling i fryseren sammen med madvarer, når penslerne vil kunne holde sig i plastposer, når de er godt fyldt med maling. Alternativt kan penslerne opbevares i et glas vand, når de skal bruges igen næste dag, hvilket også sparer på rengøringen.

6.1.3 Forhold vedrørende holdbarhed af maling

Spildkortlægningen for de private viser, at der kan være temmelig meget maling tilbage efter endt malearbejde. I dette projekt regnes der med, at disse malingsrester bliver et spild til affald, da malingsresterne ofte - efter at have stået et stykke tid, bliver smidt ud, da der enten er skiftet farve, eller malingsresterne er for gamle.

En af årsagerne til, at malingsresterne bliver kasseret, er, at selv små malingsrester gemmes i originalemballage og derfor tørrer ud forholdsvist hurtigt. Denne udtørring kan afhjælpes ved at hælde malingsresten over i en mindre emballage efter endt malearbejde.

En anden årsag til, at malingsresterne bliver kasseret, er, at malingsrester på låget tørrer ind og falder i flager ned i malingen, der dermed bliver inhomogen. Dette kan afhjælpes ved, at man sørger for, at malingen på låget er aftørret, inden malingsresten sættes til side. Omhældning af malingsresten i en ny mindre emballage kan imidlertid også afhjælpe dette problem.

Malingsresterne bliver desuden kasseret, da brug af malingen efter for lang tid vil medføre farveforskelle på væggene. Forhandlerne anbefaler i sådanne tilfælde at male hele væggen om eller alternativt hele rummet om for at undgå nuanceforskelle i farven.

Malingsresten kan desuden blive for gammel ("rådden"), hvis der er kommet for mange urenheder i malingen under malearbejdet. Disse urenheder skyldes især snavsede pensler, der har været dyppet direkte i malingen i originalemballagen. At anvende mellememballage ved penselarbejde kan derfor være med til at forlænge malingens holdbarhed.

Netop af denne årsag kan det ikke altid anbefales at hælde maling tilbage i originalemballagen, hvis man for eksempel har hældt for meget maling op i mellememballage eller rullebakke. Det afhænger imidlertid af malingstypen, om malingen vil kunne holde til det eller ej. For opløsningsmiddelbaseret maling er det ikke noget problem at hælde maling tilbage i originalemballagen, da opløsningsmidler har en konserverende effekt. For vandbaseret maling kan det muligvis give problemer at hælde maling tilbage i originalemballagen.

6.2 Anbefalinger

Ud fra spildkortlægningen er det således muligt at komme med nogle anbefalinger til hvordan, spildet ved anvendelse af maling kan mindskes. Disse anbefalinger er primært rettet med forbrugere, men der gives også anbefalinger til producenter og forhandlere.

6.2.1 Anbefalinger til forbrugere

Udregn det areal, der skal males, så malingsmængden afpasses. Herved undgås det, at malingsresten bliver for stor. At købe for lidt maling kan også ende med at give stort spild. Det er bedre at købe lidt for meget maling end for lidt.
Udfør maleopgaver i klumper. Mal så meget som muligt hver gang malegrejet tages i brug.
Pak ruller ind i plastposer til næste dag. Herved reduceres spildet til vandfasen væsentligt.
Sæt pensler i blød til næste dag eller pak dem ind i plastposer. Herved undgås et unødigt spild til vandfasen.
Afskrab rørepind på kanten af emballagen efter omrøring. Det giver det mindste spild. Eller eventuelt på malerullen.
Rens malegrej batchvis. Det giver det mindste vandforbrug.
Fjern malingsrester på indersiden af låget før malingen stilles til side og gemmes. Herved undgås det, at flager fra låget drysser ned i malingen. Det øger malingens holdbarhed.
Hæld malingsresten over i en mindre emballage, før denne stilles til side og gemmes. Dette reducerer udtørringen af malingen.
Anvend mellememballage til at dyppe pensler i, hvis malingsresten skal gemmes.
Hæld malingen tilbage i originalemballagen igen, hvis der er hældt for meget maling op i mellememballage eller rullebakke. Gælder dog kun for opløsningsmiddelbaseret maling.

Spildkortlægningen har vist, at det er muligt at flytte eksempelvis spild fra vandfasen til affaldsfasen ved at have andre malerutiner. De endelige anbefalinger i disse situationer vil således afhænge af miljøvurderingen af spildet til vand og affald, som gennemgås i de efterfølgende kapitler.
Aftørring af malegrej før rengøring flytter noget af malingsspildet fra vandfase til affaldsfase.
At pakke malebakkerne ind i plastposer inden ophældning af maling flytter hele spildet fra vandfasen til affaldsfasen.
At smide ruller ud efter endt arbejde i stedet for at vaske dem flytter spildet fra vandfasen til affaldsfasen.
At afdække jorden ved udendørs malearbejde flytter spildet fra jorden til affaldsfasen.

6.2.2 Anbefalinger til producenter og forhandlere

Emballagen skal være skrabe- og hældevenlig (så det eksempelvis er muligt at afskrabe rørepind på kanten af emballagen uden spild).
Gør forbrugerne opmærksom på, at malingsrester skal hældes over i en mindre emballage for at give længere holdbarhed.
Det er miljømæssigt optimalt, at forbrugerne ikke bliver opfordret til at købe for meget maling. Det bør ikke være økonomisk fordelagtigt at købe større mængder maling end nødvendigt. Det er imidlertid bedre at købe lidt for meget maling end for lidt.