Vurdering af malings miljøbelastning i anvendelsesfasen

5. Forskelle mellem professionelle og private malere

5.1 Spildmængde til jord/afdækning
5.2 Spildmængde til vand
5.2.1 Rengøring af pensler
5.2.2 Rengøring af ruller
5.2.3 Mellememballage – rullespande, strygebøtte
5.2.4 Aftørring af spild på gulv
5.3 Spildmængde til affald
5.3.1 Rørepinde
5.3.2 Malingsrest i låg
5.3.3 Malingsrest efter ophældning
5.3.4 Mellememballage
5.3.5 Spild på afdækning
5.3.6 "Tom" emballage
5.3.7 Ruller, der smides ud
5.3.8 Maling, der bliver til overs
5.4 Sammenfatning
5.5 Konklusion

I det følgende gennemgås de forhold, der er observeret at være forskellige fra private malere. Der fokuseres på forskellen mellem de private og professionelles adfærd, og de målte spilddata for de professionelle sammenlignes med de tilsvarende målte værdier for de private malere. Beskrivelsen af forskellene følger de samme overskrifter som beskrivelsen for de private malere: Spildmængde til jord, vand og affald.

5.1 Spildmængde til jord/afdækning

Spildmængden til jord antages at være den samme som for de private malere, da der ikke er nogen af de observerede forhold, der tyder på, at professionelle malere skulle spilde mere eller mindre end private malere.

5.2 Spildmængde til vand

Spildmængden til vand består af det malegrej, der vaskes. Her er der en væsentlig forskel mellem de professionelle og private malere, da der dels er forskel i malegrejet og dels i hyppigheden af rengøring af grejet.

5.2.1 Rengøring af pensler

Af Tabel 5.1 ses det, at der ikke er nogen væsentlig forskel på malingsresterne i pensler fra henholdsvis professionelle og private. Malingsresten i penslen falder med penslens bredde. Der er to målinger, der afviger lidt fra dette forhold (markeret med * i tabellen), men disse er dels målt med penslerne fulde af maling (taget direkte ud af hånden på en maler), dels er det brugte pensler, hvor der sidder en del indtørret maling på penselskaftet. Målinger for de professionelle viser, at der for en helt ny pensel og en brugt, vasket og tør pensel kan være 10-15 grams forskel. Det vil sige, at der sidder 10-15 gram indtørret maling på skaftet af en brugt pensel.

Undersøgelsen af de professionelles malerutiner viser, at det er forskelligt, hvad professionelle malere gør med pensler. Nogle pakker dem ind i plastposer til dagen efter, og andre vasker dem ud efter endt arbejdsdag. Private malere vil i mange tilfælde foretage en afvaskning af pensler efter endt arbejdsdag, og da der ved rundspørgen hos forskellige malebutikker var flere af butikkerne, der anbefalede at pakke pensler ind i plastpose eller stille dem i vand til dagen efter for at undgå rengøring af dem, er der sandsynligvis også nogle private malere, der vil følge dette råd. Der vil derfor formentlig ikke være nogen større forskel på professionelles og privates brug og rengøring af pensler.

Vandforbruget ved rengøring af penslerne vil formentlig være det samme for både private og professionelle malere. Penslerne rengøres i mange tilfælde under rindende vand i håndvasken, hvilket også blev observeret ved undersøgelsen af de professionelle malere. Vandforbruget ved penselrengøring er nok mere person afhængigt end det er afhængigt af, om man er professionel eller privat maler. Vand findes i rigelige mængder, når der lukkes op for hanen, hvorfor man er tilbøjelig til at rengøre i rindende vand. Modsat købes terpentin eller penselrens ind i små flasker, hvorfor det her er mere oplagt at rengøre batchvis.

De professionelle malere anvender ofte et grundrengøringsmiddel til den vandbaserede maling, hvilket også er oplagt at bruge batchvist og dermed med mindre vandforbrug.

Alt i alt betyder det sandsynligvis, at vandforbruget hos de professionelle vil være mindre end hos de private ved rengøring af pensler, da nogle professionelle også pakker pensler ind i plastposer og dermed rengør mindre. Det afhænger imidlertid af hvor mange private, der tager imod rådet fra malebutikkerne og pakker penslerne ind i plastposer til dagen efter.

Tabel 5.1:
Oversigt over målinger af malingsrest i malegrej for henholdsvis professionelle og private malere.

Malingsrest i

Professionelle
g

Private
g

Pensel (100 mm bred)

 

47,3

Pensel (100 mm bred)

 

56,8

Jumbopensel (70 mm bred)

98,9*

 

Jumbopensel (70 mm bred)

70*

 

Jumbopensel (70 mm bred)

39,7

 

Pensel (45 mm bred)

39,5

33,2

Pensel (45 mm bred)

 

27,2

Pensel (25 mm bred)

 

11,8

Pensel (15 mm bred)

6,5

 

Rulle (ca. 25x6 cm)

708

 

Rulle (ca. 20x5 cm)

742

 

Rulle (ca. 18x? cm)

 

501,6

Rulle (ca. 15x4 cm)

105,8

 

Rulle (ca. 15x1,5 cm)

36,7

 

Rulle (ca. 10x0,6 cm)

 

79,4

Rulle (ca. 10x0,6 cm)

 

36,4

Rullespand

503

 

Plastikpose om babyrulle

2,5

 

Plastikpose om stor rulle

66,5

 

* Pensel fuld af maling.

5.2.2 Rengøring af ruller

Tabel 5.1 viser, at der ikke er forskel på hvor meget maling, der sidder i rullerne for professionelle og for private. Vægten af maling i rullerne falder med rullens størrelse. Spild til vandfasen, når rullerne vaskes, vil derfor være ens for både professionelle og private. Der er derimod stor forskel på det totale spild, da de professionelle konsekvent pakker rullerne ind i plastposer og formodentligt får et langt mindre spild til vandfasen end de private.

Ifølge de professionelle malere er det sjældent, at rullerne egentlig rengøres. Rullerne genbruges ofte i så lang en periode (uden at blive vasket), at de til sidst bliver slidte og derfor ender med at blive smidt ud. I disse situationer er der således ikke noget spild til vandfasen men derimod et spild til affaldsfasen i stedet.

Sammenlignes de målte mængder af maling i rullerne for de professionelle og de private, ses det, at mængden af maling i de professionelles maleruller umiddelbart er lidt større end de private maleres. Dette skyldes imidlertid, at de professionelles ruller er mættet med maling (når de er pakket ind i poserne) og herefter smides ud.

5.2.3 Mellememballage – rullespande, strygebøtte

Forskellen mellem de private og de professionelle er, at de professionelle bruger en rullespand (en del anvender en plastpose heri), og de private malere bruger rullebakker.

For de professionelle malere, der anvender plastposer i rullespand, betyder det ikke, at spildet per spand (malebakke) er blevet mindre. Det betyder blot, at spildet er overført til en anden fase (her fra vandfase til affaldsfase). Spildundersøgelsen for de private malere har vist, at der sidder mere maling tilbage på en plastpose, der sættes om en malebakke end i malebakken, hvis malingen blot hældes direkte op heri. Det skyldes, at plastposen laver folder om maling, der således "gemmer" sig. Det vil formentlig også betyde, at der vil være mere maling tilbage i en "tom" plastpose i en rullespand end i en rullespand (uden brug af plastpose) efter, det sidste maling er blevet skrabet ud.

Det er ikke forsøgt fastlagt hvor mange professionelle malere, der anvender plastpose i rullespanden, og hvor mange, der ikke gør. Under alle omstændigheder vil spildet per malet m2 til vandfasen være mindre end for de private, da de professionelle maler langt større arealer end de private, før der er behov for at vaske rullespand (rullebakke for de private), hvis disse vaskes.

Til det mindre malearbejde benytter de professionelle en såkaldt strygebøtte som mellememballage ved for eksempel maling af dørkarme, paneler eller lignende. Efter endt malearbejde rengøres strygebøtten i vand, hvis den skal genbruges som strygebøtte ved et andet job, eller den smides ud uden at blive vasket. For denne type mellememballage er der ofte både et spild til vand og et spild til affald, som ikke vil være meget anderledes end hos de private malere.

Alt i alt vil spildet per m2 på grund af mellememballage for de professionelle være mindre end det tilsvarende spild for de private, da de professionelle maler langt større arealer end de private per "rengøring". Afhængig af hvilken metode, de professionelle anvender til rullespand, vil spildet enten forblive i vandfasen eller være rykket til affaldsfasen.

5.2.4 Aftørring af spild på gulv

Som beskrevet tidligere har de professionelle mere erfaring med at fjerne malingsspild, hvorfor professionelle måske ikke afdækker lige så meget som private malere gør indendørs. De få dryp, der blev spildt uden for afdækning, bliver straks tørret op med en våd svamp. Det betyder, at dette spild for de professionelle forskydes til en anden fase i forhold til de private malere - fra affald hos de private til vand for de professionelle.

Spildet på afdækning/gulv er imidlertid så lille, at det umiddelbart ikke vil give nogen synlig forskel mellem de private og de professionelle. Af spildscenarierne for de private malere ses det, at dette spild på afdækning/gulv kun udgør omkring 1% af det samlede spild.

5.3 Spildmængde til affald

Spildmængden til affald består af diverse spild i forbindelse med omrøring, ophældning og mellememballager. Den største forskel mellem de professionelle og de private malere er imidlertid den mængde maling, der bliver til overs. For private bliver denne rest højst sandsynligt til affald på et eller andet tidspunkt, hvorimod de professionelle malere har stor mulighed for at bruge malingsrester fra malejob til malejob.

5.3.1 Rørepinde

Der er ikke forskel på selve den mængde, der går til spilde, når der anvendes rørepinde, hvad enten man er professionel eller privat maler. I begge tilfælde skrabes rørepindene af på kanten af emballagen efter brug, hvorfor spildmængden vil blive den samme. Forskellen mellem de professionelle og de private er således blot, at nogle af de professionelle malere ryster emballagen i stedet for at bruge rørepind (oftest kun for hvid maling). Den samlede spildmængde for de professionelle ved omrøring af maling vil således være mindre end for de private malere.

5.3.2 Malingsrest i låg

Der vil ikke være den helt store forskel på den malingsrest, der sidder på låget for de professionelle og de private malere. Spildet for de professionelle vil være mindre per låg end for de private, da mange professionelle har en speciel teknik til at skrabe malingen på indersiden af låget af på kanten af emballagen i forbindelse med åbning af emballagen. Nogle professionelle bruger som de private en pensel til at fjerne denne malingsrest. For de private kan der sikkert forekomme tilfælde, hvor denne malingsrest slet ikke bliver fjernet på låget.

5.3.3 Malingsrest efter ophældning

Ved ophældning af maling til mellememballage vil der ikke være nogen forskel for professionelle og private malere. Der vil i alle tilfælde være et lille spild af maling for hver gang, der hældes maling op.

5.3.4 Mellememballage

Som beskrevet anvender nogle af de professionelle malere en plastpose i deres rullespand, hvilket betyder, at et spild fra vandfasen flyttes til affaldsfasen. Hvor mange af de professionelle malere, der anvender plastposer i rullespande, er det ikke til at sige noget om, ligesom det heller ikke er muligt at vurdere hvor mange af de private malere, der følger malebutikkernes råd og dermed pakker rullebakkerne ind i plastposer. Det er således ikke muligt at udtale sig om hvilken forskel, der vil være i fordelingen af malingsspildet i vandfase og i affaldsfase. Hvor spildet fordeles vil afhænge af de enkelte malerfirmaers og maleres rutiner.

Det er derimod muligt at sige noget om forskellen på størrelsen af spildet hos de professionelle og de private malere. Spildet vil være langt mindre hos de professionelle malere per m2 malet areal, da de professionelle har langt større maleopgaver end de private og dermed har mulighed for at udskyde rengøring (her at fjerne plastpose i rullespand) så længe som muligt. (Rengøring sker ved endt job i stedet for ved endt arbejdsdag).

5.3.5 Spild på afdækning

Som tidligere beskrevet har de professionelle større malerutine og afdækker derfor ikke ligeså meget, som de private malere vil gøre. Da der ikke er den store forskel i hvor meget maling, der spildes, betyder det, at spildet på afdækningsmateriale bliver lidt mindre for de professionelle end for de private malere alene af den grund, at der anvendes mindre afdækning.

I stedet for afdækning tørrer de professionelle malere spild på gulv m.m. op med vand og en svamp, hvorfor noget af spildet bliver et spild til vand i stedet. Spild på afdækning og gulv er imidlertid meget små mængder (ofte under 1% af det samlede spild).

5.3.6 "Tom" emballage

Der vil formentlig heller ikke være den store forskel på den malingsrest, der er til overs i en tom bøtte maling hos professionelle og private malere. De professionelle malere bruger enten en pensel eller pensel og rørepind til at skrabe det sidste af malingen ud af emballagen med, eller også sætter de emballagen til afdrypning eksempelvis ned i en rullespand. De private malere vil sandsynligvis også skrabe emballagen tom med en pensel, eller i hvert fald hælde den sidste maling ud og hjælpe malingen ud med en pensel.

5.3.7 Ruller, der smides ud

Som tidligere beskrevet pakker de professionelle deres maleruller ind i plastposer fra dag til dag og nogle gange også mellem de enkelte malejobs, når der ikke skiftes farve. Når rullerne er blevet slidte eller for indsmurte i maling, smides de ud i stedet for at blive vasket. Det er kun i meget få tilfælde, rullerne bliver vasket. Det betyder, at malingsresten, der sidder i rullen, her bliver et spild til affald.

Modsat vil de private malere ofte rengøre rullerne fra dag til dag, og nogle vil eventuelt også pakke rullerne ind i plastposer fra dag til dag, som forskellige malebutikker anbefaler det. Men efter de private malere er færdige med at male – ofte et malejob på kun få dage, vil rullerne blive vasket og gemt til næste gang, der skal males. Ruller kan også her blive smidt ud uden at blive vasket, hvis den private maler vurderer, at rullen eksempelvis er for slidt.

Herudover vil spildet hos de private være større end hos de professionelle malere, da de professionelle malere har langt større malejobs og derfor ikke rengør så tit per kvadratmeter, der males.

5.3.8 Maling, der bliver til overs

Med hensyn til den malingsrest, der bliver til overs efter endt malearbejde, så er det her, den væsentligste forskel mellem de professionelle og de private malere er. De professionelle har en meget større erfaring i hvor meget maling, der skal anvendes til de forskellige overflader, og den væsentligste forskel er, at de har mulighed for at bruge både hvide og tonede malingsrester til de efterfølgende malejobs. I eksemplet med Arne Valling bruges al den tiloversblevne hvide maling, hvor kun rester af tonet maling bliver til affald (stilles som reparationsfarve til kunderne). Erhvervsskolens elever udtaler, at nogle malerfirmaer også bruger rester af tonet maling til efterfølgende malejobs.

5.4 Sammenfatning

Følgende skema sammenfatter forskellene i arbejdsgange for de private og de professionelle malere og dermed forskellene i spildmængder.

Tabel 5.2:
Forskelle i arbejdsgange for private og professionelle malere.

Arbejdsrutine

Forskel i spildmængde mellem professionelle og private

Årsag til forskel

Spild til jord

Ingen forskel

 

Spild til vand

 

 

- rengøring af pensler

Formentlig nogenlunde det samme

Professionelle vasker penslerne eller pakker dem ind i plastposer

Private bliver anbefalet at pakke pensler ind til næste dag.

- rengøring af ruller

Væsentligt større spild hos private

For de professionelle er spild forskudt til affald i stedet for til vandfasen

Professionelle pakker ruller ind i plastposer.

Ruller vaskes meget sjældent.

- mellememballage

Større spild hos de private

For de professionelle bliver noget spild forskudt til affaldsfase i stedet for til vandfasen

Professionelle maler det mere per rengøring

En del professionelle bruger plastposer i rullespande

Private bliver anbefalet at sætte plastpose om rullebakker

- rengøring v. spild

Meget lille forskel i forskydning af fase

Professionelle tørrer spild op med vand og en svamp. Private spilder på afdækningsmateriale.

Spild til affald

 

 

- malingsrest i låg

Lidt større spild hos private

Professionelle er øvede i at fjerne malingsrest i låget

- ophældning af maling

Ingen forskel

 

- "tom" emballage

Formentlig ingen forskel

 

- mellememballage

Større spild hos de private

Professionelle har større maleopgaver, og rengør derfor langt mindre end de private

- plastposer m. maling

Mindre spild hos de private

Professionelle pakker ruller, pensler og rullespande ind i plastposer

Mange private gør det ikke

- spild på afdækning

Lidt større spild hos de private

Professionelle afdækker ikke så meget, og tørrer spild op med vand i stedet

- rørepinde

Lidt større spild hos de private

Nogle professionelle ryster maling i stedet for at omrøre den (oftest for hvid maling)

- ruller der smides ud

Større spild hos de private

Ruller rengøres oftere hos private.

Professionelle har stor set kun spild til affald, hvor private har både spild til vand og til affald.

- malingsrest til overs

Langt større spild hos de private

Professionelle malere har mulighed for at bruge både hvide og tonede malingsrester til andre malejobs. Noget tonet maling efterlades hos kunden som en service (reparationsarbejde).

5.5 Konklusion

Spildet for de professionelle malere kan deles op i to forskellige slags spild. Spild i forbindelse med udførelsen af arbejdet og malingsrester til affald. For VSL Holding er dette affald vurderet til at udgøre omkring 6-7% af den totale indkøbte mængde maling på årsbasis. Dette spild kan sammenlignes med den maling, der bliver til overs ved indkøb af for meget maling, hos de private malere. Af de beregnede spildscenarier for de private malere er der i nogle tilfælde en malingsrest på over 50% af den indkøbte mængde maling, hvorfor de professionelle malere (som forventet) ser ud til at have et væsentligt mindre spild her end de private. Dette skyldes primært muligheden for at bruge malingsrester i forbindelse med andre malejobs.

Med hensyn til spildet i forbindelse med udførelsen af malearbejdet vil de professionelle malere på mange områder have et mindre spild end de private alene af den grund, at de professionelle malere maler et større areal end de private. Herudover vil der for mange professionelle malere være sket en ændring i spildfordelingen i forhold til de private, da professionelle malere vil have et langt større spild til affaldsfasen og et langt mindre spild til vandfasen i forhold til de private malere. Dette skyldes, at ruller og nogle pensler pakkes ind i plastposer samt, at nogle professionelle malere anvender plastposer i rullespande.

Præcis hvor meget mindre, spildet er hos de professionelle i forhold til de private, er svært at vurdere, da der også vil være individuelle forskelle mellem professionelle malere. Det har ikke været meningen med dette projekt at få et overblik over hvor stor en del af de professionelle malere, der anvender de beskrevne rutiner. Men denne undersøgelse kan give en indikation af hvilke rutiner, der anvendes, og hvad det betyder i forhold til spildmængderne, der er kortlagt for de private.