Inddragelse af miljøhensyn ved indkøb og design af tekstilprodukter.

Forord

Rapporten omfatter en række interviews med designere/indkøbere fra 8 forskellige virksomheder og er resultatet af fase 2 i projektet "Inddragelse af miljøhensyn ved indkøb og design af tekstilprodukter". Projektet er gennemført med tilskud fra Miljøstyrelsens Program for renere produkter m.v..

Interviewene blev gennemført i perioden den 17 marts til den 10 maj 2000. Rapporten fungerer som baggrundsmateriale, for udarbejdelse af en miljøhåndbog/guidelines til indkøbere og designere1. Interviewene er anonymiserede.

Fase 2 i projektet har til formål at afdække de barrierer designere og indkøbere støder på ved inddragelse af miljøhensyn i designprocessen, samt at få en fornemmelse af hvilke behov eller krav designere og indkøbere har til et enkelt og brugervenligt værktøj. Det er projektets formål at udarbejde dette værktøj i form af en håndbog målrettet designere og indkøbere og med et grafisk udtryk, der passer til målgruppen.

Fase 2 blev gennemført som en interviewrunde af 8 udvalgte designere/indkøbere. Ved valget af designere/indkøbere blev der lagt vægt på at dække så bredt i branchen som muligt, idet der blev valgt virksomheder, der i antallet af ansatte strakte sig fra et enkeltmandsfirma til en virksomhed med over 250 ansatte i Danmark.

Oprindeligt blev der udvalgt ti virksomheder til interviewrunden. Desværre blev det kun muligt at gennemføre interviews på 8 af virksomhederne, da to af virksomheder blev nødt til at melde fra.

De fleste af de interviewede personer er designere, men flere af dem er selv ansvarlige for indkøb af tekstiler m.v. Det har derfor været af mindre betydning, at kun én af de interviewede personer decideret er beskæftiget som indkøber.

Interviewene er gennemført med udgangspunkt i en række spørgsmål. Spørgsmålene er bygget op i følgende afsnit:

"Designeren/indkøberen og arbejdsprocesser"

Dette afsnit afdækker generelle oplysninger om den enkelte virksomhed/designer

"Designerens/indkøberens miljøkendskab og holdning"

Dette afsnit afdækker designerens/indkøberens kendskab og holdninger til miljøvenlige tekstiler og økologi generelt

"Hvis designeren/indkøberen allerede arbejder med miljøhensyn"

Dette afsnit er henvendt til den designer/indkøber, der allerede arbejder med miljøhensyn. Afsnittet afdækker designerens/indkøberens erfaringer med at arbejde med miljøet, særligt med henblik på hvilke barrierer man er stødt på.

"Hvis designeren/indkøberen ikke arbejder med miljøhensyn"

Dette afsnit er henvendt til den designer/indkøber, der ikke inddrager miljøhensyn i arbejdsprocessen og skal afdække hvilke barrierer, de mener der er, og hvordan man kan overkomme dem.

"Bogens indhold"

Dette afsnit afdækker designeres/indkøberes ønsker og behov i forhold til bogens indhold samt grafiske udtryk.

Interviewene følger så vidt muligt spørgsmålene. Ikke alle spørgsmål blev stillet til samtlige interviewede, da deres svar i nogle tilfælde dækkede mere end et spørgsmål.

Interviewene blev gennemført af Tina Hjort, Foreningen til Fremme af Bæredygtigt Design (FFBD) og Eva Himmelstrup Dahl, RAMBØLL.

1 Guidelines – en håndbog om miljø for tekstil- og modebranchen. Udgivet af Foreningen til Fremme af Bæredygtigt Design. Fås via bestilling på nettet på adressen www.psd-dk.com og koster 50,00 kr.