Kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Delrapport 1

4. Industriudvikling

4.1 Historisk udvikling
4.2 Lov og reguleringsgrundlag
4.3 Industriudvikling og diffus jordforurening
4.4 Redegørelse for særlige emner
4.4.1 Røg og emissioner
4.4.2 Affald
 

4.1 Historisk udvikling

Den industrielle fremstilling indledtes omkring 1870 og voksede kraftigt i 1890´erne, /5,8/. Hovedparten af industrien fandtes i København og andre større byer, /8/. I 1940´erne indledtes der yderlige en kraftig vækstperiode.

Før 1870 var produktionsvirksomheder håndværksprægede. Ved industrialiseringen skete der en vækst inden for metal- og beklædningsindustrien samt inden for maskinfabrikation. I provinsbyer fandtes tekstil- og næringsmiddelindustrien. Andre vigtige industrier har omfattet råstofindvinding, f.eks. teglværker i Nordsjælland og Aalborg-omegnen samt cementfabrikker i Aalborg. Ligeledes kan der nævnes papirfabrikker med stort vandforbrug i Næstved og Silkeborg samt de danske sukkerfabrikker. Jern- og metalvirksomhederne har være dominerende i begyndelsen af 1900-tallet. Antallet af kemiske virksomheder har været stigende frem til 1950, hvorefter der er sket en reduktion i antallet.

Mange mindre industrier opstod i tæt bebyggede områder i byerne, især før 1900. Industrikvarterer var ofte blandet bolig og erhvervsområder, jf. boks 2.

Boks 2: Industriudvikling i København

Fra omkring slutning af 17 hundredtallet har det været forbudt at have forurenende industrier (dvs. røg- eller lugtgener) indenfor byen. Placering af industrier er fra 1800 til 1900 desuden i en vis grad blevet reguleret af Sundhedskommission. Adgang til transportvejene, f.eks. jernbane og havne samt mulighed for etablering af egne jernbanespor, var af stor betydning for industriens placering. Ved etablering af vejnet uden om København i 1950´erne blev industrikvarter flyttede yderligere væk fra bymidten.

I forbindelse med industriregistrering og erhvervstælling i 1935, /8/, noteres at et stort antal virksomheder inden for navnlig kemiske industri har mindre end 5 ansatte. Disse mindre baggårdsvirksomheder er gennem tiden blevet saneret og erstattet af større industrier eller overgået til anden anvendelse. I perioden omkring år 1900 er stort set al industri flyttet ud fra bymidten. Dette gælder dog ikke handel- og servicevirksomheder. I løbet af 1950´erne er antal af virksomheder i København stagnerende eller dalende. Til gengæld registreres et stigende antal industrivirksomheder i forstadskommunerne

Der er mange steder i København sket en sammenblanding af industrikvarter og boligbebyggelse. I Miljøkontrollens "Historisk kortlægning af arealanvendelse i København", /8/, har man dog kunne kortlægge industri kvarterer, beboelsesområder, grønne områder og områder, hvor arealanvendelsen er blevet ændret.

De større industrier i København har været placeret f.eks. ved Sydhavnen og Kongens Enghave samt langs Amagers østkyst. Det er beskrevet, at baggrunden for den kystnære placering er, at røgen fra de mange skorstene med den herskende vestenvind helst skal drive væk fra boligområder, /8/. I selve Københavns by fandtes talrige små virksomheder omfattende produktion af malervarer, sværte og smørelse, æsker og karton, gummivarer, valsemasse, galvaniske elementer, maskinfabrikker, jernstøberier, garverier, ladestationer, /8/.

4.2 Lov og reguleringsgrundlag

Før vedtagelsen af miljøbeskyttelsesloven i 1973 var forurenende industrier reguleret ved sundhedsvedtægter via sundhedskommissionen i de enkelte kommuner. Ved indførelsen af miljøbeskyttelsesloven udkom diverse vejledninger, bl.a. vejledningen om begrænsning af luftforurening fra virksomheder.

Kommunekemi etableredes i 1971 og i Miljøministeriets Lov om bortskaffelse af olie- og kemikalieaffald af 1972 samt bekendtgørelse om kemikalieaffald af 17. marts 1976 stilledes krav om forsvarlig bortskaffelse af kemikalieaffald. Kemikalieaffald blev reguleret i forhold til affaldskort med angivelse af affaldsart, -oprindelse, -bortskaffelse og sikkerhedsforanstaltninger m.v. Desuden blev der udarbejdet branchekataloger for kemikalieaffald, /31/, som både omfatter en affaldsoversigt og et brancheindex med navneregistre og kapitel 5-koder, samt en henvisning til affaldsnr. for hver branche.

4.3 Industriudvikling og diffus jordforurening

Jordforurening fra industrien betragtes normalt som punktforurening. I /32/ er der udarbejdet en rapport om status og erfaring med kortlægning af kilder til jordforurening. Blandt litteraturkilder kan henvises til branchebeskrivelser og faktaark, udarbejdet af Amternes Videncenter for Jordforurening, /121/. I kortlægningsvejledningen, /33/, angives ligeledes en liste over kilder til jordforurening og forslag til indsamling af kildemateriale i forbindelse med kortlægning. Desuden kan der henvises til, /4/, for en mere grundig gennemgang af kilder til industrikortlægning.

Punktkildernes bidrag til diffus jordforurening opstår typisk som følge af luftbåren forurening fra industriens emission til luften. Men også spild, henlæggelser og deponering må antages at bidrage til den diffuse jordforurening. Dette gælder især perioden før vedtagelsen af Miljøbeskyttelsesloven, idet . affald fra før 1970 ofte blev deponeret i tilfældige opfyldninger. Ved nedrivning og byggemodning af arealer, som har tilhørt mindre virksomheder og industrier, kan forurenede materialer eller jord have været bortskaffet og anvendt ved terrænregulering/opfyldning. Hvorvidt en forurenende industri kan have bidraget til diffus jordforurening, afhænger af industriens art og driftsperiode. Generelt kan det antages, at industrier etableret før vedtagelsen af Miljøbeskyttelsesloven bidrager i højere grad end nyere industrier til den diffuse jordforurening i byområder.

I tabel 4.1 er angivet en oversigt over typiske former for diffus jordforurening fra industrikilder og de forventelige forureningsparametre. I tabel 4.1 er oplistet en række typiske forureningsparametre fra punktkilder, men det skal bemærkes, at vandopløselige og flygtige stoffer ikke vurderes som relevante i forbindelse med diffus jordforurening. Endvidere er det usikkert om hvordan der kan tilrettelægges et måleprogram for asbest (som fibre) i forbindelse med diffus jordforurening.

Tabel 4.1
Industriudvikling og forureningsparametre ved diffus jordforurening.
Industrial development and pollutant parameters for diffuse soil pollution.

Se her!

4.4 Redegørelse for særlige emner

4.4.1 Røg og emissioner

Ved indførelsen af Miljøbeskyttelsesloven i 1973 blev udarbejdet diverse vejledninger, bl.a. vejledning om begrænsning af luftforurening fra virksomheder. Dette skal ses på baggrund af, at industrisamfundet er baseret på et kolossalt energiforbrug, der involverer forbrænding af kul, olie og gas. De væsentligste forureningskomponenter, der opstår ved ufuldstændig forbrænding, er sodpartikler og kulbrinter, såsom PAH´er, dioxiner m.v.

Herudover forekommer der emissioner fra industrien via udledning fra skorstene, udluftningsrør m.v. Disse kan både omfatte produkter fra ufuldstændig forbrænding (sod, PAH, dioxiner) og kemikalier (organiske opløsningsmidler, chlorerede opløsningsmidler, freoner, PCB´er og tungmetaller).

Lovgivning med hensyn til regulering af skorstenshøjde i forhold til nedfaldsområde er først indført i forbindelse med Miljøbeskyttelsesloven. Nedfaldsarealet er både betinget af skorstenshøjden, områdets topografi, de herskende vindforhold og partikelstørrelsen i røgen. Partikelstørrelsen er meget afhængig af anlæggets opbygning/funktion, temperatur i ovn/skorsten samt røgens kemiske sammensætning. Større partikler nedfalder inden for kortere afstand af kilden end de meget fine partikler. Således kan luftforurening transporteres flere tusinde kilometer, men nedfaldsarealet ligger typisk inden for 1-2 km fra kilden.

Emissionsundersøgelserne er omtalt i kapitel 5.

4.4.2 Affald

Før indførelsen af Miljøbeskyttelsesloven i 1973 er mange kemiske forbindelser endt i spildevand, som er ledt til lokale recipienter eller rensningsanlæg. Slam fra rensningsanlægget er herefter udbragt på landbrugsjord eller til parkerne i byerne. Ligeledes er bundsedimenterne i recipienter blevet belastet. I tabel 3.2 og 3.3, jf. afsnit 3.4.1, er angivet indhold af miljøfremmede stoffer i husholdningsspildevand og slam. Indhold i industrispildevandet, gennem tiden må påregnes at være væsentligt højere.

Før indførelsen af Miljøbeskyttelsesloven i 1973 blev affald fra fejlproduktioner og ikke-afsættelige restprodukter ofte deponeret lokalt eller sendt til lossepladser. Også de mange små produktionsvirksomheder i byerne har bidraget til kulturlag. Ved deres nedlæggelse kan forurenede bygningsmaterialer og affald være tilført jordmiljøet i forbindelse med nedrivning og byggemodning. I København har industriaffald i perioden efter 1930 udgjort en større andel af affaldsmængden end dagrenovationen, /8/. Nedgravning af industriaffald blev frem til 1970´erne anset som korrekt slutdeponering.

Det skal endvidere bemærkes, at slagge fra forbrændingsovne tidligere blev brugt ved anlæg af stier, mindre veje og pladser (2000 m²). Slagge blev desuden tilladt udlagt i større mængder, hvis slaggen overdækkedes med vandstandsende materiale, såsom asfalt, /10/