Organisationsmodeller for udnyttelse af organisk dagrenovation i biogasanlæg

Forord

Udarbejdelsen af nærværende projektrapport er sket med tilskud fra Miljøstyrelsen via Udviklingsordningen under Program for renere produkter m.v., baseret på ansøgning indsendt i forbindelse med Udviklingsordningens 3. ansøgningsrunde i 1999. Projektet er gennemført af Carl Bro as i løbet af år 2000.

I projektet er der foretaget en opstilling og vurdering af et antal modeller for organisering af kildesortering, indsamling og forbehandling af den organiske del af dagrenovationen fra private husstande, således at efterfølgende behandling i biogasanlæg og udbringning på landbrugsjord af det organiske materiale (gødningsproduktet) kan finde sted.

I forbindelse med projektets gennemførelse har der været nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra Reno-Sam, Foreningen af Danske Biogasanlæg, Brancheforeningen for Biogas, Kommunernes Landsforening samt Miljøstyrelsen, Husholdningsaffaldskontoret.

Som udgangspunkt for og til understøtning af den gennemførte problemanalyse forud for opstilling af organisationsmodellerne er der gennemført en workshop med deltagelse af repræsentanter fra en række organisationer samt kommuner, affaldsselskaber og behandlingsanlæg.

Herudover er der foretaget en gennemgang og vurdering af tekniske forudsætninger og begrænsninger i forbindelse med biogasbehandling af organisk dagrenovation med særlig vægt på beskrivelse af indsamlings- og forbehandlingsmetoder, biogasanlæg som behandlingsanlæg samt forhold omkring afsætning af gødningsprodukter efter biogasbehandling.