Effektiviseringspotentiale på forbrændingsanlæg og deponeringsanlæg i Danmark

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Projekt, følgegruppe og arbejdsgruppe
1.4 Disposition

1.1 Baggrund

Miljøstyrelsen har vurderet, at der var behov for en nærmere analyse af effektiviseringspotentialet på forbrændings- og deponeringsområdet.

Den direkte anledning er, at Finansministeriets "Miljøvurdering af finanslovsforslaget for 2000" indeholder et kapitel om "Affaldshåndtering – miljø og økonomi". Her konkluderer Finansministeriet, at forskellene i behandlingsgebyrer bl.a. kan tilskrives forskelle i effektivitet i selskaberne.

På grund af affaldsområdets kompleksitet har Miljøstyrelsen imidlertid også vurderet, at det var nødvendigt at gennemføre et forprojekt, der skulle:
Afdække økonomiske, tekniske, juridiske og organisatoriske problemstillinger, der knyttede sig til opgaven med at afdække effektiviseringspotentialet på områderne.
Komme med anbefalinger, der kunne danne grundlag for opgave og metodebeskrivelse for det egentlige effektiviseringsprojekt.

Forprojektet er udarbejdet af Reno-Sam og afrapporteret i år 2000: "Forundersøgelse af effektiviseringspotentialet på forbrændings- og deponeringsområdet". Det danner grundlag for dette projekt.

1.2 Formål

Formålet med projektet er at undersøge effektiviseringspotentialet inden for forbrændings- og deponeringsområdet. Det er undersøgt:
om der er et effektiviseringspotentiale,
hvor stort effektiviseringspotentialet i givet fald er,
hvilke væsentlige årsager der kan forklare et sådant effektiviseringspotentiale,
i hvilken grad det er muligt at realisere et sådant effektiviseringspotentiale.

1.3 Projekt, følgegruppe og arbejdsgruppe

Projektet har haft en følgegruppe med følgende deltagere:
Affaldsteknisk Samarbejde
Danske Energiselskabers Forening, Elsam
Dansk Industri
Energistyrelsen
Finansministeriet
Kommunernes Landsforening
Konkurrencestyrelsen
Københavns Kommune
Miljøstyrelsen
Reno-Sam

Følgegruppen har kommenteret og taget stilling til analyserne og rapporten.

Der har også været en arbejdsgruppe knyttet til projektet med repræsentanter for udvalgte anlæg. Arbejdsgruppen har gennemgået spørgeskemaet og har været anvendt som sparringspartner ved diskussion af resultaterne.

Projektet er gennemført af COWI.

1.4 Disposition

Rapporten indledes i kapitel 2 med en kort beskrivelse af projektets forløb. Der redegøres for, hvordan data er blevet indsamlet, ligesom præmisserne for analysen og formidlingen diskuteres.

I kapitel 3 beskrives den overordnede tilgang og metode, der er anvendt til at analysere og identificere effektiviseringspotentialet.

I kapitel 4 og 5 redegøres for resultaterne af henholdsvis forbrændings- og deponeringsanalysen. Hvert af de respektive kapitler indledes med et resumé af resultaterne og en kort beskrivelse af datagrundlaget, herunder resultatet af dataindsamlingen. Herefter følger en beskrivelse af effektiviseringspotentialet.

Endelig indeholder rapporten en række bilag. Bilag 1 indeholder en teknisk beskrivelse af DEA metoden. Bilag 2-8 indeholder resultaterne af de kvalificerende DEA-analyser og statistiske analyser på forbrændingsområdet, mens bilag 9-17 indeholder resultaterne af de kvalificerende DEA-analyser og statistiske analyser på deponeringsområdet.

Visse steder i teksten er der placeret grå bokse. De indeholder enten eksempler på den anvendte metode, uddybende bemærkninger eller citater fra udvalgte anlæg.