Dokumentation af sinkeffekter for tetrachlorethylen

Resumé

Nærværende projekt har haft til mål at belyse sinkeffekten1 i forbindelse med renserier og omkringliggende boliger.

Udvælgelse af målelokaliteter

Til formålet blev der identificeret 2 lokaliteter.

"Lokalitet 1" var en pavillon, der i 6 måneder havde været anvendt som ind- og udleveringssted for tetrachlorethylen-renset tekstil. Det rensede tekstil og øvrigt interiør blev fjernet umiddelbart før målingerne blev igangsat.

I en ældre beboelsesejendom i 3-etager blev "Lokalitet 2" identificeret. Lokalitet 2 bestod af kælder, tidligere renserilokaler i stueetagen og en 1-sals beboelseslejlighed over renseriet.

Tilstedeværelse af sinkeffekter

Målingerne viste tilstedeværelse af en sinkeffekt på begge lokaliteter: Der kunne konstateres indeklimakoncentrationer af tetrachlorethylen, som overskred luftkvalitetskriteriet i lokalitet 1 og 2 hhv. ca. 40 dage og mere end 1 år efter at renseriaktiviteten var nedlagt. Der var således en langvarig og betydelig afgivelse af tetrachlorethylen fra byggematerialerne på begge lokaliteter.

Modelberegninger ved hjælp af IAQX 1.0 modellen indikerer, at når der gennem en periode har været en væsentlig påvirkning af en bygning med forureningskomponenter fra renseridrift, vil sinkeffekter forekomme. Sinkeffekten betyder, at selv måneder/år efter at driften af renseriet er afsluttet, kan der måles forurening i indeklimaet i koncentrationer over luftkvalitetskriteriet.

Opkoncentration af forurening på materialer

Ud fra de foretagne målinger og erfaringer fra litteraturen kan det konstateres, at det ikke alene er den forureningskoncentration, som lokalerne er blevet eksponeret med, der har betydning for desorptionens længde. Også sinkmaterialernes beskaffenhed har betydning for mængden af forureningskomponenter, der kan adsorberes. Eksempelvis kan bygningsdele som mursten og beton generelt adsorbere større mængder end gipspladser og træ. Indeholder materialerne en organisk eller fedtbaseret fase, vil det også øge adsorptionen. Det kan ud fra resultaterne konkluderes, at fedtrige fødevarer er gode sorbenter (sinks).

Problemstillinger

Sinkeffekten implicerer en række problemstilling i relation til bl.a.
planlægning af kontrolmålinger i renserier efter tekniske tiltag til begrænsning af emissionen af tetrachlorethylen
tolkning af indeklimamålinger og målinger af poreluftskoncentrationer under forurenede bygningsdele

Sinkeffekter må også forventes for andre miljøfremmede stoffer. Det betyder, at lignende effekter kan forventes for en lang række af de miljøfremmede stoffer, der anvendes i såvel boliger som småindustrier, som er placeret i boligområder, fx benzin- og dieseludsalg, farvehandlere, autolakerier og –mekanikere.

Behov for yderligere viden om sinkeffekten

Tilstedeværelsen af sinkeffekter betyder, at man ved tolkning af måleresultater i boliger, herunder vurderinger af risici, skal udvise forsigtighed og i videst muligt omfang medtage sinkeffekten i vurderingen. En forsvarlig vurdering af sinkeffektens betydning vil dog kræve, at der gennemføres yderligere fuld-skalaundersøgelser og at der fastlægges principper for undersøgelser og risikovurderinger med inddragelse af sinkeffekten.

1

Sinkeffekt kommer af engelsk og oversættes bedst depoteffekt. Ordet sink-effekt er velkendt inden for bl.a. laboratorieverdenen og i rapporten er betegnelsen sinkeffekt derfor benyttet. Sinkeffekten er i denne sammenhæng materialers evne til at ad- og desorbere kemiske stoffer. Sinkmaterialerne kommer ved denne proces til at virke som depoter for forurening.