Miljøvurdering af alternative bortskaffelsesveje for bionedbrydelig emballage

1 Forord

Hermed afrapporteres projektet "Miljøvurdering af alternative bortskaffelsesveje for bionedbrydelig emballage," der er gennemført af 2.-0 LCA consultants for Miljøstyrelsen i oktober-november 2001.

Inden for de senere år er der kommet fokus på nye plastmaterialer, der kan nedbrydes biologisk, også omtalt som komposterbar eller bionedbrydelig plast. Nærværende miljøvurdering skal ses i sammenhæng med spørgsmålet om det hensigtsmæssige i at fremme anvendelsen af bionedbrydelig emballage.

Miljøvurderingen omfatte udelukkende de alternative bortskaffelsesveje, og omfatter altså ikke produktions- og brugsfaser for emballagerne.

Miljøvurderingen omfatter de biologisk baserede materialer der indgår i bionedbrydelige emballager som findes på det danske marked nu eller som må forventes at findes i den nærmeste fremtid, dvs. forskellige bionedbrydelige plasttyper samt pap. Miljøvurderingen omfatter bortskaffelse ved forbrænding med energi-genindvinding som i det eksisterende danske affaldsbehandlings-system sammenlignet med bortskaffelse ved kompostering uden varmegenind-vinding (idet varmegenindvinding fra kompostering ikke anses for at være økonomisk realistisk) men med udnyttelse af komposteringsproduktets evt. gødningsværdi. Miljøvurderingen omfatter ikke de evt. nødvendige investeringer i indsamlingssystemet ved en ændring i den nuværende bortskaffelsesmetode.

Miljøvurderingen er suppleret med en kvalitativ diskussion af konsekvenserne for vurderingsresultatet af ændrede forudsætninger vedr. det danske energisystem samt en vurdering af om det foreliggende udkast til standard for bionedbrydelig emballage har taget højde for bioforgasning med energi-udnyttelse som bortskaffelsesmulighed.

Miljøvurderingen er endvidere suppleret med en litteratur- og medieanalyse af de argumenter der fremføres til fordel for bionedbrydelig emballage, og en kvalitativ diskussion heraf.