Kvalitetssikring af LCA-arbejde

3. Workshop om kvalitetssikring af LCA

3.1 Introduktion

Workshoppen blev afholdt den 6. marts 2001 i København som en delaktivitet i forprojektet og havde det generelle formål at opsamle erfaringer med kvalitetssikring af LCA foruden at diskutere, hvilke yderligere initiativer (ud over det udkast til vejledning, der er udarbejdet for Miljøstyrelsen af IPU), der kan tages for at styrke kvalitetssikringen af LCA-arbejdet i Danmark.

Workshoppens specifikke formål blev formuleret som følger:
At indhente erfaringer fra LCA’er udført i Danmark samt fra arbejde med kvalitetssikring af miljøvaredeklarationer.
At identificere behov for supplerende vejledning for kvalitetssikring af simplificeret LCA. Dette kan f.eks. være i form af checklister eller specifikke procedurebeskrivelser for forskellige typer LCA. Desuden at specificere omfanget og ressourcekravene til kvalitetssikring.
At diskutere retningslinier for anvendelse af ekstern kritisk gennemgang (person eller panel).
At beskrive personkvalifikationer for kritiske eksperter.

Deltagere i workshoppen omfattede virksomheder, TIC (Thisted), LCA praktikere/konsulenter og Miljøstyrelsen (se vedlagte deltagerliste i annex A).

3.2 Formiddag: Indlæg fra små virksomheder.

Formiddagens program omfattede oplæg baseret på praktiske erfaringer fra LCA studier i mindre danske virksomheder. Disse blev præsenteret af to repræsentanter fra virksomheder og en repræsentant fra TIC Thisted.

3.2.1 Dorrit Rasmussen (tid. projektmedarbejder hos Walker Danmark)

Dorrit Rasmussens baggrund var en 8 måneders projektansættelse hos virksomheden Walker Danmark. Hendes opgave var indenfor ansættelsesperioden at gennemføre en LCA på et af virksomhedens produkter.

Virksomheden: Walker Danmark er den danske del af en international virksomhed, Tenneco, der bl.a. producerer lydpotter og udstødningssystemer til biler.

Formål: Projektets formål var: 1) at etablere nye arbejdspladser indenfor miljøområdet, 2) at forbedre miljøinformationen til kunder, 3) at udføre en relativ hurtig LCA på et af virksomheden produkter.

Metode: UMIP

Værktøj: UMIP PC værktøj.

Proces: Arbejdet blev udført i en netværksgruppe bestående af i alt tre virksomheder og en konsulent (COWI). Gruppen holdt månedlige møder.

Kvalitetssikring af arbejdet: Der blev ikke foretaget nogen egentlig kvalitetssikring af arbejdet, men konsulenten i netværksgruppen har fungeret som sparringspartner i processen.

Resultater: Det rapporterede arbejde er ikke forsøgt anvendt af virksomheden, og har ikke været genstand for kvalitetssikring.

Anbefalinger: Dorrit Rasmussen mener, at det på nuværende tidspunkt vil være vanskeligt at gennemføre en kvalitetssikring, da der ikke er nogen person på virksomheden, som har overtaget eller fulgt op på projektet . Det ville i processen have været en fordel af have en checkliste som baggrund for kvalitetssikring.

3.2.2 Henriette Kiel Møngaard, TM Coating

Henriette Kiel Møngaard er ansat som miljøkoordinator på virksomheden TM Coating. Virksomheden blev udvalgt som case-virksomhed i forbindelse med udarbejdelse af : "Håndbog i produktorienteret miljøarbejde"(se Miljønyt nr. 53, 2000 Miljøstyrelsen).

Virksomheden: TM Coating producerer specialmaling, der anvendes, hvor kondensdannelse er et problem, f.eks. på metaloverflader i produktionshaller, mv.

Formål: Projektets formål var at vurdere virksomhedens produkter i et livscyklusperspektiv med henblik på substitution og løbende miljøoptimering. Endvidere var det virksomhedens forventning ved projektets start, at det ville være muligt at udarbejde en miljøvaredeklaration for et produkt.

Metode: Virksomheden indgik som case-virksomhed i projektet: "Håndbog i produktorienteret miljøarbejde".

Proces: Projektet blev udført i samarbejde med Teknologisk Institut, Tåstrup. LCA’en omfattede miljøbelastning ved fremstilling, transport, brug og bortskaffelse af produktet, men ikke råvarefasen. De væsentligste problemer var at fremskaffe oplysninger fra underleverandører.

Kvalitetssikring af arbejdet: Der er ikke udført en egentlig kvalitetssikring af arbejdet. Det er hensigten at indarbejde livscyklustankegangen i virksomhedens miljøstyringssystem, og de periodevise revisioner giver derved en vis sikkerhed for kvaliteten af data. Konsulenten har vejledt i processen og dermed udført en slags kvalitetshjælp.

Resultater: Virksomheden har i kraft af projektet fået et godt overblik over råvarer, hjælpestoffer, energiforbrug, emissioner og affald ved både fremstilling, transport, brug og bortskaffelse af produktet. Der er dermed skabt et grundlag for at prioritere det videre miljøarbejde. Desuden har virksomheden som et resultat af projektet etableret en leverandørstyring, og f.eks. formuleret krav til oplysninger og kvalitet af råvarer og hjælpestoffer.

Anbefalinger: Henriette Kiel Møngaard mener, at der er brug for kvalitetssikring af tilsvarende LCA arbejder, og peger på f.eks. checklister, vejledninger samt referencedata som støtte hertil.

3.2.3 Kristine Keiding, TIC Thisted

Kristine Keiding har som konsulent på TIC Thisted udført "livscykluscheck" på en række produkter for virksomheder i regionen.

Virksomheden: TIC Thisted er et af de regionale TIC centre, som har til formål at støtte mindre og mellemstore virksomheder, bl.a. indenfor miljøarbejdet.

Formål: Oplægget var baseret på TIC’s arbejde med "Livscykluscheck", som har til formål at introducere en produktorienteret tankegang hos virksomhederne.

Metode: Livscykluscheck er en forenklet metode til evaluering af miljøbelastningerne i et produkts eller en ydelses livscyklus. Hensigten er, at personer, der ikke har forudgående kendskab til LCA, skal kunne anvende metoden efter et kort kursus. Metoden er baseret på et minimalt timeforbrug og er ment som en indledende undersøgelse, som eventuelt kan føre til en egentlig LCA. Der sættes fokus på de områder, hvor virksomheden har en direkte påvirkningsmulighed.

Proces: Processen er baseret på en simpel vurdering og scoring af produktets miljøbelastninger set i et livscyklusperspektiv ud fra data indhentet af virksomheden. Der er typisk kontakt til nøglepersoner, f.eks. miljøansvarlig, økonomiansvarlig, salgsafdeling og underleverandører.

Kvalitetssikring af arbejdet: Der er ingen formaliserede kvalitetssikringsprocedurer indarbejdet i metoden. TIC-konsulenterne lader ofte en kollega gennemlæse den færdige rapport.

Resultater: Resultatet er en kvantitativ vurdering af materiale- og energiforbrug (målt i kg, MJ og personækvivalenter, en kvalitativ vurdering af de kemikalier, der anvendes på virksomheden, samt en mulighed for at beskrive andre væsentlige forhold i produktets livsforløb).

Anbefalinger: Kristine Keiding mener, at der er et behov for en form for ekstern kvalitetssikring/vejledning, f.eks. som en 1-2 timers kritisk gennemgang udført af en LCA-ekspert. Specielt blev kemikalievurderingen fremhævet som vanskelig, fordi TIC-konsulenterne ikke altid har forudsætningerne. Der er dog også behov for kvalitetssikring af de kvantitative beregninger, der er en del af metoden. Det blev diskuteret, om det er relevant at bruge kvalitetssikring i forbindelse med et forholdsvis enkelt system som livscykluscheck.

3.2.4 Diskussion af formiddagens fremlæggelser

Formiddagens oplægsholdere gav udtryk for, at de ofte var i tvivl, om det var det rigtige, de gjorde, og at der var behov for en kvalitetssikring af LCA arbejde på mindre og mellemstore virksomheder, f.eks. i form af checklister eller lignende.

Desuden blev problemer med at kontrollere kvaliteten af data og beregninger diskuteret. Der er ofte tale om mange data, der behandles i regneark, hvor fejlindtastninger og beregningsmetoder kan være vanskelige at kontrollere for andre end den, der har lavet beregningerne. Der er således også et behov for specifik vejledning i kvalitetskontrol af data og beregninger.

Berettigelsen af kvalitetssikring af LCA arbejde udført på mindre og mellemstore virksomheder er bl.a., at virksomhederne oftest ikke selv besidder kompetence inden for LCA og det kemiske område. En kvalitetshjælp på få konsulenttimer vil derfor ofte være givet godt ud og have stor betydning for kvaliteten af resultaterne.

3.3 Eftermiddag: Større LCA arbejder

3.3.1 Kim Christiansen, Berendsen

Kim Christiansen er miljøkoordinator på virksomheden Berendsen A/S.

Virksomheden: Berendtsen leverer tekstilserviceydelser, hygiejne- og sikkerhedsløsninger til industri, servicevirksomhed og offentlige institutioner. Firmaet opererer primært i Skandinavien og Tyskland.

Formål: Virksomheden har erfaringer fra en række LCA’er, hvoraf der er foretaget kritisk gennemgang af 2 sammenlignende studier af virksomhedens egne og konkurrerende produkter.

Metode: De to LCA, der blev præsenteret, var udført i henhold til ISO 14040. Kim Christiansen pointerede, at såvel simplificerede som "fulde" LCA kan udføres i henhold til ISO standarden, og dermed følge de beskrevne krav til kvalitetssikring.

Kvalitetssikring af arbejdet: I det ene studie (vask af arbejdstøj) blev der etableret en bredt sammensat følgegruppe som fungerede som review-panel. Følgegruppen bestod af interne og eksterne interessenter, herunder konkurrenter inden for branchen og uvildige tredjeparter. Der var løbende dialog mellem panelet og udførerne af LCA’en i projektets forløb. Udgifterne til kvalitetssikring var store set i forhold til studiets samlede budget (ca. 1/3).

I det andet studie (vask af operationsklæder fra sygehuse) blev den kritiske gennemgang af LCA’en udført af en LCA specialist og en sygehusekspert. Her udgjorde den kritiske gennemgang ca. 10% af de samlede omkostninger. Der var også her en løbende dialog mellem LCA udføreren og reviewer.

Resultater: Erfaringen fra den udførte kvalitetssikring af de to studier er bl.a., at det største udbytte ligger i samarbejdet mellem den eksterne ekspert og udføreren af LCA’en. Den kritiske gennemgang øger troværdigheden udadtil, og Kim Christiansen udtalte, at oprettelse af en egentlig certificeringsordning for LCA studier vil være at foretrække, da det vil sikre et ensartet vurderingsgrundlag.

Anbefalinger: Kim Christiansen anbefalede, at der nedsættes et panel af eksperter, der mod betaling kan foretage kritiske gennemgange af LCA studier. Desuden anbefalede han, at eksperter, der udfører og kvalitetssikrer LCA akkrediteres, og at der etableres en certificeringsordning. Det skal dog nævnes, at intern kvalitetssikring er tilladt i henhold til ISO 14040, hvis resultaterne ikke anvendes eksternt.

3.3.2 Heidi Stranddorf, dk-TEKNIK

Heidi Stranddorf præsenterede det svenske system for miljøvaredeklarationer. Systemet omfatter en certificeringssystem, hvor der udarbejdes produktspecifikke regler for miljøvaredeklarationer som administreres af certificeringsorganer. Ordningen, som koordineres af et centralt organ "Miljøstyrningsrådet", omfatter akkreditering af eksperter og certificereringsorganer, som hhv udarbejder og certificerer miljøvaredeklarationer.

Certificeringssystemet for miljøvaredeklarationer kan give inspiration til opbygning af et tilsvarende system for LCA i Danmark. Den aktuelle svenske ordning er finansieret af de industrier, der benytter sig af systemet.

Der er i forbindelse med systemet sat specifikke krav til kvalifikationerne til de personer der akkrediteres:
Teknisk/naturfaglig akademiker
Fire års arbejde med industrielle miljøspørgsmål, heraf to års erfaring med LCA, mindst et af dem med operationel LCA
Generel viden om industri og produktrelaterede miljøspørgsmål
God almen viden om LCA-området
Indgående viden om LCA metodik og ISO-standarder (14040-serien)
Godt kendskab til processer og produkter indenfor det specifikke produktområde.

I Sverige certificerer de certificerende organer miljøvaredeklarationer. I forbindelse med sin akkreditering skal det certificerende organ redegøre for, at det besidder eller har adgang til den beskrevne LCA-kompetence. Akkrediteringen gives produktgruppevis.

Når en virksomhed ønsker en miljøvaredeklaration, skal den først sørge for gennemførelse af en LCA, der følger retningslinierne i ISO 14040 – 43 serien. Den gennemførte LCA bliver derefter kvalitetssikret af en relevant uvildig kritisk reviewer. I modsætning til review-/kvalitetssikringsprocessen ved en almindelig LCA gennemføres kommunikationen mellem virksomheden, der er ansvarlig for LCA’en, og revieweren - hovedsageligt skriftligt. Dog er det således, at revieweren normalt foretager kontrolbesøg hos virksomheden. I den sammenhæng kontrollerer revieweren typisk indgående data, der er anvendt i LCA’en. Revieweren skal (i følge procedurerne) i reviewprocessen kun foretage stikprøvekontrol af data og beregninger. Under review-processen føres en slags dagbog eller log-bog, hvor dialogen mellem reviewer og LCA-ansvarlig virksomhed anføres.

I den konkrete miljøvaredeklaration erdet reviewerens rolle at sikre, at de data, der er relateret direkte til LCA'en, er korrekt gengivet i miljøvaredeklarationen, og at de ikke – på grund af den sammenhæng de er sat ind i – fremstår misvisende. Certificeringsorganet står for den samlede certificering af miljøvaredeklarationen.

Ordningen finansieres af de industrier, der benytter sig af systemet.

3.3.3 Allan Astrup Jensen, dk-TEKNIK

Allan Astrup var ansvarlig for den eksterne kritiske gennemgang af Miljøstyrelsens LCA projekt om emballage til øl og læskedrikke (1997-1998). Der blev udført et kritisk gennemgang af et panel bestående af 5 internationalt anerkendte LCA eksperter, som udførte kvalitetssikring af projektet undervejs i processen.

Budgettet for den kritiske gennemgang var på 10 % af det samlede budget, hvilket ifølge Allan Astrup var for lidt i forhold til omfanget af opgaven, da review-panelet bestod af 5 personer, og det var et omfattende tekniske materiale, der skulle gennemgås og vurderes. Samtidig deltog panelet i hele processen, herunder også i projektmøder.

Den kritiske gennemgang omfattede diskussion af metode og mål og afgrænsning foruden kritisk gennemgang af rapporter, herunder kontrol af beregninger. Panelet lagde bl.a. vægt på at kontrollere, at arbejdet var transparent, og at konklusionerne var i overensstemmelse med data og metode. Desuden blev de korrektioner, der blev foretaget som konsekvens af panelets anbefalinger, kontrolleret.

Erfaringerne fra kvalitetssikringsarbejdet var bl.a.:
Det er vigtigt at panelet er kvalificeret (dvs. har tilstrækkelig LCA erfaring og kendskab til det pågældende produktområde, jf. diskussion i Kapitel 5) og at personerne supplerer hinanden.
Det er umuligt at kontrollere alle beregninger, - kun stikprøver var mulige i det aktuelle tilfælde.
Opgaven var undervurderet økonomisk og presset tidsmæssigt af politiske "deadlines".

3.3.4 Henrik Wenzel, Institut for Produktudvikling

Henrik Wenzel præsenterede et udkast til vejledning i kritisk gennemgang af LCA, som er udarbejdet af IPU for Miljøstyrelsen. Baggrunden for arbejdet er, at der kun er få erfaringer med kvalitetssikring af LCA i Danmark, og at Miljøstyrelsen ønsker at stimulere dette aspekt af LCA.

Vejledningen henvender sig til LCA praktikere og personer, der udfører kritisk gennemgang af LCA. Den gennemgår forskellige typer af kritisk gennemgang, og kommer med en række anbefalinger, herunder vedrørende detaljeringsniveau og budget, indholdet af den kritiske gennemgang og checklister.

Det anbefales bl.a. i vejledningen:
At der anvendes et interessentpanel til kritisk gennemgang i forbindelse med offentliggjorte sammenlignende LCA’er. Det blev i den forbindelse pointeret, at LCA eksperten i panelet har en central rolle, da udførelse af en kritisk gennemgang kræver et indgående kendskab til LCA.
At den kritiske gennemgang gennemføres sideløbende med udførelsen af LCA..

3.4 Afsluttende diskussion

Følgende emner blev berørt i den afsluttende diskussion:
Det blev foreslået at oprette en certificeringsordning for LCA og LCA-udøvere i stil med det svenske system for miljøvaredeklarationer, som et middel til at styrke LCA generelt og kvalitetssikring specifikt. Ordningen kan f.eks. baseres på brugerbetaling.
Det blev diskuteret, om der var behov for at udføre kvalitetssikring af simplificerede LCA på mindre og mellemstore virksomheder. I den forbindelse blev forskellige former for kvalitetssikring og redskaber hertil diskuteret. Der blev foreslået (yderligere) vejledning i form af checklister til brug ved udførelse af kvalitetssikring af LCA. (Det skal i den forbindelse nævnes, at der findes en checkliste i det præsenterede udkast til vejledning). Endvidere blev der peget på behovet for konsulentbistand fra eksterne eksperter. Få timers vejledning kan have stor betydning for proces og resultat.
En forudsætning for at udføre effektiv intern eller ekstern kvalitetssikring er, at data, datakilder og beregninger, der håndteres i forbindelse med LCA, er veldokumenterede og gennemskuelige. I forbindelse med LCA udføres en lang række beregninger, f.eks. i regneark, som det ofte vil være vanskeligt at kontrollere. Gennemskuelighed og dokumentation er derfor en vigtig forudsætning for kvalitetssikring.
I forbindelse med LCA anvendes ofte computerbaserede modelværktøjer, hvor de anvendte algoritmer og beregninger ikke kendes af brugeren. Det er derfor vanskeligt eller umuligt at forholde sig kritisk til resultaterne og kontrollere dem. En forudsætning for anvendelse af modelværktøjer må derfor være, at programmet er veldokumenteret fra udviklerens side, og at der udføres kvalitetskontrol, f.eks. ved kørsel af et standard datasæt, således at det kan dokumenteres, at beregningerne er reproducerbare. Lignende procedurer anvendes i forbindelse med kvalitetssikring og certificering, f.eks. i laboratorier.
Der fremkom på mødet et konkret forslag til oprettelse af et LCA råd (review board), som et offentligt finansieret organ, hvis formål det skal være at fremme anvendelsen og kvaliteten af LCA på mindre og mellemstore virksomheder. Rådets opgave kan bl.a. være at udføre "kvalitetshjælp" til virksomheder i forbindelse med LCA og lignende produktorienteret vurderingsarbejde.
Kvalitetssikring af TIC-livscykluscheck kan eventuelt financieres over Kompetenceordningen under Program for Renere Produkter.