Kvalitetssikring af LCA-arbejde

6. Personkvalifikationer

6.1 Detaljeret LCA

Det svenske Miljöstyrningsråd, der også er organisationen bag det svenske koncept for miljøvaredeklarationer, har præciseret de personkvalifikationer, der skal være til stede ved en kritisk gennemgang af en LCA, der ligger til grund for en MVD:

1.  Akademisk uddannelse indenfor det teknisk/naturvidenskabelige område
2.  Erhvervserfaring
3.  Fire års arbejde med industrielle miljøspørgsmål
Heraf mindst to års arbejde med LCA
Heraf mindst et års erfaring med operativt LCA-arbejde
4.  Generel viden om industri og produktrelaterede miljøspørgsmål
5.  God almen viden om LCA-området
6.  Indgående viden om LCA-metodik
7.  Indgående viden om ISO standarderne indenfor miljømærknings- og LCA-området
8.  Indgående viden om det regelværk, som miljøvaredeklarationer udarbejdes efter
9.  Indgående viden om det svenske system for miljøvaredeklarationer
10.  Godt kendskab til processer og produkter indenfor det specifikke produktområde.


For det sidste punkts vedkommende kan manglende ekspertise hos en person kompletteres ved at lade en branchespecialist deltage i gennemgangen.

Disse krav til personkvalifikationer er i princippet alene relateret til kritisk gennemgang af LCA i forbindelse med miljøvaredeklarationer. Med undtagelse af punkt 9 (delvis), 10 og 11 er der dog tale om kvalifikationskrav, som er generelle for al kritisk gennemgang af LCA. Det vurderes derfor, at disse krav kan anvendes som udgangspunkt eller vurderingskriterie, når der skal nedsættes et kritisk panel.

Der bør ud over ovenstående kvalifikationer stilles krav om kvalifikationer indenfor miljø- og sundhedsmæssig vurdering af stoffer og materialer. Der laves ikke Impact Assessment i de svenske MVD, og kvalifikationer indenfor dette område er derfor ikke nødvendige i den forbindelse, men vil almindeligvis være det i forbindelse med udførelse og vurdering LCA.

Vurdering af effekter af kemikalier i forbindelse med LCA er knyttet til det særlige problem, at der ofte ikke findes effektfaktorer for de stoffer, som emitteres i et produkts livscyklus, og at der kræves ekspertviden for at generere de manglende faktorer. Denne viden er vigtig hos personer, som udfører kvalitetshjælp i forbindelse med LCA, ikke blot i forbindelse med rådgivning om brug af effektfaktorer, men også når det skal vurderes, hvilke stofemissioner der ikke vil have en signifikant indflydelse på LCA'ens resultat, og som det derfor er acceptabelt at udelade. Kvalifikationer indenfor dette område er generelt påkrævet ved gennemførelse og review af alle former for LCA.

6.2 Forenklet LCA

Med hensyn til kritisk gennemgang af en LCA er detaljeringsniveauet ikke af principiel betydning, idet de emner, der skal gennemgås, er de samme. Det er derfor også de samme kvalifikationer, der skal lægges vægt på ved sammensætning af et kritisk panel.

Der tegner sig dog også et andet behov omkring forenklede LCA’er, nemlig muligheden for korte uddannelser og/eller vejledning på specifikke områder. Behovet er naturligvis størst hos de personer/virksomheder, der ønsker at gå i gang med LCA-arbejde uden at have gennemgået et undervisningsforløb omkring LCA på et universitet. Eksempelvis vil den miljøansvarlige på en virksomhed eller en grøn isbryder kun sjældent have mere end et overfladisk kendskab til LCA, og skal derfor gennem en svær læreproces, hvis der ikke kan skaffes hjælp udefra.

Kravene til kvalifikationer hos de personer, der skal give denne kvalitetshjælp, ligger naturligvis tæt op ad kravene til personer, der skal foretage en kritisk gennemgang. Den væsentligste forskel er, at den kommunikation, der er mellem parterne, skal forsøge at løse problemerne i stedet for at pege på fejl eller svage/manglende punkter.

Et specielt problem er relateret til brugen af PC-værktøjer. Der vil ofte være et eller andet tilbud om uddannelse i brugen af et værktøj, når det anskaffes, men i praksis opstår problemerne løbende. Nogle programleverandører tilbyder da også on-line service eller brugerklubber, som i givet fald kan være til stor hjælp. For mange uerfarne LCA-udøvere kan der dog være større behov for at kunne trække på en dansk specialist i det pågældende program, hvad enten det drejer sig om et beregningsteknisk problem eller identifikation af brugbare datakilder.

Foruden de personkvalifikationer, der er nævnt under "Detaljeret LCA", er der således også behov for følgende kvalifikationer:
Gode pædagogiske evner
Indgående kendskab til et eller flere PC-værktøjer
Indgående kendskab til miljø- og sundhedsmæssige vurderinger af stoffer og materialer.
Overblik over tilgængelige datakilder.

6.3 MEKA-LCA og Livscykluscheck (LCC)

I relation til MEKA-LCA og livscykluscheck er det ikke sikkert, at de personkvalifikationer, der er beskrevet under "Detaljeret LCA" er de mest hensigtsmæssige, idet der i MEKA/LCC ikke er tale om en kritisk gennemgang, men snarere om hjælp til at opnå en god kvalitet indenfor de givne rammer. Det er klart, at et generelt kendskab til LCA-tankegang altid er et væsentligt element i en sådan kvalitetshjælp, men ofte er specifik viden om det undersøgte produkt(system) og virksomhedens frihedsgrader et lige så betydende element, hvis undersøgelsens resultater skal anvendes i et fremadrettet arbejde med at reducere miljøbelastningen. Et andet punkt, der fremhæves fra både virksomheds- og konsulentside er, at manglende viden om kemikaliers miljø- og sundhedsbelastning ofte er det svageste punkt i vurderingen. Med disse betragtninger kan der opstilles følgende ønsker til kvalifikationer for de personer, der skal give kvalitetshjælp:
Indgående kendskab til processer og produkter indenfor det specifikke produktområde
Indgående kendskab til håndtering af produktions- og produktaffald indenfor det specifikke produktområde
Indgående kendskab til metodegrundlaget
Specialistkendskab til vurdering af kemikaliers miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

Disse kvalifikationer vil kun sjældent være til stede hos en og samme person. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at udarbejde en oversigt over personer med de ovennævnte kvalifikationer, idet det dog må antages, at kvalifikationerne i den første pind principielt dækkes bedst af en person på den virksomhed, hvor arbejdet foregår, eller af en person fra branchen.