Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2002

5 Projektforslag for 2002

5.1 Teknikker, der forventes afprøvet i 2002
5.2 Udredningsprojekter for 2002
5.2.1 Evaluering af Teknologiprogrammet
5.3 Andre projekter finansieret af Miljøstyrelsen

Det overordnede formål med Teknologiprogrammet er at kunne foretage mere effektive (miljømæssige og økonomiske) oprydninger af forurenede lokaliteter samt at afprøve nye og nyere oprydningsteknologier.

I nærværende afsnit beskrives de projekter, der forventes igangsat i 2002. På grund af den væsentlige besparelse i finanslovsbevillingen vil der blive igangsat væsentligt færre projekter end de tidligere år, og det må forventes, at en del af de projekter, der var nævnt i programmet for 2000 /2/ ikke vil blive gennemført.

5.1 Teknikker, der forventes afprøvet i 2002

Formålet med feltprojekterne er, som beskrevet i programmet for 2000, at afprøve og dokumentere metoderne og specielt at vurdere, om de opstillede forudsætninger bliver opfyldt.

Resultaterne af feltprojekterne skal, sammen med en litteraturgennemgang, munde ud i generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende) om brugen af metoderne under danske forhold.

Projekterne bliver som udgangspunkt løbende præsenteret på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Antallet af projekter, der kan igangsættes, afhænger af omfanget af de enkelte projekter og hermed udgifterne til disse, men vil være væsentligt færre end de tidligere år. Ved afprøvning af teknologierne foretrækkes kortlagte lokaliteter.

MTBE-projekt, undersøgelse af benzinstationer

Formålet med projektet er at undersøge grundvandet for bl.a. MTBE-indholdet nedstrøms grunde med idriftværende benzinstationer henholdsvis nedlagte benzinstationer, hvor der er gennemført afværgeforanstaltning eller risikovurdering. På baggrund af undersøgelsens resultater skal rapporten "Undersøgelsesprogram for grundvandsforureninger fra benzinstationer" eventuelt justeres inden endelig offentliggørelse. Resultaterne af undersøgelsen skal benyttes til at opskalere resultatet fra undersøgelserne til landsplan.

Kemisk oxidation

Der planlægges igangsat et projekt med kemisk oxidation. Metoden er baseret på redoxreaktioner mellem de organiske forureningskomponenter, og et kraftigt oxidationsmiddel som tilsættes på opløst form eller som gas. Det skal eventuelt vurderes, om metoden er virksom overfor dybt liggende forureninger med klorerede opløsningsmidler.

Elektrokemisk reaktor

Foreløbige laboratorieforsøg viser et potentiale for at rense grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler i en ny udviklet elektrokemisk reaktor. Der planlægges igangsat et feltforsøg. Formålet med projektet er at afprøve en elektrokemisk reaktor i feltskala, med henblik på at kunne vurdere mulighederne for at anvende elektrokemi i forbindelse med egentlige afværgeforanstaltninger. Det skal bl.a. undersøges, om de forhold, som har betydning for processen i laboratoriet, også gør sig gældende i feltskala, således at centrale parametre for funktionalitet og drift af en elektrokemisk reaktor kan identificeres med henblik på procesoptimering.

Forceret nedbrydning

Forsøg i USA viser, at nedbrydning af olie-/benzinforurening kan forceres ved tilsætning af ilt. Der findes også andre produkter på markedet, der menes at kunne forcere nedbrydning af olie-/benzinforurening. Der planlægges igangsat et projekt.

Biologiske filtre

Der skal gennemføres forsøg med forskellige biofiltre til rensning af forurenet grundvand. Forsøgene skal sammenholdes med kulrensning.

5.2 Udredningsprojekter for 2002

Der planlægges iværksat følgende udredningsprojekter i 2001.

Kemisk oxidation

Forskellige former for kemisk oxidation skal beskrives kemisk og der skal indhentes erfaringer fra udlandet. Specielt skal vurderes og beskrives risikoen ved at benytte kemisk oxidation som oprensningsmetode, og det skal vurderes hvilke oprensningsniveauer der kan forventes ved forskellige typer forureninger og jordarter.

Sporstoffer i benzin

I et teknologiprojekt, som er under rapportering, er der identificeret egnede sporstoffer, som kan tilsættes benzin og olie for at kunne tidsfastsætte hvornår der er sket olie-/benzinforureninger. Projektet planlægges udvidet med praktisk afprøvning af en udvalgt analysemetode til påvisning og kvantificering af sporstoffet i jordprøver.

Anvendelse af poreluftmålinger ved kortlægning på vidensniveau 2.

Der er behov for yderligere operationalisering af tekniske redskaber, til anvendelse ved amternes kortlægningsproces. Som noget af det væsentligste mangler tekniske kriterier som fastlægger det kritiske forureningsindhold i jorden, som også i rimelig grad imødegår grundvands- og indeklimaproblemer, såvel ved den eksisterende som ved en ændret placering af jorden. Detektionsgrænsen ved jordanalyser er for en række organiske stoffer for høj til at sikre ovennævnte hensyn. Ved poreluftanalyser er det imidlertid muligt at opnå tilstrækkeligt lave detektionsgrænser i forhold til at sikre disse hensyn. Der udarbejdes et projekt, hvor der redegøres for anvendelsen af poreluftanalyser i kortlægningssammenhæng - såsom detektionsgrænser for almindeligt anvendte feltmetoder/-apparater, hvilke stoffer analyserne med fordel kan anvendes overfor i forhold til sikring af indeklima og grundvand samt hvilke situationer metoden ikke er anvendelig i. Der gives desuden forslag til prøvetagningstæthed i forskellige typiske geologiske og forureningsmæssige situationer samt prisoverslag for undersøgelserne.

Variation og tolkning af resultater fra poreluft- og indeluftmålinger

Variationer i poreluft og indeluftmålinger på arealer, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler, skal belyses.

Sammenligning af beregninger med hhv. JAGG- og Radon-model

Der udføres edb-beregninger af resulterende forureningskoncentrationer i indeluften i huse med forskellige karakteristika (betongulv med og uden synlige revner, forskellige størrelser af undertryk mm.). Forskellene vurderes. Projektet kombineres eventuelt med projektet "Variation og tolkning af resultater fra poreluft/under-gulv".

Jordforurening med tjære (benz(a)pyren)afprøvning

I udredningsprojektet "Kilder til jordforurening med tjære, herunder benz(a)pyren i Danmark", som udkommer i foråret 2002, er det påvist at der mange steder i dansk jord kan påvises tjærekoncentrationer i jord, som overstiger både jordkvalitetskriterier og afskæringskriterier. For at dokumentere baggrundsniveauet i forskellige områdetyper skal der gennemføres et prøvetagnings- og analyseprogram med henblik på at vurdere behov for at ændre jordkvalitetskriterierne for tjære, herunder benz(a)pyren. Prøvetagnings- og analyseprojektet koordineres med projektet i Københavns Kommune vedr. metoder til kortlægning af diffus forurening.

Forventelige pesticidkoncentrationer i jord efter erhvervsmæssig og privat pesticidanvendelse

Miljøstyrelsen har udarbejdet et udkast til et generelt jordkvalitetskriterie for pesticider, som kan dække alle pesticider, som der ikke er udarbejdet særskilte toksikologiske kriterier for. Forud for fastlæggelse af det endelige jordkvalitetskriterie vil det være hensigtsmæssigt at have et overblik over hvilke koncentrationer af pesticider man kan forvente at finde i jord, hvor pesticiderne har været anvendt foreskriftsmæssigt under hensyntagen til nedbrydning.

Undersøgelse af effekten af intervention på børns eksponering for bly

I 2001 igangsatte Miljøstyrelsen ovennævnte projekt (j.nr. 3252-0127). Ved projektet vil effekten af legepladsomlægning efter de metoder, der er beskrevet i Miljøstyrelsens vejledning nr.7, 2000 "Rådgivning af beboere i lettere forurenede områder", blive undersøgt. Entreprenørudgifterne til omlægning af legepladserne er ikke inkluderet i den indgåede rådgiverkontrakt og skal afholdes i sommeren 2002, når første del af undersøgelsen er gennemført.

Erfaringer fra OM-sager med monitering/dokumentation af naturlig nedbrydning:

OM har igangsat eller projekteret en række projekter, hvor naturlige nedbrydning af grundvandsforurening primært er søgt dokumenteret ud fra en kortlægning af redoxafhængige parametre (ilt, jern, nitrat mm.). Projekterne gennemgås med henblik på en vurdering af anvendeligheden og usikkerheden ved dette redox-koncept.

Vurdering af undersøgelsesmetoder eller oprensningsteknikker, Cheminova.

Hvis det er behov for vurdering af alternative undersøgelsesmetoder eller oprensningsteknikker i forbindelse med undersøgelse af Cheminova hullet, og vurderingerne vil have generelle anvendelsesmuligheder, igangsættes et sådant projekt.

5.2.1 Evaluering af Teknologiprogrammet

Miljøstyrelsen har planlagt at sende en evaluering af Teknologipuljen i udbud i løbet foråret 2002. Evalueringen skal vise om den fastsatte målsætning for ordningen er opfyldt, om regler og rutiner for administration, kontrol og tilsyn har virket efter hensigten, og/eller om der er behov for korrektioner.

5.3 Andre projekter finansieret af Miljøstyrelsen

Nedenfor er listen en række relevante projekter om jord- og grundvandsforurening, der ikke bliver finansieret via Teknologipuljen men fra den generelle konto 14/54 i Miljøstyrelsen.

Udvaskningstest af organiske forureninger

I forbindelse med bygge- og anlægsarbejder forekommer der ofte overskudsjord. Denne jord skal genanvendes eller deponeres på den mest hensigtsmæssige måde, herunder skal det sikres, at der ikke sker forurening af grundvandet og recipienter. For at sikre at forurenet jord ikke giver uacceptable påvirkninger, er det blandt andet nødvendigt at bestemme udvaskningen af de forurenende stoffer. Der findes i dag en metode (batchudvaskningstest), der er anvendelig i forhold til metaller og salte, men ikke en metode der er egnet til organiske forbindelser.

Der er på nuværende tidspunkt udført enkelte undersøgelser, der viser, at en testprocedure kan etableres for en række organiske forbindelser. Det er tillige vist at bestemmelser efter metoden er afhængig af hvilke stoffer, der testes for. For at kunne bruge en udvaskningstest, er det nødvendigt at kunne relatere resultatet i forhold til den aktuelle udvaskning

Formålet med projektet er at udarbejde en testprotokol og etablere et datagrundlag, der gør det muligt at opstille grænseværdier for genanvendelse af forurenet jord.

Dansk standard

Formandskab/sekretariat ISO/TC. Dansk Standard.

Miljøstyrelsen har de seneste 2 år finansieret sekretariat og formandskab for "ISO/TC 190/SC 5 Soil Quality – Physical methods". Aktiviteten har til formål at give dansk indflydelse på standarder, som giver grundlaget for bestemmelse af fysiske parametre, som er nødvendige for risikovurdering af forurenede grunde. Aktiviteten planlægges fortsat og afsluttet i 2002, idet Danmark herefter har varetaget opgaven i 3 år, som det oprindeligt var planlagt og aftalt.

Branchevejledninger for renserigrunde

Som bilag til vejledning "Oprydning på forurenede lokaliteter" skal der udarbejdes en branchevejledning for renserigrunde.