Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2002

6 Organisation

6.1 Depotrådet
6.2 Følgegruppe
6.3 Faglig sekretær
6.4 Styregruppe for feltprojekterne

Nedenfor er organisationen bag Teknologiprogrammet beskrevet - herunder en beskrivelse af de forskellige aktører, der er involveret i arbejdet. På figur 2 er optegnet et organisationsdiagram. Der udpeges kun faglige sekretærer for feltprojekterne.

6.1 Depotrådet

I henhold til "Lov om forurenet jord" /3/ er der nedsat et Depotråd, som bl.a. skal rådgive ministeren i generelle spørgsmål om teknologiudvikling. I bemærkningerne til lovforslaget står "Der afsættes på Finansloven et beløb til fremme af teknologiudvikling. Bevillingen administreres af Miljøstyrelsen, der forelægger forslag til principper og programområder for Depotrådet". " Rådet udarbejder en årlig redegørelse til miljø- og energiministeren, og rådet vurderer mere overordnede behov for teknologiudvikling og afgiver hvert år en anbefaling vedrørende principper og programområder, herunder bevillingens fordeling herpå."

I efteråret 1996 nedsatte miljø- og energiministeren Depotrådet, som har følgende sammensætning:
Miljøstyrelsen. Formandskab.
Amtsrådsforeningen. 2 personer.
Frederiksberg Kommune.
Københavns Kommune, Miljøkontrollen.
Kommunernes Landsforening.
Dansk Industri.
Danmarks Naturfredningsforening.
Danske Entreprenører.
Danske Vandværkers Forening og Danmarks Private Vandværker i fællesskab.
Dansk Familielandbrug, De danske Landboforeninger og Landbrugsraadet i fællesskab.

Se her!

Figur 2
Organiseringen af arbejdet med teknologiudvikling

6.2 Følgegruppe

På grund af den reducerede bevilling nedlægges følgegruppen.

6.3 Faglig sekretær

For de fleste feltprojekter udpeger Miljøstyrelsen en ekstern faglig sekretær. Disse sekretærer bistår Miljøstyrelsen ved gennemførelsen af feltprojekterne og er med til at sikre, at projekterne bliver udført på et højt fagligt niveau og at projekterne gennemføres i henhold til de opstillede retningslinier. De faglige sekretærer udpeges på grundlag af personernes faglige viden på området. I bilag A er listet de faglige sekretærer.

Nedenfor er beskrevet de faglige sekretærers hovedopgaver:
At sikre et højt fagligt niveau ved beskrivelsen af projekterne.
I samarbejde med Miljøstyrelsen at definere rammer og formål for arbejde med projekterne, således at projekterne kan ligge til grund for udarbejdelse af vejledninger og standarder.
At kontrollere projekterne under udførelsen og sikre dokumentation af projekterne.
Via litteraturgennemgang at være ajour med sidste nyt om den valgte metode, både nationalt og internationalt.
At medvirke til koordineringen af de forskellige feltprojekter. Herunder deltagelse i møder med Miljøstyrelsen og de andre faglige sekretærer.
Eventuelt at være med til at formulere de generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende), der skal være resultatet af projektet.

6.4 Styregruppe for feltprojekterne

For hvert enkelt feltprojekt og de fleste udredningsprojekter nedsættes en styregruppe. For feltprojekterne består gruppen af en repræsentant for det amt eller den bygherre, hvor feltprojektet udføres (formand), dennes rådgiver, den eksterne faglige sekretær og Miljøstyrelsen. Styregruppen har til formål at sikre, at der jævnligt sker information/diskussion om projektets stade. Amtet, der tillige er bygherre, skal stå for kontakt til rådgiver, entreprenør, beboere o.s.v. For udredningsprojekterne består styregruppen primært af personer, der har faglig interesse og kompetence indenfor emnet, af enkelte myndighedspersoner og af Miljøstyrelsen.