Verificering af plastemballagemængden på det danske marked

Sammendrag

Foreliggende rapport har til formål at få verificeret den mængde plastemballager, der i de seneste 7 år er blevet opgjort i den årlige opgørelse af emballageforsyningen. Emballageforsyningsopgørelsen anvendes til følge Danmarks indsats på emballageaffaldsområdet i forhold EU-direktivet om emballage og emballageaffald samt i forhold til de nationale affaldshandlingsplaner. I nærværende rapport er der dog lagt speciel fokus på den seneste opgørelse omhandlende 1999. I emballageforsyningsopgørelsen er den samlede emballageforsyning opgjort fordelt på enkelte materialer.

Fra plastbranchen side har der været stillet spørgsmålstegn ved de plastemballagemængder, som emballageforsyningsopgørelsen kommer frem til. I de år emballageforsyningen er blevet gennemført, har forsyningsmængden af plast ligget på mellem 126.000 og 183.000 tons pr. år. Derimod mener branchen, at tallet er mindre. Den opgjorte mængde bliver brugt til rapportering til EU og bliver brugt som basis for beregningen af, om Danmark når de indsamlingsmål, der er fastlagt i EU direktivet om emballage og emballageaffald. Da disse data bliver brugt som udgangspunkt for beregning af, hvilken procentmæssig indsamling af plastemballager, der skal opnås i Danmark, er det overordentligt vigtigt, at basistallet er så korrekt som muligt.

Emballageforsyningsmængden bliver opgjort gennem anvendelse af materiale fra Danmarks Statistik. Herigennem opgøres forsyningen af tomme emballager samt netto-bidraget af plastemballager gennem udenrigshandel med fyldte emballager.

Derfor er der gennemført et arbejde med at verificere den mængde plastemballage, der kommer på markedet i Danmark. Dette er sket gennem benyttelse af andre kilder og indgangsvinkler end dem emballageforsyningsopgørelsen bygger på.

For at få verificeret plastemballagemængden er der benyttet følgende andre kilder:
Fordeling af plastemballageanvendelsen fordelt på varegrupper
Undersøgelse af produktionsmængder hos danske plastemballageproducenter
Undersøgelse gennem en stor dansk detailhandelskæde
Affaldsundersøgelser

For hver af disse 4 andre angrebsvinkler er plastemballagemængden kortlagt. Gennem samtlige disse kilder kommer man frem til, at emballagemængden er for stor i emballageforsyningsopgørelsen. Det er mængden af salgsemballager, der skal justeres. Dette indebærer, at salgsemballagemængden opgjort under forsyningen af tomme emballager skal reduceres med 20.000 svarende til ca. 12% i 1999.

På denne baggrund reduceres forsyningen af plastemballager i 1999 fra 173.000 tons til 153.000 tons. Den gennemførte justering er så efterfølgende også blevet indarbejdet i de forgående års forsyningsopgørelser. Dermed kommer plastemballageforsyningsmængden til at ligge på mellem 111.000 og 163.000 tons i perioden 1994-2000. Forsyningsmængden af plastemballager bliver for år 2000 på 157.000 tons.