Udvikling af sporgasmetode til brug for måling af transport af forurening mellem renserier og tilstødende lejligheder - laboratorieforsøg

3. Vigtige forudsætninger

3.1 Måleperiodens længde
3.2 Måle- og analysemetoderne
3.3 Forventede koncentrationer m.m.

I det foregående afsnit blev der beskrevet en række generelle forhold, som er vigtige for en sporgasmetodes egnethed, herunder vægtfylde, baggrundskoncentration, risici etc. Idet denne metode skal anvendes til fluxmålinger på danske renserier vurderes følgende parametre også at være relevante og nødvendige at inddrage i metodeudviklingen:
måleperiodens længde
de valgte opsamlings- og analysemetoder

Ligningssystemerne og dermed beregningerne bag den diffusive sporgasmetode er uafhængige af de anvendte prøvetagnings- og analysemetoder og påvirkes således ikke af valget af målemetode.

3.1 Måleperiodens længde

Luftbevægelserne i en bygning vil variere afhængigt af en række forhold som f.eks. udeklima, ventilation, beboernes aktiviteter etc. Det er derfor ønskeligt at udstrække målingen over en længere periode for at minimere indflydelsen af kortvarige fluktuationer.

Embedslægeinstitutionen for Københavns Amt har i konkrete situationer anbefalet, at måling for tetrachlorethylen i lejligheder over renserier foretages som 14-dages gennemsnitsmålinger begrundet i stoffets langtidseffekter.

Som udgangspunkt planlægges det derfor, at måleperioden for sporgasmetoden skal være 14 dage.

3.2 Måle- og analysemetoderne

Det er projektets formål at udvikle en metode, som kan anvendes bredt af danske myndigheder og rådgivere ved måling på renserier. Metoden kan formentlig også finde anvendelse ved andre applikationer på miljøområdet, hvor koncentrationen af miljøfremmede stoffer i luften er høj. Dette kunne f.eks. være i forbindelse med måling af fluxen af benzindampe fra tankstationer til nærliggende boliger, målingen af fluxen af opløsningsmidler anvendt ved autolakkerier m.m.

Sporgasmetoder kan desuden anvendes i forbindelse med emissionsmålinger og eftervisning af OML-beregninger.

Det er derfor ønskeligt, at måle- og analysemetoderne baseres på principper og udstyr, som er velkendt og almindeligt udbredt på danske laboratorier.

3.3 Forventede koncentrationer m.m.

Den udviklede metode skal anvendes i et miljø, som er karakteriseret ved relativt høje koncentrationer af rensevæske-dampe. Erfaringen har vist, at der kan optræde koncentrationer af f.eks. tetrachlorethylen på 20 mg/m3 eller mere i et renseri.

For at kunne eftervise bidrag fra renseri til lejlighed svarende til luftkvalitetskriteriet, er der behov for en metode, som kan påvise reduktionsfaktorer på 1000 eller mere mellem renseri og lejlighed.

Af hensyn til personerne i renseri og lejligheder er det desuden vigtigt, at koncentrationen af sporgasserne søges minimeret så meget som muligt. Dette aspekt er også vigtigt, fordi tilførsel af sporgas forventes at skulle ske fra permeations- eller diffusionsrør, hvorfor der er en øvre praktisk mulig grænse for de opnåelige koncentrationer.