Indsamling af papir og pap til genanvendelse fra virksomheder

11 Information

11.1 Fra kommunen til virksomhederne
11.1.1 Hvilke informationer er vigtige for virksomhederne?
11.1.2 Medier
11.1.3 Ordninger med erhvervsaffaldskonsulenter
11.2 Fra virksomhed til medarbejdere

11.1 Fra kommunen til virksomhederne

11.1.1 Hvilke informationer er vigtige for virksomhederne?

Hvis man laver informationsmateriale, f.eks. i form af foldere til virksomhederne, er det vigtigt at gøre opmærksom på følgende:
Sorteringskrav (hvad skal sorteres, og hvad skal ikke med),
præcisering af virksomhedens forpligtigelser, herunder hvilket ansvar man har i forhold til transport og behandling. Reference til lovtekst/regulativ,
at det ved en anvisningsordning er frivilligt hvilken godkendt transportør virksomheden vælger,
miljømæssige fordele ved at frasortere papir og pap til genanvendelse
økonomiske fordele ved at sortere,
hvad sker der efterfølgende med papir- og papaffaldet?
evt. liste over modtageanlæg eller priser. Hvis der ofte er ændringer i sådanne lister, kan de udformes som separate indstik i folderen,
hvor i kommunen kan man få flere informationer? Findes der en erhvervsaffaldskonsulentordning?
er der mulighed for at aflevere papir og pap på en genbrugsstation?

Gode råd og informationsmateriale findes på www.KL.dk/pap&papir.

11.1.2 Medier

Der kan anvendes mange forskellige typer af medier for at motivere og aktivere kommunens virksomheder til at sortere papir og pap. Foldere til virksomhederne, artikler i lokalavisen, besøg på virksomheder (udvælg f.eks. virksomheder, som har meget papir- og papaffald, dvs. kontor- og handelsvirksomheder), invitation til møder og direct mail. Nogle kommuner udgiver også affaldshåndbøger til kommunens borgere og/eller virksomheder, hvor alle informationer om affald og affaldshåndtering i kommunen er samlet.

Affaldsselskabet Vestforbrænding har i forbindelse med en kampagne om genanvendelse af plastfolie-, papir- og papaffald, også brugt pressemeddelelser til lokal-tv og artikler via Dansk Industris nyhedsbrev "Nyt fra DI om Miljø" som informationskanaler.

I 5 kommuner inden for Vestforbrændings opland udsender kommunerne gratis en Miljøavis til deres virksomheder. Avisen består dels af en række generelle artikler om nye miljøtiltag af interesse for virksomhederne, f.eks. om miljøstyring, miljømærkning, ny lovgivning etc., og dels af en fast sektion, hvor den enkelte kommune informerer om "Nyt fra kommunen", f.eks. nye regulativer, nye kampagner etc. En sådan Miljøavis er således et alternativt medie til at informere om affaldssorteringsordninger.

En anden vigtig tilgang til virksomhederne er transportørerne. Det kan derfor i kommuner og affaldsselskaber overvejes i højere grad at få transportørerne i dialog og få dem til at videregive information til og tilbyde indsamling af papir og pap fra virksomhederne.

11.1.3 Ordninger med erhvervsaffaldskonsulenter

Flere og flere kommuner og affaldsselskaber ansætter erhvervsaffaldskonsulenter, som har til opgave at vejlede virksomheder, så de foretager en mere hensigtsmæssig affaldshåndtering. Erhvervsaffaldskonsulenterne vejleder enten ved skriftligt materiale, per telefon eller ved besøg.

11.2 Fra virksomhed til medarbejdere

Virksomhedens information til medarbejderne er en vigtig del af dialogen mellem kommuner og virksomheder, private og offentlige institutioner.

Virksomheden kan evt. udarbejde en "affaldshåndbog" om, hvordan affaldet skal sorteres og håndteres, ligesom det er vigtigt med instrukser og opslag om, hvordan affaldet skal sorteres og håndteres på relevante arbejdssteder.

Endvidere kan det anbefales, at der i den enkelte virksomhed er udpeget en person, der er ansvarlig for affaldshåndteringen.