Formidlingsprojekt om alternativer til blød PVC i byggebranchen

Sammenfatning

Projektets formål har været at udarbejde en samlet oversigt over forbruget af byggeprodukter med indhold af blød PVC i Danmark, samt at gennemføre en kortlægning af mulige alternativer til disse byggeprodukter. Som en væsentlig del af projektet er gennemført en miljøscreening, samt en overordnet byggeteknisk og økonomisk vurdering, af de identificerede alternative byggeprodukter.

Formidlingsprojektet omfatter ud over nærværende arbejdsrapport endvidere en anvendelsesorienteret guide, der henvender sig til byggeriets parter.

Kortlægningen er hovedsageligt baseret på telefoninterviews med leverandører/producenter med et indgående kendskab til markedet for de respektive byggeprodukter.

Der er gennem undersøgelsen kortlagt et årligt forbrug af blød PVC i dansk byggeri på 21.400 tons. De største anvendelsesområder er i kabler og ledninger (11.400 tons), til overfladebehandling af udendørs stålprofiler (4.500 tons) og i gulv- og vægbeklædninger (3.900 tons).

For langt den overvejende del af byggeprodukterne med indhold af blød PVC er der identificerede miljømæssigt bedre alternative materialer, som helt eller delvist vil kunne anvendes i stedet for.

I de fleste tilfælde findes PVC-fri alternativer, der byggeteknisk umiddelbart kan anvendes. I andre tilfælde medfører valg af alternativer mindre byggetekniske ændringer, som i en projekteringsfase dog vurderes at have mindre betydning.

For nogle produktgrupper er de PVC-fri byggeprodukter billigere end de tilsvarende produkter med indhold af blød PVC. For andre produktgrupper er prisforskellen ubetydelig, mens de PVC-fri byggeprodukter for endnu andre produktgrupper er dyrere end de PVC-holdige byggeprodukter.